Ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου μέσω της οποίας καταγγέλλει την υποβάθμιση non-COVID τμημάτων των νοσοκομείων.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Σε υποβάθμιση οδηγούνται διάφορα τμήματα των νοσοκομείων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες εξέτασης και νοσηλείας ασθενών με COVID-19, αφού οι εννιά μήνες της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκαν για την ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό και νέες κλίνες ΜΕΘ, ενώ το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο.
Η επέκταση των ΜΕΘ του Ηρακλείου ξεκίνησε μόλις πριν ένα μήνα και δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τα μέσα Ιανουαρίου στο Βενιζέλειο και τα τέλη Φεβρουαρίου στο ΠΑΓΝΗ, ενώ τα σοβαρά περιστατικά COVID-19 αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Η επέκταση αυτή δεν γίνεται με κρατική χρηματοδότηση ούτε με τη δημιουργία νέων δομών, αλλά με δωρεά και με απόσπαση χώρων από άλλα τμήματα, π.χ. στο Βενιζέλειο δεσμεύτηκαν θάλαμοι ΜΑΦ της Καρδιολογικής.
Προκειμένου όλη η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ να χρησιμοποιείται για νοσηλεία κρουσμάτων, μετατράπηκαν πρόσφατα 4 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) σε κλίνες ΜΕΘ non-COVID. Η στελέχωση των «νέων» κλινών ΜΕΘ έγινε με νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους εντατικής νοσηλευτικής και με μετακινήσεις επικουρικών (και λίγων μόνιμων) νοσηλευτών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία στη διαχείριση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση. Ασθενείς με έμφραγμα και άλλα σοβαρά καρδιακά προβλήματα μεταφέρθηκαν σε ακατάλληλο χώρο (χωρίς κεντρική κονσόλα παρακολούθησης). Η ανεπάρκεια κλινών για νοσηλεία σοβαρών καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών περιστατικών, τα οποία διακομίζονται από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους.
Ο περιορισμός των κλινών ΜΕΘ για περιστατικά non-COVID έχει σαν αποτέλεσμα τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών για ώρες σε κοινούς θαλάμους και την καθυστέρηση σοβαρών χειρουργείων (πχ. νευροχειρουργικών επεμβάσεων εξεργασιών εγκεφάλου).
Κλινικές (π.χ. η Νεφρολογική και η Παθολογική του ΠΑΓΝΗ, η Ορθοπεδική και η Ουρολογική του Βενιζελείου) έχουν μετατραπεί σε Μονάδες Κορονοϊού, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και συγχώνευσή τους. Αντί να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων, νοσηλευτών κλπ., η στελέχωση των μονάδων κορονοϊού γίνεται με μετακινήσεις νοσηλευτών και με γιατρούς όλου του παθολογικού τομέα (που υπερβαίνουν το πλαφόν των εφημεριών τους), με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η λειτουργία των τμημάτων τους και να αυξάνεται ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού.
Υποστελεχωμένα παραμένουν πολλά τμήματα, π.χ. κενές είναι περίπου 15 θέσεις παθολόγων στα νοσοκομεία του νομού (με βάση τους ανεπαρκείς οργανισμούς του 2012). Δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη η κενή θέση ουρολόγου στο Βενιζέλειο, παρόλο που το πρόβλημα ασφαλούς εφημέρευσης (λόγω ανεπάρκειας ειδικευμένων και πλήρους έλλειψης ειδικευομένων) έχει επισημανθεί εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες. Δεν έχει προκηρυχθεί ούτε η κενή θέση επιμελητή νεφρολόγου στο ΠΑΓΝΗ, ενώ το πρόβλημα υποστελέχωσης θα επιδεινωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, με τη συνταξιοδότηση δύο διευθυντών του τμήματος. Οι διοικήσεις κωλυσιεργούν εδώ και καιρό και στο αίτημα για κάλυψη των επειγουσών αναγκών της Νευροχειρουργικής του Βενιζελείου.
Επίσης, έχουν περιοριστεί τα τακτικά χειρουργεία και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ενώ ήδη ο χρόνος αναμονής για ιατρικά ραντεβού και για επεμβάσεις είναι μεγάλος (οι λίστες χειρουργείων των δύο νοσοκομείων περιλαμβάνουν πάνω από 7000 ασθενείς).
Η μείωση των κλινών νοσηλείας non-COVID ασθενών και ο περιορισμός των προγραμματισμένων ιατρείων και χειρουργείων στερούν από χιλιάδες ασθενείς την περίθαλψη που έχουν ανάγκη και καθυστερούν την αντιμετώπισή τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας από διάφορες παθήσεις, π.χ. καρδιαγγειακές.
Οι λύσεις αυτές που εφαρμόζουν οι διοικήσεις είναι συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης, που ρισκάρει την προστασία της υγείας μας στην προσπάθεια να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες για τα νοσοκομεία, επεκτείνοντας παράλληλα τις συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Διεκδικούμε:
- Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας
- Ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ, πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων (με μόνιμο κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό), που να πληρούν όλες τις προδιαγραφές, η αύξηση των κλινών ΜΕΘ να μην γίνεται αφαιρώντας κλίνες ΜΑΦ και ΜΕΠΚ
- Διασφάλιση πλήρους και ασφαλούς λειτουργίας των Μονάδων Καρδιοπαθών των νοσοκομείων
- Να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς νοσηλείας και πλήρεις υπηρεσίες περίθαλψης σε όλους τους ασθενείς
- Επίταξη των κλινών του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας