Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Χάσιμ Θάτσι αναχώρησε, με ειδική πτήση από την Πρίστινα, για την Χάγη, όπου στις φυλακές του Ειδικού δικαστηρίου θα περιμένει την έναρξη της δίκης. Στην ίδια πτήση βρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος της βουλής Κάντρι Βέσελι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος ΄Αυτοδιάθεση΄της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρετζέπ Σελίμι οι οποίοι επίσης κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.
Σήμερα το πρωί το ειδικό δικαστήριο που ασχολείται με τα εγκλήματα του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) την περίοδο 1998-99, ενέκρινε την εισήγηση του εισαγγελέα και απήγγειλε κατηγορίες κατά του Θάτσι, του Βέσελι και του Ρετζέπι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο Θάτσι αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση του δικαστηρίου παραιτήθηκε από το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας και σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι μεταβαίνει στην Χάγη για να υπερασπιστεί την τιμή των μαχητών του UCK που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του Κοσόβου.
Καθήκοντα προέδρου Δημοκρατίας στο Κόσοβο, μετά την παραίτηση Θάτσι, ανέλαβε η πρόεδρος της βουλής Βιόσα Οσμάνι, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Το κατηγορητήριο κατά του Θάτσι όπως το κατέθεσε τον περασμένο Ιούνιο η εισαγγελία του Ειδικού δικαστηρίου αποτελείται από δέκα σημεία στα οποία περιγράφεται η εμπλοκή του Θάτσι και μαχητών του UCK που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του σε απαγωγές, εκβιασμούς, βασανιστήρια και περισσότερες από 100 δολοφονίες Σέρβων, Ρομά αλλά και Αλβανών που δεν υποστήριζαν την ένοπλη δράση.
Άγνωστο παραμένει για την ώρα αν συμπεριλαμβάνονται και άλλα εγκλήματα που είχαν επισημανθεί τον Δεκέμβριο του 2010 στην έκθεση του Ελβετού εισαγγελέα Ντίκ Μάρτι που έγινε για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης και αναφέρεται στα φρικτά εγκλήματα της ομάδας που διοικούσε ο Θάτσι. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αυτή αναφέρονταν ότι ο Χάσιμ Θάτσι ήταν επικεφαλής της ομάδας ΄΄Drenica΄΄ του UCK που διακινούσε όπλα, ναρκωτικά και ανθρώπινα όργανα. Τα στοιχεία που κατέθεσε ο Ντικ Μάρτι με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες περιγράφουν ότι η ομάδα του Θάτσι αιχμαλώτιζε ή απήγαγε Σέρβους και τους μετέφεραν στην βόρεια Αλβανία όπου τους αφαιρούνταν όργανα του σώματος, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς αναισθητικό, και στην συνέχεια μέσω παγκόσμιου δικτύου διακινητών πωλούνταν στο εξωτερικό. Ο Ντικ Μάρτι αναφέρει στην έκθεση του ότι η ομάδα αυτή δρούσε ανενόχλητα μέχρι τα τέλη του 2000, δηλαδή ακόμη και μετά την είσοδο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο.