Με άδεια χέρια επιστρέφει για μια ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφού και πάλι οι ηγέτες της ΕΕ αγνόησαν την Ελλάδα και αποφάσισαν ότι δεν είναι η ώρα για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Η Σύνοδος του Δεκεμβρίου, κατά την οποία υποτίθεται ότι η Ευρώπη θα έπαιρνε θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, τελικά κατέληξε στη διατύπωση παραινέσεων και στην μεταφορά του ενδεχομένου επιβολής κυρώσεων τον Μάρτιο του 2021.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε ανεβάσει ψηλά τον επικοινωνιακό πήχη μιλώντας στο εσωτερικό για επιβολή ακόμα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, προσπαθεί τώρα να διαχειριστεί και πάλι επικοινωνιακά τη νέα ήττα της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός αν και κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε ότι το σαφές διακύβευμα της Συνόδου είναι η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρησιμοποιώντας μάλιστα και τη λατινική φράση «Pacta sunt servanda» (σ.σ η συμφωνία πρέπει να τηρείται), τώρα προσπαθεί και πάλι επικοινωνιακά να διαχειριστεί το γεγονός ότι επιστρέφει με άδεια χέρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές διέρρεαν πως «Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά».
Να σημειωθεί ότι προκύπτει από το κείμενο των συμπερασμάτων, η ΕΕ δεσμεύεται, όπως είχε συμφωνηθεί και τον Οκτώβριο, να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών μελών της όπως και να συμβάλει στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας.
Παράλληλα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες καταχωρήσεις (προσώπων) βασισμένες στην απόφαση του Δεκεμβρίου του 2019 που αφορά την επιβολή περιοριστικών μέτρων (κυρώσεων) σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όμως, ανέθεσε στον Τζοζέπ Μπορέλ την υποβολή έκθεσης για τις πιθανές επιλογές κυρώσεων «το αργότερο τον Μάρτιο του 2021».
Το Μαξίμου, πάντως, έκανε επικοινωνιακή μετάφραση των συμπερασμάτων της Συνόδου, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «σαφή και ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία – η οποία συμπεριλαμβάνει πρόσθετες κυρώσεις όσον αφορά στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».