Αποτέλεσμα του επίμονου και δίκαιου αγώνα των απολυμένων καθαριστριών στα σχολεία, αποτελεί, σύμφωνα με την δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» , η μεταστροφή του υπουργείου Εσωτερικών, που, αν και με “εμβαλωματικό τρόπο”, έδωσε τελικά τη δυνατότητα για σύναψη νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου για το σχολικό έτος 2020-21.
Η δημοτική παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Αθηναίων, κρίνει ότι η επαναπρόσληψη γίνεται με όρους ομηρίας , καθώς παραμένει μεταξύ άλλων διάταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 51938/2020 που περιλαμβάνει την « ανορθολογική και ρατσιστική απαίτηση πιστοποιητικού γλωσσομάθειας από αλλοδαπούς/-ες υποψήφιους/-ες». Η «Ανοιχτή Πόλη», με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο, επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να ζητά την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών των δημοτικών υπηρεσιών, όπως της καθαριότητας, μέσα από τη σύναψη μόνιμων σχέσεων εργασίας που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση όσων εξυπηρετούν τις ίδιες ανάγκες, χωρίς να τους καθιστούν έρμαιο στις διαθέσεις της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Παράλληλα, τονίζει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί και νομοθετικά με τη λογική προσωρινών μπαλωμάτων που οδηγούν σε μια πανσπερμία εργασιακών σχέσεων στον τομέα της καθαριότητας, χωρίς να εξασφαλίζεται η εργασιακή αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των εργαζομένων.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση με τίτλο «με όρους ομηρίας επανατοποθετούνται οι απολυμένες μετανάστριες καθαρίστριες των σχολείων» που εξέδωσε η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων:
«Η Ανοιχτή Πόλη από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στις απολυμένες μετανάστριες καθαρίστριες και τις κινητοποιήσεις τους, καταγγέλλοντας τις ρατσιστικές διατάξεις της ΚΥΑ 51938 ΦΕΚ (3447/18-8-2020), οι οποίες καθορίζουν τα κριτήρια πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες. Διατάξεις που τις απέκλεισαν από τη διαδικασία, παρ’ όλο που αποτελούν εργαζόμενες με μεγάλη πείρα, πολύτιμες για τα σχολεία μας που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της καθαριότητας.
Για την Ανοιχτή Πόλη, οι ανάγκες των σχολείων σε καθαριότητα είναι πάγιες και διαρκείς και γι’ αυτό το προσωπικό καθαριότητας θα έπρεπε να αποτελεί μόνιμο προσωπικό. Αναζητώντας λύση στο ζήτημα, καταθέσαμε πρόταση τροποποίησης της παραπάνω ΚΥΑ που να απαλείφει την ανορθολογική και ρατσιστική απαίτηση πιστοποιητικού γλωσσομάθειας από αλλοδαπούς/-ες υποψήφιους/-ες. Ζητήσαμε δηλαδή την απαλοιφή μιας προϋπόθεσης που συνιστά αυθαίρετη διάκριση βάσει εθνοτικής προέλευσης, η οποία απαγορεύεται από τον ν. 4443/2016.
Μετά από τον επίμονο και δίκαιο αγώνα των απολυμένων καθαριστριών, και αντιμέτωπο με τις ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε τελικά τη δυνατότητα για σύναψη νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου για το σχολικό έτος 2020-21. Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί μεν θετικό γεγονός την επανατοποθέτηση των απολυμένων καθαριστριών, επισημαίνουμε όμως ότι το ουσιαστικό πρόβλημα παραμένει.
Η ρατσιστική διάταξη της σχετικής ΚΥΑ παραμένει στη θέση της, ενώ η εργασιακή αξιοπρέπεια των επανατοποθετούμενων καθαριστριών δεν διασφαλίζεται. Η λύση που επέλεξε το Υπουργείο συνεχίζει μια κακή παράδοση στη δημόσια διοίκηση. Μεταχειρίζεται τις καθαρίστριες ως εργολάβους καθαριότητας, χωρίς εξαρτημένη σχέση εργασίας και άρα χωρίς τα δικαιώματα άλλων συναδέλφων τους που προσφέρουν ακριβώς το ίδιο έργο. Είναι ακόμα ένα προσωρινό μπάλωμα που οδηγεί σε μια πανσπερμία εργασιακών σχέσεων στον τομέα της καθαριότητας, χωρίς να εξασφαλίζεται η εργασιακή αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των εργαζομένων.
Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να ζητά την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών των δημοτικών υπηρεσιών, όπως της καθαριότητας, μέσα από τη σύναψη μόνιμων σχέσεων εργασίας που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση όσων εξυπηρετούν τις ίδιες ανάγκες, χωρίς να τους καθιστούν έρμαιο στις διαθέσεις της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής».