Παρέμβαση του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL & μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, στη συνεδρίαση της GUE/NGL, στο πλαίσιο της συζήτησης με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μ. Σχοινά για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης
Για σχέδιο με νέο δόγμα, προς το συντηρητικότερο, με τρεις ορόφους αλλά χωρίς τοίχους έκανε λόγο ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας απόψε στην ειδική συνεδρίαση της GUE/NGL με αντικείμενο το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, στην οποία παραβρέθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ρώτησε τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τις επιστροφές: «Πού θα τους επιστρέφουμε τους πρόσφυγες; Ποιες είναι οι χώρες; Είναι ασφαλείς; Θα τους στείλουμε στη Λιβύη πάλι; Στην Τουρκία, ή στο Αφγανιστάν;» αναρωτήθηκε, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ενώ είχε επισημάνει πως «Η αλληλεγγύη όπως την περιγράφετε είναι οικονομική συνεισφορά. Δηλαδή όπως το καταλαβαίνουμε εμείς, κάποιοι θα πληρώνουν ένα τίμημα για τις χώρες υποδοχής προσφύγων. Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη. Αυτό που υπάρχει στο Κλειδί και στο Καρά Τεπέ, δεν είναι πρόταση. Σκηνές, χώμα, κακές συνθήκες, δεν μπορούν να συνιστούν σχέδιο.»
Απαντώντας στον Κώστα Αρβανίτη, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υποστήριξε πως πράγματι υπάρχει νέο δόγμα, για το οποίο ωστόσο αρνήθηκε το χαρακτηρισμό «συντηρητικό», επιμένοντας στην ολιστική προσέγγιση του Μεταναστευτικού, κάτι που η ΕΕ επιχειρεί για πρώτη φορά, όπως επεσήμανε αρκετές φορές.
Αποδοκίμασε δηλώσεις περί «αποτροπής» στις οποίες αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής και μάλιστα υποστήριξε ότι μεγαλύτερος παράγοντας έλξης για τους μετανάστες είναι η έλλειψη ενιαίας πολιτικής στην ΕΕ για το Μεταναστευτικό.
Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή:
Αξιότιμε κύριε Σχοινά,
Το «αλλάζουμε δόγμα» το καταλάβαμε, αλλά όπως το διαβάζουμε εμείς είναι προς το συντηρητικότερο, και αυτό πρέπει να το κουβεντιάσουμε, με όλο τον σεβασμό που σας έχω.
Το σχέδιο, όπως είπατε, έχει τρεις ορόφους, όμως δεν έχει τοιχοποιία. Η αλληλεγγύη όπως την περιγράφετε είναι οικονομική συνεισφορά. Δηλαδή όπως το καταλαβαίνουμε εμείς, κάποιοι θα πληρώνουν ένα τίμημα για τις χώρες υποδοχής προσφύγων. Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη. Αυτό που υπάρχει στο Κλειδί και στο Καρά Τεπέ, δεν είναι πρόταση. Σκηνές, χώμα, κακές συνθήκες, δεν μπορούν να συνιστούν σχέδιο. Το ακούμε από Έλληνες βουλευτές της πλειοψηφίας, της ΝΔ, που λένε «θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη». Είναι αυτό η αντίληψή σας; Να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη ώστε να παίρνουν το μήνυμα και να μην έρχονται προς την Ευρώπη;
Στο νέο Σύμφωνο με φοβίζει αυτό που βλέπω, ότι θα έχουμε εγκλωβισμένους ανθρώπους στις χώρες υποδοχής. Στην Ιταλία και την Ελλάδα. Και θα έχουμε ουσιαστικά κρατούμενους. Με ποιο αδίκημα θα είναι κρατούμενοι; Και ο αριθμός θα αυξάνει συνεχώς.
Και όσον αφορά τις επιστροφές. Το νέο σύμφωνο βασίζεται στις επιστροφές. Οι αριθμοί που δίνει η ελληνική κυβέρνηση και πολύ συχνά και εσείς, είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς της έρευνάς μας. Βάζετε τις νόμιμες λογικές επιστροφές Αλβανών πολιτών που έληξαν οι άδειες παραμονής τους, και δημιουργείτε ένα παιχνίδι αριθμών.
Η ερώτησή μου είναι η εξής: Πού θα τους επιστρέφουμε τους πρόσφυγες; Ποιες είναι οι χώρες; Είναι ασφαλείς; Θα τους στείλουμε στη Λιβύη πάλι; Στην Τουρκία; Ή στο Αφγανιστάν;