Για «εμμονή στο αντικοινωνικό πρόγραμμα που έχει υιοθετήσει από τον Ιούλιο του 2019» κατηγορεί την κυβέρνηση ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην «Kede News», επισημαίνοντας ότι «άφησε αθωράκιστα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα σχολεία και τα ΜΜΜ, επιβαρύνοντας κατά πολύ την δύσκολη υγειονομική κατάσταση», ενώ «εγκατέλειψε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά στην τύχη τους».
«Η αναστολή των υποχρεώσεων για λίγους μήνες και ο νέος δανεισμός, είναι προδήλως ανεπαρκή μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αφανισμό» συνεχίζει ο Αλ. Χαρίτσης, ενώ στον τομέα της υγείας «η κυβέρνηση οδηγεί το ΕΣΥ σε κατάρρευση , με τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν με 5.500 λιγότερο προσωπικό σε σύγκριση με πέρυσι», ενώ «οι ΜΕΘ δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του δεύτερου κύματος της πανδημίας».
«Τόσο το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2021 όσο και το σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη μεγάλη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζουμε» υπογραμμίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης. Και προσθέτει: «Στον μεν Προϋπολογισμό προβλέπονται μηδενικές δαπάνες για μια σειρά από κρίσιμους τομείς, στο δε σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης η ιδιωτικοποίηση δημόσιων δομών και υπηρεσιών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ακόμη και στην περίπτωση του ΕΣΥ».
Στο μεταξύ ο βουλευτής κάνει λόγο για «απαξίωση της αυτοδιοίκησης, οικονομική εξαθλίωση των ΟΤΑ και πάγωμα εκατοντάδων κρίσιμων για τις τοπικές κοινωνίες έργων, από μία κυβέρνηση θα έφερνε, υποτίθεται, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». «Κατήργησαν εν μία νυκτί τον «Φιλόδημο», ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την χρηματοδότηση κρίσιμων έργων της τοπικής αυτοδιοίκησης», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι «στο τέλος του 2018 οι Περιφέρειες χρηματοδοτήθηκαν με 655 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ το αντίστοιχο ποσό που δόθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στο τέλος του 2019 ήταν μόλις 250 εκ. ευρώ».
«Η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης, συγκεκριμένης, ρεαλιστικής αλλά και ριζοσπαστικής πρότασης για την ανασυγκρότηση της χώρας είναι κάτι που ήδη κάνουμε, σε διάλογο με την ίδια την κοινωνία» καταλήγει ο τομεάρχης Ανάπτυξης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα δύσκολα και να αναλάβει ιστορικές ευθύνες. Θα το πράξει ξανά όταν χρειαστεί».
Oλόκληρη η συνέντευξη του Αλ. Χαρίτση στην KEDENews:
- Αγαπητέ κύριε Χαρίτση, η πανδημία γέννησε νέες ανάγκες, ενώ έφερε στο προσκήνιο τις μεγάλες ελλείψεις στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Εκτιμάτε πως έγιναν λάθη στη διαχείριση της πανδημίας;
Πράγματι, η κρίση του κορονοϊού άλλαξε τον τρόπο που σκέφτονται οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις συλλογικές μας ανάγκες. Αναδείχθηκε η σημασία των ισχυρών δημόσιων κοινωνικών υποδομών ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών. Ενώ ακόμη και σκληρά νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, αναγνωρίζουν την σημασία της ισχυρής κρατικής παρέμβασης για την σταθεροποίηση της οικονομίας και τη διασφάλιση της ανάκαμψης.
Δυστυχώς η κυβέρνηση επιμένει εμμονικά στο αντικοινωνικό πρόγραμμα που έχει υιοθετήσει από τον Ιούλιο του 2019. Άφησε αθωράκιστο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αντί να το ενισχύσει αποφασιστικά με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες της πανδημίας. Το ίδιο έκανε και με τα σχολεία, το ίδιο και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επιβαρύνοντας κατά πολύ την δύσκολη υγειονομική κατάσταση. Και στην οικονομία όμως: άφησε επιχειρήσεις και εργαζόμενους στην τύχη τους, ενώ δεν φρόντισε να στηρίξει τα νοικοκυριά και τους ευάλωτους συμπολίτες μας που είδαν το εισόδημά τους να καταρρέει μέσα στην κρίση.
Αντίθετα, η κυβέρνηση αυτό που προσπάθησε να κάνει είναι να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την επιτυχία της χώρας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να θριαμβολογεί δίνοντας συνεντεύξεις για το πώς νίκησε τον κορονοϊό. Κανένα σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και ειδικότερα για το άνοιγμα του τουρισμού, προχειρότητα στην λειτουργία των σχολείων, χάος στις μεταφορές. Έτσι οδηγηθήκαμε σε καταστροφικά αποτελέσματα και στην υγεία και στην οικονομία.
Αυτά δεν τα λέμε για πρώτη φορά τώρα. Εξαρχής καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πλέγμα προτάσεων για την θωράκιση του ΕΣΥ, της παιδείας και των μεταφορών. Ζητήσαμε από τον κ. Μητσοτάκη να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και επισημάναμε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου εξάμηνης διάρκειας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μετά και τις προχθεσινές αποκαλύψεις για το διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων και τις ανακρίβειες στα στοιχεία που ανακοινώνονται, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να συνεχίσει να αρνείται την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης λοιπόν είναι έκδηλες. Παρόλο που η ίδια της αρνείται και επιλέγει να δείχνει με το δάχτυλο την κοινωνία, στοχοποιώντας την μία κοινωνική ομάδα μετά την άλλη. Δυστυχώς οι πολίτες πληρώνουν με τον πιο επώδυνο τρόπο τις συνέπειες της ανεύθυνης και καταστροφικής πολιτικής της.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Πιστεύετε πως έτσι θα λυθεί το πρόβλημα;
Εν μέσω πανδημίας και με τον αριθμό των διασωληνωμένων και νεκρών συμπολιτών μας να καταγράφουν συνεχή αρνητικά ρεκόρ, η ενίσχυση του ΕΣΥ θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλες οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι υγειονομικοί και σύσσωμη η κοινωνία διεκδικήσε εξαρχής την θωράκιση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την διασφάλιση της επάρκειας των μέσων ατομικής προστασίας και την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, καθώς και την ενσωμάτωση του πρωτοβάθμιων δομών υγείας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Η κυβέρνηση, ενώ ισχυρίζεται ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο, όχι μόνο δεν ακούει τις κραυγές αγωνίας των μαχητών της πρώτης γραμμής, αλλά οδήγησε το ΕΣΥ σε κατάρρευση. Δεν προχώρησε σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν ενίσχυσε τον αριθμό των ΜΕΘ, δεν συνταγογραφήθηκαν μαζικά δωρεάν τεστ. Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν πλέον με 5.500 λιγότερο προσωπικό σε σύγκριση με πέρυσι και ανεπαρκή εξοπλισμό. Ενώ οι ΜΕΘ, ειδικά στην Β. Ελλάδα, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Και τελευταία στιγμή, μετά από ντροπιαστικές διαπραγματεύσεις, προχώρησαν με κινήσεις πανικού στην όποια επίταξη δύο μόλις ιδιωτικών κλινικών, με όρους εξυπηρέτησης των κλινικαρχών. Διπλασιάζοντας την ημερήσια αποζημίωση, την οποία και θα καταβάλλει ανεξάρτητα από το αν θα νοσηλεύεται ασθενής.
Δυστυχώς η κυβέρνηση παραμένει ιδεοληπτικά προσκολλημένη στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, γι’ αυτό αρνείται πεισματικά την στήριξη του ΕΣΥ. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: οι έκτακτες δαπάνες που έκανε η κυβέρνηση για το σύστημα υγείας, εν μέσω πανδημίας, μας φέρνουν στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε., σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Για το 2020 προβλέπουν μόλις 300 εκατ. ευρώ για το δημόσιο σύστημα υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ και στον προϋπολογισμό του 2021 δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ.
Αλλά και η δέσμευση του Πρωθυπουργού να μετατραπούν οι συμβάσεις των γιατρών που εργάζονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, σε αορίστου χρόνου, είναι εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα, καθώς αφορά ελάχιστους επικουρικούς γιατρούς.
Η δική μας πρόταση για το ΕΣΥ περιλαμβάνει 15.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης με όρους ΕΣΥ, χωρίς επιλογή περιστατικών, με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και στην ασφάλεια των ασθενών. Την δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα και στα στοιχεία για την κατάσταση στο ΕΣΥ. Την συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ και την αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο σύστημα. Και φυσικά μια γενναία, μόνιμου χαρακτήρα, επένδυση στο ΕΣΥ και στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της χώρας.
