Οι εταιρίες Pfizer και BioNTech συμφώνησαν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δώσουν εμβόλια κατά του Covid-19 σε αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο του προγράμματός του Covax με στόχο την δίκαιη διανομή των εμβολίων.
Αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία, που θα ανακοινωθεί αύριο, ή την τιμή ανά δόση που θα καταβάλλει ο ΠΟΥ, αλλά η ποσότητα αναμένεται να είναι σχετικά μικρή.
Σύμφωνα με πηγή, ο λόγος για τον περιορισμένο αριθμό των εμβολίων οφείλεται στο γεγονός ότι οι δόσεις προορίζονταν κυρίως για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στις χώρες που συμμετέχουν στο Covax .
Ο Μπρούς Έιλουαρντ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι το πρόγραμμα ήταν σε «πολύ λεπτομερείς συζητήσεις» με την Pfizer, η οποία έχει συμφωνήσει να παραδώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις φέτος σε πολλά πλούσια έθνη.
Το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει τη διανομή εμβολίων σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες τον Φεβρουάριο με σκοπό να χορηγήσει περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο φέτος. Για το 2021 στόχος είναι η παράδοση περίπου 1,8 δισ. δόσεων σε 92 φτωχότερες χώρες για να καλυφθεί περίπου το 27% των πληθυσμών τους.
Το Covax δημιουργήθηκε πέρυσι από τον ΠΟΥ, τη Συμμαχία Εμβολίων Gavi και την Ερευνητική Συμμαχία CEPI εν μέσω ανησυχιών ότι τα φτωχότερα κράτη θα μείνουν χωρίς εμβόλια, την ώρα που οι πλούσιες χώρες προσπαθούσαν να τα εξασφαλίσουν για τους εμβολιασμούς των πληθυσμών τους.
Μέχρι στιγμής προμήθειες έχουν δεσμευτεί να δώσουν η σουηδοβρετανική AstraZeneca, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η γαλλοβρετανική Sanofi-GSK και το Serum Institute of India.
Η συμφωνία με τη Pfizer θα είναι η δεύτερη, μετά από εκείνη με την AstraZeneca, η οποία καλύπτει σκεύασμα που έχει πάρει έγκριση από ρυθμιστικές αρχές σε αρκετές χώρες, και έρχεται εν μέσω των προβλημάτων των ευρωπαϊκών χώρες λόγω των μειώσεων και των καθυστερήσεων στις παραδόσεις από τον αμερικανικό κολοσσό.
Στο μεταξύ ο ΠΟΥ σκοπεύει να εγκρίνει αρκετά εμβόλια δυτικής και κινέζικης παραγωγής τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, με σκοπό την ταχεία διάθεση σε φτωχότερες χώρες.
Οι BioNTech και Pfizer ανακοίνωσαν αυτό τον μήνα ότι σκοπεύουν να χορηγήσουν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου φέτος, ένα νούμερο πολύ μικρότερο από τον προηγούμενο στόχο του 1,3 δισ.