Πράσινοι: Να πάψουμε να γυρίζουμε την πλάτη στην πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτισμό

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Πράσινοι, σχετικά με την ψήφιση νόμου από τη Βουλή για μακροχρόνιο «δανεισμό» αρχαιοτήτων στο εξωτερικό.

Δείτε επίσης: Στο στόχαστρο η Μενδώνη για νομοσχέδιο που προβλέπει εξαγωγή έργων τέχνης από μουσεία – Ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρές αντιδράσεις για την διάταξη Μενδώνη που προβλέπει μακρόχρονο δανεισμό αρχαιοτήτων

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Η ψήφιση νόμου από τη Βουλή για μακροχρόνιο «δανεισμό» αρχαιοτήτων στο εξωτερικό ισοδυναμεί με μόνιμη παραχώρησή τους και συνεχίζει την κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης κι εγκατάλειψης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, υποστηρίζει το νέο κόμμα των Πράσινων.

Μια πολύ μικρότερη χρονικά έκθεση -κάποιων μηνών- σε άλλα μουσεία έχει γίνει και στο παρελθόν και λειτουργεί θετικά υπέρ του ελληνικού πολιτισμού και της διεθνούς εικόνας της χώρας, αν γίνεται με όρους, προσοχή, περιφρούρηση κτλ. Ένας «δανεισμός», όμως, για 50 χρόνια (25 + 25) μοιάζει περισσότερο με το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και συλλογικών αγαθών για …99 χρόνια από το μνημονιακό ΤΑΙΠΕΔ, που αποδέχτηκαν οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαία η αρχική ρύθμιση της υπουργού Πολιτισμού, που προέβλεπε εκπατρισμό των αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού για 100 χρόνια (50 + 50) αλλά τελικά μειώθηκε για να ψηφιστεί και από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Οι αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, για την ανατροπή του πλαισίου λειτουργίας των μουσείων και την παράκαμψη των αυστηρών προϋποθέσεων που ίσχυαν μέχρι τώρα, παρακάμφθηκαν.

Η απαράδεκτη αυτή επιλογή της κυβέρνησης δεν θα περιοριστεί στις αρχαιότητες που «βρίσκονται στις αποθήκες», κατάσταση για την οποία ευθύνονται όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και δυστυχώς έρχεται να προστεθεί σε μια κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης κι εγκατάλειψης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτισμού σε όλη τη χώρα, όπως:

  • Το τσιμέντωμα του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ακρόπολης, στο όνομα της «εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία».
     
  • Η απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό στη Θεσσαλονίκη, που ανέτρεψε τον σχεδιασμό για διατήρησή τους in situ, ως ένα ζωντανό μουσείο, προωθείται παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και συνεχίζει τον 33χρονο εγκλωβισμό της πόλης στο αδιέξοδο του υπόγειου μέσου μεταφοράς.
     
  • Η προώθηση ξενοδοχοποίησης μνημειακών κτηρίων, που ανήκουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στον ιστορικό Λόφο Καστέλι στην Παλιά Πόλη των Χανίων, ο οποίος κατοικείται συνεχώς εδώ και 5.500 χρόνια, από τη Μινωική εποχή.
     
  • Η εγκατάλειψη των ανθρώπων της τέχνης, των μουσικών και του θεάτρου στην εποχή της πανδημίας.

Οι άνθρωποι της τέχνης και ο πολιτισμός θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζουμε.

Η πανδημία προήλθε από την καταστροφή των οικοσυστημάτων και την ανατροπή των σχέσεων του ανθρώπου με τη φύση. Κι αυτή η καταστροφή έχει πολιτισμικό υπόβαθρο, τις αξίες του καταναλωτισμού, της αναπτυξιολατρείας, της θυσίας της φύσης, της υποβάθμισης του πολιτισμού, της κυριαρχίας επί των πλέον αδύναμων για χάρη του κέρδους ολίγων.

Για να αντιμετωπιστεί η πανδημία κι η κλιματική κρίση, σπουδαίο ρόλο πρέπει να παίξει και η στήριξη του πολιτισμού, των ανθρώπων του και της πολιτιστικής κληρονομιάς, στον αντίποδα της αποξένωσής μας από τις αξίες αυτές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί