Κορονοϊός – Γαλλία: Νέες οδηγίες για τις μάσκες – Ποιες πρέπει να αποφεύγονται και γιατί

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Olivier Véran, επιβεβαίωσε τις συστάσεις του γαλλικού Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας σχετικά με τη χρήση υφασμάτιων μασκών, που τώρα θεωρείται ότι δεν μπορούν να προστατέψουν επαρκώς λόγω της εμφάνισης των μεταλλάξεων του κορονοϊού.  Οι υφασμάτινες μάσκες δεν προσφέρουν επαρκές φιλτράρισμα και καθώς οι μεταλλάξεις του Covid-19, είναι πιο μεταδοτικές, συνίσταται στους πολίτες να προτιμούν τις χειρουργικές μάσκες.

Ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.

“Το HCSP (Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας) συνιστά στους Γάλλους, και αυτή είναι η σύσταση που τους κάνω και εγώ επίσης, είναι να μην χρησιμοποιούν πλέον τη χειροτεχνική μάσκα που κάναμε στο σπίτι”, δήλωσε ο Olivier Véran, ο οποίος ζήτησε ” να αποφύγετε επίσης τις λιγότερο φιλτραρισμένες μάσκες βιομηχανικών υφασμάτων (η λεγόμενη “κατηγορία 2”). Το σχετικό διάταγμα με όλες τις οδηγίες θα δημοσιευθεί εντός της ημέρας.

Στο εξής, μόνο τρεις τύποι μασκών θα πρέπει να φοριούνται σε δημόσιους χώρους, ακόμη και αν θα είναι δύσκολο να διασφαλιστεί στην πράξη ότι τηρείται αυτή η οδηγία: χειρουργικές μάσκες (αυτές που χρησιμοποιεί το ιατρικό προσωπικό), FFP2 (η πιο προστατευτική) και οι λεγόμενες βιομηχανικές μάσκες υφάσματος «κατηγορίας 1».

Προτείνονται οι μάσκες με μεγαλύτερο ποσοστό φιλτραρίσματος

Οι μάσκες υφάσματος κατηγορίας 1 (ή UNS1, για “μη υγειονομική χρήση 1”) φιλτράρουν το 90% των σωματιδίων, σε σύγκριση με το 70% για την κατηγορία 2 (UNS2), σύμφωνα με τα πρότυπα που ανέπτυξε η Afnor. Οι χειρουργικές μάσκες, από την άλλη πλευρά, φιλτράρουν τουλάχιστον το 95% των σωματιδίων.. Τέλος, οι μάσκες FFP2 μπλοκάρουν το 94% των αερολυμάτων. Οι υγειονομικές αρχές θέλουν να ενθαρρύνουν τους Γάλλους να φορούν τις μάσκες με καλύτερο ποσοστό φιλτραρίσματος λόγω της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων που έρχονται από την Αγγλία ή τη Νότια Αφρική. Η αύξηση του επιπέδου φιλτραρίσματος των μασκών δεν αποσκοπεί επομένως στην εξασφάλιση καλύτερης ατομικής προστασίας, αλλά μάλλον στην αύξηση της συλλογικής προστασίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί