Στην σκληρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επιλογή της πάνω από 100 κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και άλλοι, όχι απλώς να περιληφθούν στην πρώτη φάση εμβολιασμού αλλά κυρίως να είναι από τους απολύτως πρώτους που έκαναν το εμβόλιο, ακόμη και «αντικαθιστώντας» γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη καθημερινά στην πρώτη γραμμή στα ίδια κεντρικά νοσοκομεία όπου γίνεται ο εμβολιασμός, αναφέρεται το Politico σε θέμα του με τίτλο «Αντιδράσεις μετά την λήψη του εμβολίου από κυβερνητικούς αξιωματούχους πριν τους γιατρούς».
Το Politico υπενθυμίζει ότι το σχέδιο εμβολιασμού αναφέρει ότι θα περιλαμβάνονταν στην πρώτη φάση και «προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης» και ότι δημοσιοποιήθηκε αρχικά λίστα με 45 κυβερνητικούς αξιωματούχους, επικεφαλής υπηρεσιών Υγείας και στελεχών της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτοί και λίγοι ακόμη περιλήφθηκαν στους 471 που έκαναν το εμβόλιο το πρώτο τριήμερο του προγράμματος -πολλοί σχετικά νέοι, στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους. Και την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός τους θα υπερδιπλασιαστεί, θα φτάσουν τους 126 τα στελέχη που θα εμβολιαστούν ως το τέλος Ιανουαρίου.
Το άρθρο παραθέτει τόσο την καταγγελία του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνου Παπανικολάου, που χαρακτηρίζει «ντροπή» την με άνωθεν εντολή αντικατάσταση στις λίστες δεκάδων υγειονομικών από υπουργούς στο «Σωτηρία», όσο και τα περί «λάθους στον προγραμματισμό» που διατυπώθηκαν από τον διοικητή του νοσοκομείου Σωκρ. Μητσιάδη. Επίσης, την θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα ότι πέραν της συμβολικής κίνησης-μήνυμα στους πολίτες με τον εμβολιασμό της Προέδρου και των πολιτικών αρχηγών, οι «ουρές Υπουργών και Γενικών Γραμματέων για μία selfie με το εμβόλιο, την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και ενώ οι πολίτες θα περιμένουν τη σειρά τους ως και το τέλος καλοκαιριού για να εμβολιαστούν, δεν είναι συμβολική κίνηση αλλά επιτελικό ρουσφέτι».
Ακόμη περισσότερο, την ξεκάθαρη δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Ηλία Μόσιαλου: «Δεν μου αρέσει να βλέπω νεαρά άτομα να εμβολιάζονται, ασχέτως του πόσο υψηλές θέσεις κατέχουν στην κυβέρνηση ή την επιστημονική κοινότητα … Πρέπει να δώσουμε τα εμβόλια στις ευπαθείς ομάδες, που είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν αν νοσήσουν».