Σε μια εντυπωσιακή όσο και σπάνια -αν όχι πρωτοφανή- κίνηση προχώρησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων, η οποία με επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη ζητάει να σταματήσει η αστυνομία να φυλάει το κτήριο στο οποίο στεγαζόταν μέχρι πριν από δύο εβδομάδες η κατάληψη Rosa Nera, εφόσον το κτήριο δεν προορίζεται για δημόσια χρήση αλλά για εκμίσθωση σε ιδιώτες.
Η Ένωση των Αστυνομικών των Χανίων τονίζει ότι «η Αστυνομία δεν υποχρεούται να παρέχει φύλαξη σε ιδιώτες» και καλεί τους ιδιώτες που έχουν εμπλακεί στην εκμίσθωση του κτηρίου, εφόσον επιθυμούν να φυλάξουν την περιουσία τους, «να απευθυνθούν σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης», καθώς αποστολή της αστυνομίας είναι η φύλαξη των πολιτών. Καταλήγουν δε, με τρόπο που δεν χωρά παρερμηνείες, ότι « οι συνάδελφοί μας δεν υποχρεούνται να φυλάξουν τον συγκεκριμένο χώρο και ζητούμε την άμεση αποχώρησή τους, με σκοπό να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, που δεν είναι άλλα από την προστασία των πολλών και όχι του ενός».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους αναφέρουν μάλιστα «ότι εάν κάποιος ιδιώτης επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών φρούρησης από την Ελληνική Αστυνομία επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, αιτείται αυτών. Εάν το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. απαντήσει θετικά, τότε ο ιδιώτης οφείλει να καταβάλει την αντίστοιχη ορισμένη εκ του νόμου κοστολόγηση των υπηρεσιών των συναδέλφων μας και η οποία θα καταβληθεί στα Ταμεία τους».
Πρόκειται για μια αρκετά ξεκάθαρη θέση των αστυνομικών υπαλλήλων, ακριβώς τη στιγμή που στην κοινωνία των Χανίων βρίσκεται σε περίοπτη θέση το ζήτημα της δημόσιας και ελεύθερης χρήσης του λόφου Καστέλι, αντί της ξενοδοχοποίησης που προωθεί με ιδιαίτερο ζήλο ο υφυπουργός Παιδείας και τέως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης (στο οποίο ανήκε το οίκημα) Βασ. Διγαλάκης. Ο Διγαλάκης είχε ως πρύτανης παραγγείλει μελέτη για τις χρήσεις του κτηρίου, την οποία η συνέλευση της κατάληψης Rosa Nera έχει παραθέσει στοιχεία ότι την πραγματοποίησε με εταιρείες με τις οποίες συνδέεται ο ίδιος.Τη συμφωνία με το Πολυτεχνείο για κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου έχει υπογράψει η εταιρεία – φάντασμα Belvedere, η οποία εμφανίζει έναν ιδιοκτήτη χωρίς οικονομική επιφάνεια, μικρό μετοχικό κεφάλαιο και καθόλου ισολογισμούς, δημιουργώντας την αίσθηση ότι λειτουργεί ως «κουρτίνα» κάποιων ιδιοκτητών που δεν θέλουν να φανούν.
Κατά της μετατροπής του κτηρίου σε ξενοδοχείο και υπέρ της δημόσιας χρήσης του έχουν ταχθεί -εκτός από την κατάληψη- σύσσωμοι οι φορείς της πόλης, ανάμεσά τους το Δημοτικό Συμβούλιο των Χανίων, οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί της πόλης, η τοπική ΕΛΜΕ, τα κόμματα και -όπως γίνεται φανερό- πλέον και οι αστυνομικοί των Χανίων.
Ολόκληρη η επιστολή
“Κ. Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήθηκε άκρως επιτυχημένη αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες της 5ης Σεπτεμβρίου 2020 στα Χανιά, με σκοπό να λήξει η επί 16 ετών παράνομη κατάληψη της «ROSA NERA» στο λόφο Καστέλι.
Κατόπιν αυτής της επιχείρησης και λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι το πέρας των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της έναρξης των οικοδομικών εργασιών, προέκυψε θέμα φύλαξης του χώρου αυτού.
Στο λόφο Καστέλι καθημερινά απασχολούνται 126 αστυνομικοί από Υπηρεσίες των Χανίων, αλλά και από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου και τους οποίους ευχαριστούμε για τη συνδρομή τους μέχρι σήμερα.
Κύριε Υπουργέ καλά ως εδώ, καθώς έπρεπε η Αστυνομία να παρέμβει για τη λήξη της παράνομης κατάληψης πλην όμως εγείρεται σοβαρό θέμα για τη μετέπειτα φύλαξη.
Αν τα συγκεκριμένα κτίρια του λόφου Καστέλι είχαν δημόσιο χαρακτήρα τότε καλώς η Αστυνομία να τα φυλάει, τι γίνεται όμως στην περίπτωση ιδιωτικών χώρων, ήτοι ιδιωτικές επιχειρήσεις; Στη συγκεκριμένη περίπτωση και εφόσον ισχύει η εκμίσθωση των κτιρίων αυτών έναντι συγκεκριμένου ετησίου μισθώματος, τότε η Αστυνομία δεν υποχρεούται να παρέχει φύλαξη σε ιδιώτες.
Αν οι ιδιώτες επιθυμούν να διαφυλάξουν την περιουσία τους τότε να απευθυνθούν σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης και όχι στην Ελληνική Αστυνομία και στους συναδέλφους μας οι οποίοι έχουν ιερή αποστολή την αστυνόμευση του Πολίτη.
Αν πάλι οι ιδιώτες εκμισθωτές του εν λόγου χώρου επιζητούν την παρουσία της Αστυνομίας έχουμε και άλλη πρόταση προς αυτούς. Την εφαρμογή της Κ.Υ.Α. 8004/21/2/15.03/2012 (ΦΕΚ Β΄-888/21.03.2012), η οποία προβλέπει στο άρθρο 1 παρ. 2 εδάφ. στ. ότι εάν κάποιος ιδιώτης επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών φρούρησης από την Ελληνική Αστυνομία επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, αιτείται αυτών. Εάν το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. απαντήσει θετικά τότε ο ιδιώτης οφείλει να καταβάλλει την αντίστοιχη ορισμένη εκ του Νόμου κοστολόγηση των υπηρεσιών των συναδέλφων μας και η οποία θα καταβληθεί στα Ταμεία τους.
Κύριε Υπουργέ, όπως εύλογα αντιλαμβάνεστε, οι συνάδελφοί μας δεν υποχρεούνται να φυλάξουν το συγκεκριμένο χώρο και ζητούμε την άμεση αποχώρησή τους, με σκοπό να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους που δεν είναι άλλα από την προστασία των πολλών και όχι του ενός. Κρίνουμε παράλογη την περαιτέρω παραμονή τους πόσο μάλλον για το μεγάλο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι το πέρας των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Αν κριθεί ανάγκη να επανέλθουν, έχουν αποδείξει και ότι ξέρουν αλλά και ότι μπορούν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
Όσον αφορά τις καταλήψεις πανελληνίως είμαστε κατά αυτών, καθώς εάν κάποιος επιθυμεί να «παράγει πολιτιστικό έργο» θα πρέπει να αναλάβει όλο το κόστος και όχι να είναι «αριστερός επαναστάτης» με «δεξιές τσέπες», καταλαμβάνοντας ιδιοκτησίες που δεν του ανήκουν.
Κύριε Υπουργέ αναμένουμε την άμεση παρέμβασή σας και θα σας παρακαλούσαμε να μην αρκεστείτε και εσείς σε κάποια «ευχαριστώ», καθώς έχουμε χορτάσει από αυτά…Άλλωστε τα «ευχαριστώ» που μας συγκινούν περισσότερο είναι αυτά του απλού πολίτη έξω στο πεζοδρόμιο…”