Covid-19: Νέα καθίζηση τον Οκτώβριο στη βρετανική οικονομία

Για έκτο συνεχόμενο μήνα, τον Οκτώβριο, η οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε επιβράδυνση, καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού «σάρωσε» και τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις παμπ.

Πάντως, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (ONS) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,4% τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η οικονομία της χώρας ωστόσο, αναμένεται να επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερο και απότομα, καθώς η αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid-19 οδήγησε στο κλείσιμο περισσότερων καταστημάτων και επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο.

Ενώ το ΑΕΠ έχει αυξηθεί τους τελευταίους έξι μήνες, την ίδια ώρα η ανάκαμψη επιβραδυνόταν κάθε έναν από αυτούς (τους μήνες), με τον δείκτη ανάπτυξης να έχει μειωθεί κατά 7,9% από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Οι βιομηχανίες, από τη μεταποίηση έως τις υπηρεσίες υγείας, το λιανικό εμπόριο και την εκπαίδευση παρουσιάσαν βελτίωση τον Οκτώβριο, αλλά ο τομέας της φιλοξενίας υπέστη τεράστιο πλήγμα, καθώς οι κυβερνητικοί περιορισμοί και η ανησυχία για το COVID-19 κράτησαν τους ανθρώπους μακριά από μπαρ και εστιατόρια και ουσιαστικά έβαλαν λουκέτο στον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον ONS, ο κλάδος της φιλοξενίας συρρικνώθηκε κατά 14,4% τον Οκτώβριο. Αν δεν υπήρχε το «χαστούκι» στις υπηρεσίες διαμονής, τροφίμων και ποτών, το ΑΕΠ τον ίδιο μήνα, θα είχε αυξηθεί κατά 1,3%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί