Παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες για το πόσο… τέλεια εξελίσσεται το σχέδιο για τους εμβολιασμούς, η πραγματικότητα έρχεται να τις διαψεύσει εκκωφαντικά, για μία ακόμα φορά.
Μπορεί οι «άριστοι» και οι συν αυτώ να «έτρεξαν» να εμβολιαστούν, προκαλώντας σάλο, μπορεί οι αρχικές εξαγγελίες για έως και 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου τον μήνα να μην ευοδώθηκαν αλλά οι δόσεις που έρχονται στη χώρα μας είναι περιορισμένες, παρά τα όσα διατείνονταν κυβερνητικά χείλη. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Για να γίνει αντιληπτό το τι ακριβώς συμβαίνει και το πραγματικό μέγεθος πρέπει να γίνει αντιπαραβολή με τα στοιχεία στις υπόλοιπες χώρες, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στοιχεία που δημοσιεύει η Tageszeitung (TAZ), τα οποία αντλεί από το Our World In Data, αποτυπώνει την ωμή πραγματικότητα. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν όλα όσα έχουν γραφεί για τα ελάχιστα φιαλίδια εμβολίου που έχουν φτάσει στη χώρα μας, εν συγκρίσει τόσο με τις αρχικές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση αλλά φυσικά και με τις αντίστοιχες ποσότητες που έχουν παραλάβει οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
Ειδικότερα, η γερμανική ΤΑΖ δημοσιεύει έναν πίνακα με τις είκοσι πρώτες χώρες της ΕΕ σε εμβολιασμούς, έως τώρα. Συγκεκριμένα, μετρά τον δείκτη εμβόλιο/100 κατοίκους. Πού βρίσκεται η Ελλάδα; Σίγουρα, εκτός της 20άδας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης: η Δανία είναι πρώτη με 2,94 εμβόλια ανά 100 κατοίκους, ακολουθεί η Μάλτα με 2,65 εμβόλια και στην τρίτη θέση η Σλοβενία με 2,07 εμβόλια.
Παρά τα μεγάλα προβλήματα, στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, στη δέκατη η Γερμανία, στη 15η θέση η Κύπρος και στην 20ή η Λετονία.
Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, με κριτική διάθεση αντιμετωπίζει η Tageszeitung (TAZ) τις εξαγγελίες της Κομισιόν για μία «ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού». Σε σχόλιο με τίτλο «Στρατηγική ευσεβών πόθων» ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Συγκριτικά με άλλους η Γερμανία είναι σε καλή θέση, κι ας ακούγεται πολλή γκρίνια. Στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στη Γαλλία οι εμβολιασμοί μόλις ξεκίνησαν με αργούς ρυθμούς, που πολύ απέχουν από τους στόχους των Βρυξελλών. Υπάρχει μάλιστα κίνδυνος για νέες καθυστερήσεις. Με αργούς ρυθμούς γίνεται η παράδοση του εμβολίου των Biontech και Pfizer, που η Κομισιόν προτιμά κατόπιν γερμανικών πιέσεων. Οι προμήθειες προς την Ιταλία έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Υπό αυτές τις συνθήκες το να εξαγγέλλει κανείς νέα, φιλόδοξα σχέδια εμβολιασμού φτάνει στα όρια της εξαπάτησης».
Σε άλλη σελίδα η Tageszeitung δημοσιεύει έναν πίνακα με τις «είκοσι πρώτες χώρες» της ΕΕ σε εμβολιασμούς- μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τη γλώσσα της στατιστικής η Δανία είναι πρώτη με 2,94 εμβόλια ανά 100 κατοίκους, ακολουθεί η Μάλτα με 2,65 εμβόλια ανά 100 κατοίκους και στην τρίτη θέση η Σλοβενία με 2,07 εμβόλια. Στην τέταρτη θέση εμφανίζεται- παρά τα προβλήματα- η Ιταλία, στη δέκατη η Γερμανία, στη 15η θέση η Κύπρος και στην 20ή η Λετονία. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις είκοσι πρώτες θέσεις.
Με πληροφορίες από Documentonews, DW/ TAZ, OurWorldInData