Με μεγάλη επιτυχία, σε κλίμα συγκίνησης και αποφασιστικότητας πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης 16.9.2020 η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου σε συνεργασία με τους Συλλόγους Βιαννιτών Αττικής «Ο Διαβάτης» και Ηρακλείου «Ο Πατούχας» υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ολόκληρη τη συζήτηση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:
Τη συζήτηση άνοιξε ο Αντιστασιακός και πρόεδρος του ΕΣΔΟΓΕ Βασίλης Μπρακατσούλας, υμνώντας τους Κρήτες για την συμμετοχή τους στη Μάχη της Κρήτης και την ενωμένη Εθνική Αντίσταση και εξαίροντας τη συμβολή της Βιάννου στον αγώνα για την απελευθέρωση της Πατρίδας. Αναφέρθηκε επίσης στο ηρωικό κατόρθωμα των Μανώλη Γλέζου και Απόστολου Σάντα να κατεβάσουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη, κατόρθωμα που εμπνεύστηκαν, όπως τόνισε, από την παλλαϊκή Αντίσταση της Μάχης της Κρήτης. Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να επαναφέρει το θέμα των ελληνικών αξιώσεων και εξέφρασε τη βούληση να συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Καθηγητής Προκόπιος Παυλόπουλος ανέφερε ότι στον αγώνα αυτό έχουμε πετύχει την υποστήριξη μεγάλης μερίδας του νομικού κόσμου της Γερμανίας. Έπλεξε το εγκώμιο της Εθνικής μας Αντίστασης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «κατά το Δίκαιο του Πολέμου και το Διεθνές Δίκαιο η Αντίσταση δεν είναι μόνο δικαίωμα του λαού που είναι υπό κατοχή, αλλά και υποχρέωσή του. Λαοί που δεν αντιστάθηκαν στους κατακτητές δεν έχουν Ιστορία, και δεν αξίζει να έχουν Ιστορία». Εμείς ως Έλληνες αντισταθήκαμε σε όλους τους κατακτητές. Και σ’ αυτό, ασκήσαμε δικαίωμα αλλά εκπληρώσαμε και υποχρέωση».
Ο Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν στοχεύει στην εκδίκηση αλλά επιδιώκει τη Δικαιοσύνη! Ανέλυσε το νόημα της προσφυούς διατύπωσής του ότι οι ελληνικές αξιώσεις έναντι της Γερμανίας είναι «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες». Επανέλαβε ότι από πουθενά δεν προκύπτει ζήτημα παραίτησης ή παραγραφής, όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί και το 1965 ο Καγκελάριος Έρχαρτ, ο οποίος (σημείωση δική μας: σε συνάντηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου) είχε αναγνωρίσει τις εκκρεμότητες της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Έκανε σαφές ότι ουσιαστικά η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών ξεκινά το 1990 με την ενοποίηση της Γερμανίας και τη σύναψη της Συνθήκης «2+4» (Μόσχα 1990). Χαρακτήρισε ως «ξερή, αρνητική απάντηση, χωρίς καμία αιτιολογία» την απόρριψη της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία δεν έλαβε υπόψη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «μία αυθαιρεσία που δεν τιμά τη Γερμανία». Δεν μπορεί η γερμανία να θέλει να δώσει
Και κατέληξε: «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΖΗΤΑΜΕ! ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ! Γι’ αυτό και θα επιμείνουμε. Θα επανέλθουμε με νέα ρηματική διακοίνωση. Δεν πρόκειται η Γερμανία να αποφύγει να πάμε σε διεθνές φόρουμ, τη Χάγη ή σε όποιο άλλο επιθυμεί. Αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει. Εμείς οι Έλληνες ενωμένοι κάτω από την απόφαση της Βουλής θα το διεκδικήσουμε. Είμαι στρατευμένος σ’ αυτό τον αγώνα. (…) Και χρέος μου να αγωνίζομαι μαζί σας υπό οιανδήποτε ιδιότητα. Κι αυτό θα πράττω στο διηνεκές (…), είναι χρέος μου ως Έλληνας απέναντι στη μνήμη των προγόνων μας που θυσιάστηκαν στο κολαστήριο της γερμανικής κατοχής».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα της Βιάννου «μεγάλη παρακαταθήκη, σπουδαίο θεσμικό κεκτημένο» καθώς «όσο η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια τόσο θα παραμένει ζωντανή και η αποστροφή μας στη φρίκη του πολέμου και πιο συγκεκριμένα η αποστροφή μας στη φρίκη των θηριωδιών καθεστώτων όπως αυτό του ναζισμού». Ο κ. Αρναουτάκης επαίνεσε την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου χαρακτηρίζοντας «καθοριστική τη συμβολή της στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ποτέ δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τις αποζημιώσεις. Είμαστε μία γροθιά στον αγώνα αυτό. Η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι πάντα παρούσα. Το οφείλουμε στους ήρωες της επαρχίας Βιάννου, στο δικό σας κομμάτι που χάθηκε». Και κατέληξε λέγοντας ότι το μήνυμα της θυσίας της Βιάννου έχει ξεπεράσει τη στενή έννοια του χρόνου και του χώρου, είναι πανανθρώπινο και διαχρονικό και τα ονόματα των θυμάτων βρίσκονται στο πάνθεον των ηρώων. Από τη δική μας πλευρά το χρέος μας είναι μεγάλο, οφείλουμε να λάβουμε φως από τη δύναμη της ψυχής των ηρώων μας για να πούμε στις επόμενες γενιές «ποτέ ξανά»».
Ο συντονιστής της συζήτησης κ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης συνεχάρη τον Σταύρο Αρναουτάκη για το γεγονός ότι εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης για την αναστύλωση του δημοτικού σχολείου – μνημείου της Κρύας Βρύσης ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Δήμου Αγίου Βασιλείου και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Τόνισε δε την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί η ανέγερση μουσείου στον Χορτιάτη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και μουσείων σε άλλους μαρτυρικούς τόπους με πόρους του ελληνικού δημοσίου, που οφείλει να τιμήσει τη μνήμη των μαρτύρων μας.
Ο Θανάσης Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων είπε ότι «είμαστε υπερήφανοι για την Εθνική μας Αντίσταση» και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο κάποιοι να χαρακτηρίζουν ως αντίποινα τις σφαγές αμάχων, το ξεκοίλιασμα εγκύων, το βασανισμό μικρών παιδιών. Επανέλαβε την ομόφωνη απόφαση του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων στα Καλάβρυτα τον Δεκέμβρη του 2019 «να μην δεχθεί τις μικρόψυχες παροχές του Γερμανικού Ταμείου» λέγοντας χαρακτηριστικά «ό,τι έχουμε να φτιάξουμε στον τόπο μας θα το φτιάξουμε με τα δικά μας χρήματα». Πρόκειται για μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στις επιζήμιες και επικίνδυνες για την Ελλάδα πρωτοβουλίες του γερμανικού κράτους («Γερμανικό ταμείο για το Μέλλον», «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας», «Ελληνογερμανική Συνέλευση»), ένα μήνυμα, που όπως είπε δεν στρέφεται σε καμία περίπτωση εναντίον του γερμανικού λαού. Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε, δε, την αποφασιστικότητα του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων να προχωρήσει, μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τις Ενώσεις Θυμάτων, σε σθεναρή και αποφασιστική διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Και κατέληξε: «είμαστε δίπλα στη Βιάννο και τιμούμε το Ολοκαύτωμά της. Έχουμε κοινό αγώνα και μας ενώνει ο κοινός πόνος».
Στις τοποθετήσεις του ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου Αριστομένης Α. Συγγελάκης αναφέρθηκαν στον αγώνα και τη θυσία της Βιάννου, που δεν έλειψε ποτέ από τα εθνικά και δημοκρατικά προσκλητήρια, το βαρύ φόρο αίματος που κατέβαλλε για την ελευθερία, τον Γολγοθά όσων επέζησαν να επιβιώσουν, να αναστηλώσουν τον τόπο τους, να αναθρέψουν τα παιδιά τους αλλά και τη σημασία του αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση. Ενός αγώνα που πρωτοστάτησε ο Μανώλης Γλέζος σε όλη του τη ζωή και σήμερα στον δρόμο αυτό συνεχίζει δυναμικά η Βιάννος μαζί με όλους τους μαρτυρικούς τόπους κι ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Τόνισαν, δε, ότι στον αγώνα αυτόν η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς έχει τη στήριξη δημοκρατών από τη Γερμανία.
Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις όλων των ομιλητών και ιδίως της Πόπης Λιαδάκη, Προέδρου της Ένωσης Θυμάτων της μαρτυρικής Δαμάστας (της οποίας ο πατέρας εκτελέστηκε στη Δαμάστα στις 21.8.1944 δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον τακτικό γερμανικό στρατό ενώ η κόρη του ήταν μόλις ενός μήνα) και του Μάριου Σούσση, Προέδρου του Συλλόγου Θυμάτων Ολοκαυτώματος (των Ελλήνων Εβραίων – θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, του οποίου ο πατέρας εξοντώθηκε στα στρατόπεδα ολέθρου του Γ’ Ράιχ). Οι δύο αγωνιστές συγκίνησαν με την αναφορά τους στα οικογενειακά τους βιώματα τις μαύρες μέρες της Κατοχής, τον αγώνα τους για επιβίωση και τη φλόγα για Δικαιοσύνη!
Είναι πολύ σημαντικό, που τρία άμεσα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας που συμμετείχαν στη συζήτησή μας, οι Πόπη Λιαδάκη, Μάριος Σούσσης και Αριστομένης Συγγελάκης, είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση μαζί με εκατοντάδες συναγωνιστές απ’ όλη την Ελλάδα και αγωνίζονται με ήθος και συνέπεια για τον ιερό και δίκαιο σκοπό μας. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η παρέμβαση στη συζήτησή μας της κας Νίτσας Σφουντούρη, επιζήσασας της Σφαγής του Διστόμου καθώς και του παπά Μανώλη Στρατάκη, επιζώντα του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και ζητάμε συγγνώμη που δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τα αντικειμενικά τεχνικά-οργανωτικά ζητήματα και να τους ακούσουμε. Ελπίζουμε να επανορθώσουμε στο άμεσο μέλλον.
Η εκλεκτή συναγωνίστριά μας και διαπρεπής δικηγόρος Gabriele Heinecke από την Ομάδα ΑΚ Δίστομο από το Αμβούργο, μίας ομάδας Γερμανών δημοκρατών – αντιφασιστών, που επί 2ο χρόνια μετέχουν ενεργά στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση. Η συναγωνίστριά μας από τη Γερμανία μετέφερε, όπως κάθε χρόνο, τους «θερμούς, αλληλέγγυους χαιρετισμούς από το Αμβούργο» επισημαίνοντας ότι “κανείς από τους Γερμανούς δολοφόνους της 22ας Μεραρχίας Πεζικού δεν έχει ποτέ λογοδοτήσει για τη σφαγή της Βιάννου, και κανένα από τα θύματα ούτε οι οικογένειες των θυμάτων δεν έχουν ποτέ αποζημιωθεί”. Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της στο δράμα των προσφύγων, που υποφέρουν και στερούνται την αξιοπρέπειά τους στη Μόρια και χαρακτήρισε νέα μορφή βαρβαρότητας να εγκαταλείπει κανείς στη μοίρα τους όσους συνανθρώπους μας χρειάζονται βοήθεια, ανθρώπους – θύματα των σημερινών πολέμων- Πρόκειται για μία στάση που ενθαρρύνει τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, το μίσος και τις φασιστικές ιδεολογίες.
Η συναγωνίστριά μας από τη Γερμανία εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ομάδας AK Distomo από το Αμβούργο στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων – επανορθώσεων -κατοχικού δανείου και κατέληξε ως εξής: Η ομάδα AK Distomo από το Αμβούργο «τιμά τα θύματα (της σφαγής) της Βιάννου μαζί σας και απαιτεί να αποζημιωθούν επιτέλους όλα τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού. Η θέση της Γερμανίας να επιθυμεί να απαλλαγεί από την «ενοχλητική κληρονομιά» του παρελθόντος με το να αρνείται να πληρώσει, έχει σημασία για το παρόν και το μέλλον. Είναι μια ανεύθυνη στάση». Όπως μας ενημέρωσε αντιπροσωπεία Γερμανών δημοκρατών – αντιφασιστών από το Αμβούργο θα επισκεφθεί τα χωριά της Βιάννου το Σαββατοκύριακο για να μετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης, τιμώντας μαζί μας, για ακόμη μία χρονιά, την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου.
Ο Καθηγητής Γιώργος Μαργαρίτης σημείωσε ότι ο Π. Παυλόπουλος έθεσε τη νομική συγκυρία των ελληνικών αξιώσεων με έναν «εξαιρετικά διαυγή τρόπο». Αναφέρθηκε στο διαχρονικό και σταθερό αίτημα για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ! Τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ δεν προκλήθηκαν από άγνωστους ληστές, ή παρακρατικούς ή φανατικούς αλλά από τις συγκροτημένες δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας. Το Γ’ Ράιχ προκάλεσε τη σφαγή και τη λεηλασία της Ελλάδας κι αυτό είναι πολιτικό ζήτημα που οφείλει να αναγνωρίσει ο καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Ο Γ. Μαργαρίτης επισήμανε το παράδοξο της μη σύναψης Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας ώστε να διευθετηθούν οριστικά οι εκκρεμμότητες του πολέμου και της κατοχής, όπως άλλωστε έθετε μετ’ επιτάσεως ο Μανώλης Γλέζος έως το τέλος της ζωής του. Η εξαίρεση της Ελλάδας – και άλλων χωρών – από τη Συνθήκη 2+4 είναι υβριστική για τη χώρα μας και επικίνδυνη για τη διεθνή τάξη. Κανείς δεν μπορεί να υπογράψει οποιαδήποτε Διεθνή Συνθήκη για λογαριασμό της χώρας μας γιατί έτσι καταλύεται η εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία.
Όπως τόνισε ο κ. Μαργαρίτης, είναι παράδοξο και αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο η Γερμανία να παραδέχεται τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ αλλά να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Πρόσθεσε δε ότι αν η Ελλάδα αποδεχθεί τα επιχειρήματα περί μειωμένης δικαιοδοσίας, αν ξεχάσει τα αιτήματά της, αν συμβιβαστεί, αν ανταλλάξει το πολυεπίπεο αίτημα της για Αποζημιώσεις ή συμψηφίσει τις δίκαιες ελληνικές αξιώσεις μας έναντι της Γερμανίας είναι σαν να παραιτείται της Εθνικής της Ανεξαρτησίας, της ίδιας της της υπόστασης, είναι σαν να ακυρώνει τον αγώνα του 1821. Όλες αυτές οι μικρές ελεημοσύνες που μας προτείνει η γερμανική κυβέρνηση στην ουσία προσθέτουν στην πολιτική ακύρωση της χώρας μας τον ευτελισμό της Αυτή ακριβώς είναι η πολιτική που προωθούν οι πρωτοβουλίες της Γερμανίας σήμερα. Καταλήγοντας χαρακτήρισε υπαρξιακό για την Πατρίδα και το Λαό μας τον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Ο φιλόλογος και Πρόεδρος του Διαβάτη Γιώργος Στρατογιαννάκης με λιτό, ακριβή και αιχμηρό λόγο αναφέρθηκε και στο ανυπότακτο φρόνημα της Βιάννου και την συνειδητή απόφαση – προϊόν ελεύθερης προαίρεσης, αμέσως μετά τη μεγαλειώδη Αντίσταση του κρητικού Λαού στη Μάχη της Κρήτης να αντισταθεί στους κατακτητές και να θυσιαστεί, αν χρειαστεί, για την Ελευθερία. Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, άλλωστε, το 1943 ήταν το τρίτο, μετά το 1822 και το 1866. Αναφέρθηκε με θαυμασμό στον στο Αλέξανδρο Ραπτόπουλο – τον επικεφαλής της πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης στην Κρήτη, που εκτελέστηκε στην Αγυιά Χανίων στις 3.9.1942 αλλά άναψε τη σπίθα της Αντίστασης. Ο κ. Στρατογιαννάκης τεκμηρίωσε τον προμελετημένο χαρακτήρα του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, την προσπάθεια εξευτελισμού των χαροκαμένων κατοίκων της Βιάννου και τη συνειδητή προσπάθεια των σφαγέων να προσπαθήσουν να αποσείσουν την ευθύνη τους για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αποστέλλοντας χαλκευμένο τηλεγράφημα με το οποίο χαρακτήριζαν τις ομαδικές εκτελέσεις ως δήθεν πυροβολισμούς προς τους Βιαννίτες που επιχειρούσαν να δραπετεύσουν. Κατέληξε, δε, ότι πρέπει να προβάλλουμε συνεχώς το Ολοκαύτωμα, που είναι επίκαιρο και διδακτικό για τις νέες γενιές. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να αφήσουμε τον Ρίχτερ να υμνεί τον Μπρόγιερ και τον Μίλλερ για την «παλληκαριά» τους να αιματοκυλίσουν την επαρχία Βιάννου. Και κατέληξε: «Έχει ευθύνη η νέα γενιά, πρέπει να απαιτεί Δικαιοσύνη & Αποζημίωση! Να καταγγέλλει το ναζισμό, το νεοφασισμό, και όποια μελλοντική λαίλαπα».
Ο δημοσιογράφος και εκδότης Μανώλης Σπανάκης αναφέρθηκε με συγκίνηση σε περιστατικά του αείμνηστου Χρύσανθου Συγγελάκη, ιδρυτή της Ένωσης Θυμάτων Βιάννου, που αναδεικνύουν το πώς το Ολοκαύτωμα της Βιάννου άφησε ανεξίτηλα τραύματα σς όσους επέζησαν και καθόρισε τη ζωή τους. Καυτηρίασε την μεθοδική λεηλασία του πλούτου, το φοβερό πλιάτσικο, στο οποίο επιδόθηκαν τα γερμανικά στρατεύματα μετά τις εκτελέσεις. Αναφέρθηκε επίσης στους 300 ομήρους του Γυμνασίου της Βιάννου που απελευθερώθηκαν μετά από παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού. Θύμισε επίσης τον ξεσηκωμό του λαού της Βιάννου, που δεν επέτρεψε στους ναζιστές της Χρυσής Αυγής να περάσουν από την αιματοβαμμένη Βιάννο τον Μάιο του 2012. Και κατέληξε ότι η Γερμανία έχει ένα μόνο δρόμο να εξιλεωθεί για τα εγκλήματά της; την άμεση και ουσιαστική αποζημίωση των θυμάτων.
Πολύ σημαντική ήταν η παρουσία του Μάνου Παπαδάκη, που έχει στρατευτεί στον αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση. Ο δημοφιλής τραγουδοποιός ερμήνευσε για πρώτη φορά το συγκινητικό νέο του τραγούδι «Τρεις Σταυροί», σε μουσική και στίχους δικούς του. Το τραγούδι αυτό ο Μάνος Παπαδάκης το έχει εμπνευστεί από την ηρωική Αντίσταση και θυσία των τριών αδελφών Βερβελάκη: της Ευαγγελίας, της Μαρίας και του Στυλιανού, 8, 12 και 15 ετών αντίστοιχα, που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από τον τακτικό γερμανικό στρατό αλλά δεν υπέκυψαν στον φασισμό. Οι τρεις μικροί ήρωες της Βιάννου αποτελούν λαμπρά σύμβολα της διαχρονικής πάλης του ανθρώπου ενάντια στον φασισμό και πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά.
Ο Αντιστράτηγος ε.α. και Συγγραμματέας του ΕΣΔΟΓΕ Δημήτρης Αλευρομάγειρος συνόψισε τα κύρια συμπεράσματα της συζήτησης εκφράζοντας την ακλόνητη βούληση του κινήματος διεκδίκησης για σθεναρή και αποφασιστική απαίτηση των ελληνικών αξιώσεων. Επεσήμανε, δε, το παράδοξο η Γερμανία σήμερα, χωρίς να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, να επιχειρεί να μεσολαβήσει στην ελληνοτουρκική κρίση, συχνά μάλιστα παίρνοντας το μέρος του επιτιθέμενου (της Τουρκίας), η οποία μάλιστα παραβιάζει ευθέως τις διεθνείς συνθήκες. Ο υπερασπιστής της Λευκωσίας κατά την εισβολή του Αττίλα και εκλεκτός συναγωνιστής μας ζήτησε να συνεχιστεί συντεταγμένα ο αγώνας και χαρακτήρισε παρήγορη και ελπιδοφόρα τη στάση των Γερμανών δημοκρατών, που μετέχουν στον κοινό μας αγώνα. Και κατέληξε: Πώς περιμένουμε να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα του ναζισμού χωρίς να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα ολοκαυτώματα διέπραξε το Γ’ Ράιχ;
Μηνύματα υποστήριξης απέστειλαν η βουλευτής της Ομοσονδιακής Γερμανικής Βουλής Heike Hänsel (Die Linke), ο πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χαρίλαος Ερμείδης, η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας» Βασιλική Μπαμιάκη – Κωστάκη και πολλοί ακόμη συναγωνιστές απ’ όλη την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν θερμές αναφορές από τους περισσότερους συμμετέχοντες στον Μανώλη Γλέζο, η μορφή του οποίου ήταν κυρίαρχη στην εκδήλωση – ενδεικτική της αγάπης της Βιάννου και όλης της Ελλάδας στον μεγάλο απόντα, που είναι όμως διαρκώς παρών μέσα από την σπουδαία αγωνιστική του παρακαταθήκη και συνεχίζει να εμπνέει το λαό και τη νεολαία.
Προς το τέλος της συζήτησης (δείτε το βίντεο στο 2:12:49 έως 2:15:40) ο Μανώλης Σπανάκης πρότεινε να δοθεί το όνομα «Μανώλης Γλέζος» σε ένα δημοτικό σχολείο της Βιάννου. Ο συντονιστής της συζήτησης Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, συνηγόρησε άμεσα στην πρόταση του Μ. Σπανάκη προτείνοντας να δοθεί το όνομα «Μανώλης Γλέζος» σε ένα από τα κύρια κτίρια του Δήμου Βιάννου, όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, το Δημαρχείο Βιάννου ή ένα Δημοτικό Σχολείο. Συνηγόρησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων και ο Δήμαρχος Βιάννου είπε εμφατικά ότι ο Μανώλης Γλέζος δικαιούται κάθε τιμής και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει σχετική πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο. Αναμφίβολα, για όλη τη Βιάννο, είναι ένα οφειλόμενο χρέος μας προς τον πρώτο Παρτιζάνο της Ευρώπης, που αγάπησε τον βιαννίτικο λαό για το ανυπότακτο φρόνημά του και οι Βιαννίτες λάτρεψαν και τιμούν τη μνήμη του Μανώλη Γλέζου. Θα αγωνιστούμε να γίνει πράξη!
Θερμές ευχαριστίες στην Λη Σαράφη και τον Γιάννη Πέτσα για τη μετάφραση της ομιλίας της Gabriele Heinecke, στον Γιάννη Καρατζάνη, που μερίμνησε τεχνικά για την άρτια υλοποίηση ενός δύσκολου εγχειρήματος, τον Μανώλη Παντουβάκη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμιρά, στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που στήριξαν την πρωτοβουλία μας και σε όλους όσους συμμετείχαν και παρακολούθησαν την συζήτηση αυτή.
Το Σάββατο 19.9.2020 στις 6μμ, στον Αμιρά Βιάννου, θα γίνει πορεία μνήμης και δικαιοσύνης προς τον τόπο της ομαδικής εκτέλεσης στην τοποθεσία Αμπέλια Μελιανών. Μαζί μας ο Μάνος Παπαδάκης και αντιπροσωπεία νέων Γερμανών – μελών της ομάδας AK Distomo από το Αμβούργο. Ένα οφειλόμενο χρέος στους ήρωες και μάρτυρες της Βιάννου και όλης της Ελλάδας αλλά και σε όσους εκτός Ελλάδας αντιστάθηκαν στον φασισμό.
Και την Κυριακή 20.9.2020 το πρωί θα μετάσχουμε με συγκίνηση και υπερηφάνεια στην επίσημη τελετή Μνήμης στο Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, στο Σελί Αμιρά.
Θα τηρηθούν με ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πρόληψη της διασποράς του ιού SARS-CoV-2.
TIMH & ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