Αντί να αξιοποιήσει τις πρωτοφανείς χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχει, η κυβέρνηση επιλέγει να αφήνει τη δημόσια υγεία αθωράκιστη, κάνοντας πλέον λόγο ακόμα και για μη αναγκαίες ΜΕΘ και αναδεικνύοντας την ατομική ευθύνη ως περίπου μοναδική λύση για την περιορισμό της πανδημίας. Οι εμμονές της κυβέρνησης όμως στοιχίζουν πολύ ακριβά στην κοινωνία.
- Ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, από το πρώτο κύμα της πανδημίας εξήγγειλαν μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Είναι επαρκή για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται οικονομικά από το lockdown;
Η αναστολή των υποχρεώσεων για λίγους μήνες και ο νέος δανεισμός, είναι προδήλως ανεπαρκή μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αφανισμό. Απουσία στοχευμένων προγραμμάτων για κρίσιμους οικονομίας όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο. Τα ίδια και για τους εργαζόμενους. Αντί να προστατευθούν οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας, είδαμε την επιδότηση της αναστολής των συμβάσεων, την εκ περιτροπής απασχόληση που συνεπάγεται μείωση των μισθών και μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με τη θεσμοθέτηση απλήρωτων υπερωριών.
Οι ίδιοι οι παραγωγικοί φορείς και οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζόμενων με τους οποίους είμαστε συνεχώς σε επαφή, κρίνουν τα κυβερνητικά μέτρα ως απολύτως ελλιπή. Ενώ τα αποτελέσματά τους είναι ήδη ορατά, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της κρίσης και υπονομεύοντας την δυνατότητα της οικονομίας μας για ανάκαμψη.
Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις για απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστότητα, την στήριξη της εργασίας με κάλυψη του μισθολογικού κόστους αλλά και του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και όσων πλήττονται από την κρίση. Ενώ πρόσφατα
καταθέσαμε δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες: την καταβολή από το κράτος του δώρου των Χριστουγέννων και τη χορήγηση έκτακτου εισοδήματος σε όλα τα νοικοκυριά που είδαν το εισόδημά τους να πλήττεται μέσα στην κρίση. Είναι εξοργιστικό ότι ενώ σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε επί τρεις συνεχείς χρονιές να δώσει κοινωνικό μέρισμα σε 4 εκ δικαιούχους, η κυβέρνηση αρνείται σήμερα να στηρίξει την κοινωνία που βιώνει αυτή την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας.
Ζητήσαμε επίσης να υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης για την εστίαση. Ενώ για τον τουρισμό είχαμε προτείνει από τον Μάιο πρόγραμμα ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού ύψους 700 εκ ευρώ.
Παρόμοια μέτρα υλοποιούνται σε όλη την Ευρώπη ενώ η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη να στηρίξουν τώρα τις επιχειρήσεις με απευθείας ρευστότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, μόνη σε όλη την Ευρώπη, αρνείται να στηρίζει την πραγματική οικονομία, βυθίζοντας την ελληνική οικονομία σε ολοένα μεγαλύτερη ύφεση και τα δημόσια έσοδα σε κατάρρευση.
- Κεφάλαιο ελληνοτουρκικά: Έχουν παραβιαστεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας οι Τούρκοι; Έχει ευθύνες η κυβέρνηση για την προκλητική στάση του Ερντογάν; Πως αξιολογείτε τη στάση της Ευρώπης απέναντι στις αξιώσεις της Τουρκίας;
Η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν είναι κάτι καινούριο. Κλιμακώνεται συνεχώς και επικίνδυνα εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Η τελευταία NAVTEX της Τουρκίας, η οποία θέτει ζήτημα παράνομης δραστηριότητας εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 5,8 μίλια, είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της κλιμάκωσης.
Εξαρχής επισημάναμε ότι είναι ανάγκη η προκλητική στάση της Τουρκίας να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά από την πλευρά μας, θέτοντας και την Ευρώπη προ των ευθυνών της. Και κυρίως, θέτοντας μετ’ επιτάσεως και το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δυνατότητα που για πρώτη φορά πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Συμβούλιο Κορυφής τον Ιούνιο του 2019.
Είναι πλέον κρίσιμο η χώρα μας να αποκτήσει μια σαφή εθνική εξωτερική στρατηγική, που αυτή τη στιγμή λείπει. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά σημαντική, ενόψει και των ανακατατάξεων που αναμένουμε να φέρει στην ευρύτερη περιοχή η νέα αμερικανική προεδρία. Και είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσει επιτέλους η κυβέρνηση τι θεωρεί κόκκινες γραμμές.
Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ισχυρός μηχανισμός κυρώσεων για την Τουρκία σε περίπτωση που συνεχίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και Κύπρο. Αλλά και η προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας εάν σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
- Ασκήσατε έντονη κριτική στην κυβέρνηση τόσο για το νέο Προϋπολογισμό που κατέθεσε στην Βουλή όσο και για το ελληνικό σχέδιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Για ποιο λόγο; Δεν θεωρείτε ότι κινούνται στην σωστή κατεύθυνση ώστε να ξεπεραστεί η κρίση και να ανακάμψει η οικονομία μας;
Τόσο το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2021 όσο και το σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη μεγάλη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για βίαιη αναδιάρθρωση της οικονομίας σε βάρος των μικρομεσαίων και των εργαζόμενων. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα δύο αυτά κείμενα.
Στον μεν Προϋπολογισμό προβλέπονται μηδενικές δαπάνες για μια σειρά από κρίσιμους τομείς. Καμία ουσιαστική στήριξη για το ΕΣΥ, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και ενώ η Κυβέρνηση προβλέπει διψήφια ύφεση για το 2020 και αναιμική ανάπτυξη για το 2021, συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων μηνών που μας οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην Ευρώπη. Τη στιγμή που είναι πλέον ξεκάθαρη η ανάγκη να υπάρξουν ισχυρές δημόσιες επενδύσεις και δημόσια κατανάλωση για τον περιορισμό της κρίσης. Και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει «ανοίξει τις κάνουλες» και να λέει, ξοδέψτε ό,τι χρειάζεστε.
Στο δε σχέδιο Ανάκαμψης η ιδιωτικοποίηση δημόσιων δομών και υπηρεσιών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ακόμη και στην περίπτωση του ΕΣΥ, όπου η πρωτοφανής κρίση της πανδημίας ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσής του και της διασφάλισης της καθολικής πρόσβασης ως απαράβατου όρου για την προστασία της δημόσιας υγείας και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ταυτόχρονα, αντί να υποστηρίξει την προσαρμογή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει ουσιαστικά τον αποκλεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις εξελίξεις και την αναγκαία στήριξή τους. Το σχέδιο αυτό θα επιτείνει τις ανισότητες, θέτοντας την μεγάλη πλειοψηφία της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων σε νέα κρίση διαρκείας.
Οι σημαντικές δυνατότητες της χώρας, που προέκυψαν με το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών από το ΣΥΡΙΖΑ, τα σημαντικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, πρέπει να αξιοποιηθούν για την ουσιαστική μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα ανθεκτικό, δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που θα τους περιλαμβάνει όλους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα.
- Ενάμιση χρόνια μετά τις εκλογές του Ιουλίου, θεωρείτε ότι ο απολογισμός για την κυβέρνηση στον τομέα της Αυτοδιοίκησης είναι θετικός;
Εδώ και ενάμιση χρόνο βιώνουμε την απαξίωση της αυτοδιοίκησης, την οικονομική εξαθλίωση των ΟΤΑ και το πάγωμα εκατοντάδων κρίσιμων για τις τοπικές κοινωνίες έργων. Αυτά από μία κυβέρνηση θα έφερνε, υποτίθεται, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Η κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει εν μία νυκτί τον «Φιλόδημο», ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την χρηματοδότηση κρίσιμων έργων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένα πρόγραμμα που είχαμε σχεδιάσει από κοινού με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και είχε την πλήρη αποδοχή αυτοδιοικητικών και δημοτών.
Αποτέλεσμα του πλήρους παγώματος της παραγωγικής δραστηριότητας στην Αυτοδιοίκηση το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ήταν να οδηγηθεί σε ιστορικό χαμηλό 20ετίας στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, εξέλιξη εξαιρετικά αρνητική για την απασχόληση και την ανάπτυξη στις τοπικές οικονομίες όλης της χώρας. Ενώ για το 2021 έχουν προϋπολογιστεί μόλις 750 εκ. για το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ που χρηματοδοτεί Δήμους και Περιφέρειες, στα επίπεδα δηλαδή των προηγούμενων ετών, παρότι οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω πανδημίας.
Ταυτόχρονα, τα μέτρα της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών και την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαναπό φυσικές καταστροφές είναι απολύτως ανεπαρκή. Σημειώστε ότι στο τέλος του 2018 οι Περιφέρειες χρηματοδοτήθηκαν με 655 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Το αντίστοιχο ποσό που δόθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στο τέλος του 2019 ήταν μόλις 250 εκ. ευρώ.
Και σε θεσμικό επίπεδο όμως, η κυβέρνηση έδειξε την απέχθειά της προς την αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατική έκφραση των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό μετέφερε μια σειρά κρίσιμων αρμοδιοτήτων από τα δημοκρατικά εκλεγμένα Συλλογικά Συμβούλια (Δημοτικά και Περιφερειακά), στα οποία εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις, στις Οικονομικές Επιτροπές, στις οποίες είχε ήδη μεθοδεύσει την δημιουργία τεχνητών απόλυτων πλειοψηφιών. Αλλοιώνοντας έτσι την βούληση των πολιτών όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ενώ τώρα η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργηση της ανεξαρτησίας των Τοπικών Κοινοτήτων, μια μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» που έτυχε ευρύτατης αποδοχής σε ολόκληρη τη χώρα γιατί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έδωσε ρόλο και φωνή σε όλους τους οικισμούς της πατρίδας μας.
Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, η κυβέρνηση προωθεί την επαναφορά ενός κεντρικού, αυταρχικού μοντέλου αυτοδιοίκησης, καταργώντας την αρχή της αναλογικότητας με την οποία συγκροτήθηκαν τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια. Αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των συλλογικών φορέων -μεταξύ των οποίων και της ΚΕΔΕ-, αλλά και τα καταδικαστικά ψηφίσματα περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.
Εν ολίγοις, η κυβέρνηση απαξιώνει θεσμικά και καταδικάζει οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση.
- ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία: Έχει ισχυρή αντιπρόταση διακυβέρνησης η αξιωματική αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή; Πιστεύετε πως θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας την επομένη των βουλευτικών εκλογών;
Είναι κατά την γνώμη μου σαφές ότι μια σύγχρονή αριστερή, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, είναι αναγκαία για να βγει η χώρα από την νέα κρίση και τα κοινωνικά αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά, στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική και σε θέματα θεσμών, διαφάνειας και κοινωνικών δικαιωμάτων
Οι πολίτες συνειδητοποιούν πλέον ολοένα περισσότερο αυτά τα αδιέξοδα. Ενώ είναι ιδιαίτερα προβληματικό ότι αυτές οι ανησυχίες απαντώνται από την κυβέρνηση με αυταρχισμό και καταστολή που μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω.
Η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης, συγκεκριμένης, ρεαλιστικής αλλά και ριζοσπαστικής πρότασης για την ανασυγκρότηση της χώρας είναι κάτι που ήδη κάνουμε, σε διάλογο με την ίδια την κοινωνία. Πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να την καταθέσουμε στους Έλληνες πολίτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα δύσκολα και να αναλάβει ιστορικές ευθύνες. Θα το πράξει ξανά όταν χρειαστεί.
- Μεσσηνία: Ένας τόπος πλούσιος και με δυνατότητες. Ποιο είναι το όραμα του βουλευτή της Αριστεράς για την περιφέρειά του;
Tο ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19 και οι επιπτώσεις του στον κλάδο του τουρισμού αναδεικνύει την ανάγκη μιας πιο πολυδιάστατης αναπτυξιακής πολιτικής και στον νομό μας, για τα επόμενα χρόνια. Η οργάνωση της παραγωγής του πρωτογενή τομέα με στόχευση στην τυποποίηση, την συσκευασία και τα δίκτυα διανομής για την ανάδειξη των εξαιρετικών προϊόντων της Μεσσηνιακής γης, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση έργων υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να αποτελέσει πρωταρχική επιδίωξη ανάπτυξης στον νομό μας. Παράλληλα, η υλοποίηση των οδικών αξόνων σε συνδυασμό με την εμπορική αξιοποίηση του λιμένος Καλαμάτας και την σχεδιαζόμενη επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες στις μεταφορές, την διακίνηση των προϊόντων και τις εξαγωγές. Τέλος η περαιτέρω αξιοποίηση των εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων της Μεσσήνης, η εξέλιξη των ανασκαφών της αρχαίας Θουρίας και η ανάδειξη του φυσικού πλούτου του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου και των ορεινών χωριών του που θα δώσει ώθηση στον χειμερινό τουρισμό, θα προσδώσει πολλαπλασιαστική αξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο τουριστικό μας προϊόν στην μετά covid εποχή.