12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Την 6η Δεκεμβρίου 2020 και μεταξύ των ωρών 05:00 έως 24:00, αυξάνεται η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Έτσι, με διαταγή της ΕΛΑΣ, «Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020».

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, χρειάζεται να τρομοκρατήσει, να κτυπήσει τις κοινωνικές δυνάμεις που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική της. Έτσι η ανακοίνωση δεν αποτελεί έκπληξη. Περισσότερο εκκωφαντική είναι η σιωπή των επιστημονικών φορέων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Ούτε ένας επιστημονικός φορέας, ούτε ένας εμπειρογνώμονας από τους ειδικούς που συμβουλεύουν το Υπουργείο Υγείας, να μην μιλήσει για την, κατ’ εντολήν του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωση που προσβάλλει τις γνώσεις της ιατρικής κοινότητας για την μετάδοση του κορωνοϊού, και τη νοημοσύνη μας; Πάλι θα αφήσουμε μόνους «…τους νέους με τα πρησμένα γόνατα που τους φώναζαν αλήτες…» να υπερασπίζονται την υπόληψη του εργατικού κινήματος που η συνδικαλιστική γραφειοκρατία καθημερινά έχει εγκαταλείψει ανυπεράσπιστο στη νεοσυντηρητική επίθεση;

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρόνου μαθητή, έβγαλε στο δρόμο ένα ορμητικό ποτάμι που διαδήλωσε ενάντια στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ, καταγγέλλοντας την δολοφονία, την κυβερνητική/κρατική βία, διεκδικώντας τα δικαιώματα σε μόρφωση, δουλειά, ελευθερία.

Αυτοί οι στόχοι, αυτό το κίνημα είναι που ενοχλεί τις δυνάμεις της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού σήμερα. Γι’ αυτό, χρησιμοποιούν την πανδημία και την ανάγκη αντιμετώπισής της, προσχηματικά για να επιτεθούν στο κίνημα αμφισβήτησης της πολιτικής τους.

Για τους ίδιους λόγους, η καλύτερη απόδοση τιμής στην επέτειο της δολοφονίας και της εξέγερσης που ακολούθησε, είναι οι ακόμα πιο αποφασιστικοί αγώνες μας για το δικαίωμα στη δουλειά με τους εργαζόμενους να προστατεύονται από την μαύρη, υποδηλωμένη ή αδήλωτη εργασία, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, και της κοινωνικής αλληλεγγύης, για το δικαίωμα στη μόρφωση και την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Αυτοί οι στόχοι σήμερα, αμφισβητούν τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, στοχεύουν στην καρδιά της αντίπαλης πολιτικής.

Απεγκλωβισμένοι λοιπόν από την αδιέξοδη συζήτηση πραγματοποίησης ή όχι συγκέντρωσης και πορείας (άλλωστε κατά την αστυνομία από αύριο θα μειωθεί πάλι η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού), ας σφραγίσουμε με τους αγώνες μας την οικοδόμηση της Ελλάδας της νέας εποχής     

*Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί