“Εθνικό” τούτι – φρούτι!

Του Μιχάλη Τζανάκη

Τι σχέση έχει μια τριήρης, ένα ασθενοφόρο, ένας σκιέρ, η Παναγία βρεφοκρατούσα, ένα F16, ένα πουλί και λοιπά άλλα απολύτως ασυνάρτητα και μάλιστα προβαλλόμενα σε ένα μεγάλο … ντουβάρι από βιντεοπροβολέα; Αν είδατε  ολόκληρο  το επιτοίχιο event στο Κοινοβούλιο μπορεί να απορήσατε προς τι όλο αυτό;

Ας αφήσουμε κατά μέρος τον συνειρμό με «άρτο και θέαμα», όπου ελλείψει άρτου μένει το θέαμα προς ανάλωση, ας παραβλέψουμε το συσχετισμό με τα χουντικά σόου, αλλά καλό είναι να αφήσουμε και τον ενθουσιασμό των «πιστών» που εκφράζονται θετικά, διότι επιτέλους ικανοποιήθηκε το καταπιεσμένο θρησκευτικό τους συναίσθημα στη θέα της Παναγίας, λες και η πίστη εκφράζεται μέσω προβολέων και οπτικών εφέ, πράγμα ουδόλως πνευματικό και χριστιανικό.

Ας σταθούμε σ’ αυτήν την έρημη την βάναυσα κακοποιημένη νεοελληνική αισθητική που σκέφτηκε ο επαΐων του δρώμενου να συμπληρώσουμε τον τηλεοπτικό «μπιγκμπραδερισμό» μ’ ένα μπουρδουκλιασμένο εθνικοπατριωτικό φιλμάκι ειδικά τώρα που οι πολίτες είναι ελαφρώς ζαλισμένοι από την κλεισούρα και αρέσκονται σε ένα ακόμα επικοινωνιακό βλαχομπαρόκ.

Καλό θα ήταν επιτέλους άπαντες να αφήσουν τέτοιου είδους χρήσεις της τεχνολογίας, γιατί σε λίγο θα αφήσουν το Κοινοβούλιο και θα πιάσουν τον Παρθενώνα να προβάλλουν διάφορα επετειακά –έχουμε και την επικείμενη «επιτροπή» εορτασμού του 1821- και τα πράγματα φαίνονται λίγο επικίνδυνα μην μπερδέψουμε τον Περικλή και τον Φειδία με τον Νικηταρά και την Μπουμπουλίνα και εν μέσω αυτών να παρεισφρύσει και κάποιος … Ευαγγελιστής ή κάποια οσία!

Όλα πια έχουν γίνει φρου-φρου κι αρώματα, τα πάντα στο βωμό της εντυπωσιοθηρίας, της ημιμάθειας κι όσο πιο πολύ μεγαλώσει η «ιστορική» ρώσικη σαλάτα και το «εθνικό» τούτι-φρούτι, τόσο το καλύτερο για την καπηλεία των πάντων, των ιερών και των οσίων!

Κι όσοι μπούχτισαν από το επιτοίχιο εθνικοχριστιανικό σόου, πάτε ένα … «Μεγάλο Περίπατο» στην Πανεπιστημίου να … χωνέψετε!

Σχετικά Άρθρα

One Thought to ““Εθνικό” τούτι – φρούτι!”

  1. Eleni

    Εκτός από τους σκιέρ που πανε στο Μπάνσκο οι πιο φτωχοί και στην Ελβετία οι πιο πλούσιοι, είδα κάτι αλπινιστές με πέδιλα σκι, σε φωτογραφίες από τον πόλεμο στην Αλβανία. Μήπως αυτούς εννοούσαν;

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί