“Η Ελλάδα κατρακύλησε 19 θέσεις από τις 23 Νοεμβρίου, που δημοσιεύσαμε την προηγούμενή μας μέτρηση”
Συντριπτικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα οποία αφορούν 53 χώρες από όλες τις ηπείρους, η Ελλάδα βρίσκεται στην 50η θέση, κάτω από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που μελετά το πρακτορείο. Πιο κάτω από αυτήν είναι το Περού, η Αργεντινή και το Μεξικό, που βρίσκεται στην τελευταία θέση.
Μάλιστα, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως τον τελευταίο μήνα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά: “Η Ελλάδα κατρακύλησε 19 θέσεις από τις 23 Νοεμβρίου, που δημοσιεύσαμε το προηγούμενη μας μέτρηση, καθώς οι θάνατοι αυξήθηκαν και το αυστηρό λοκντάουν παρατείνεται μέχρι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά”, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Bloomberg ανανέωσε στις 20 Δεκεμβρίου την κατάταξή του, Covid Resilience Ranking, που περιλαμβάνει τις 53 χώρες του πλανήτη με οικονομία μεγαλύτερη των 200 δισ. δολαρίων. Στα νέα στοιχεία, η Ελλάδα σημειώνει βουτιά 19 θέσεων και κατατάσσεται πλέον στην 50η θέση σε σύνολο 53, τελευταία στις χώρες της Ε.Ε., μία κάτω από την Ιταλία και πάνω μόνο από το Περού, την Αργεντινή και το Μεξικό.
Στη μεθοδολογία του, το Bloomberg λαμβάνει υπόψιν πληθώρα διαφορετικών παραγόντων, για να φτάσει στους πόντους που παίρνει κάθε χώρα στην αντιμετωπίση της πανδημίας.
Υπολογίζονται οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού (30η η Ελλάδα πλέον αλλά με τεράστια αύξηση στο 2ο κύμα σε σχέση με το 1ο), η θνητότητα ανά κρούσμα τον τελευταίο μήνα (τελευταία η Ελλάδα), η αυστηρότητα του lockdown, οι εκτιμώμενες επιπτώσεις στην οικονομία και η πρόσβαση στο εμβόλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα είχε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου το αυστηρότερο lockdown μεταξύ των 53 χωρών, λίγο κάτω από τις Ιταλία και Γερμανία. Παράλληλα, η χώρας μας είναι ψηλά στο κομμάτι των εμβολίων, λόγω της ευρωπαϊκής υπόσχεσης για παράλληλο ξεκίνημα των εμβολιασμών, ενώ ως προς την εκτιμώμενη ύφεση, αυτή τοποθετείται στο 9,5%, ποσοστό που πιθανότατα θα είναι χειρότερο.
Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Νέα Ζηλανδία, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη.
Δείτε τον πίνακα:
Το δημοσίευμα σχολίασε σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «η ιδεοληπτική και επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί τη χώρα σε μία νέα τραγωδία». Συγκεκριμένα αναφέρει:
“Πολύ περήφανος” δήλωσε χθες ο κ. Κικίλιας για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Πολύ περήφανος που από τον Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε χάσει 3.631 συμπολίτες μας.
Πολύ περήφανος που χθες έγιναν λιγότερα από 5.000 μοριακά τεστ.
Πολύ περήφανος που ενώ μίλαγε για 2 εκ δόσεις εμβολίου κάθε μήνα, τελικά θα έχουμε μόλις 1,265 εκ. εμβόλια μέχρι και τον Μάρτη.
Δυστυχώς το Bloomberg δεν συμμερίζεται την “περηφάνια” του. Στην κατάταξη για τον βαθμό επιτυχίας των χωρών, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μας κατατάσσει τελευταίους στην Ευρώπη και συνολικά στην 50η θέση σε σύνολο 53 χωρών.
Η ιδεοληπτική και επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί τη χώρα σε μία νέα τραγωδία.