Για τη Γερμανία αναχώρησε αεροσκάφος με τον Ναβάλνι

Σε κώμα ταξιδεύει ο Αλεξέι Ναβάλνι, αφού το ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος για την αεροδιακομιδή ασθενών που τον παρέλαβε από το νοσοκομείο της πόλης Ομσκ στη Σιβηρία, απογειώθηκε σήμερα το πρωί.

Το αεροσκάφος-ασθενοφόρο μεταφέρει επίσης τη σύζυγό του Γιούλια Ναβάλναγια και μια ομάδα γερμανών γιατρών, έπειτα από ένα 24ωρο  μπρα ντε φερ για τη διακομιδή του στη Γερμανία.

Ναβάλνι: "Μεταβολική νόσος, όχι δηλητηρίαση"… λέει το επίσημο ...

Εκεί ο Ρώσος ακτιβιστής και αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν θα εισαχθεί σε νοσοκομείο το οποίο έχει προετοιμαστεί για του προσφέρει φροντίδες, καθώς παραμένει διασωληνωμένος επειδή προχθές κατέρρευσε κατά τη διάρκεια πτήσης προς τη Μόσχα με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης.  

Η διάγνωση

Οι άνθρωποί του καταγγέλλουν πως «κάτι του έριξαν στο τσάι», ενώ χθες την ύπαρξη χημικής ουσίας στα χέρια και τα μαλλιά του επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, μετά από προηγούμενη ανακοίνωση των γιατρών, οι οποίοι αν και αρνούνται ότι ο 44χρονος δηλητηριάστηκε είχαν πει ότι κάποια χημική ουσία βρέθηκε στα ρούχα και στο δέρμα των δαχτύλων του.

Πρόκειται για ουσία που αυτή χρησιμοποιείται σε πολυμερή υλικά για να αυξηθεί η ελαστικότητά τους, ως πλαστικοποιητής, αλλά και ως διαλύτης σε ακρυλικές βαφές και επιστρώσεις. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ενδέχεται να παρέμεινε στα χέρια του Ναβάλνι μέσω αντικειμένων με τα οποία ήρθε σε επαφή, όπως για παράδειγμα ένα πλαστικό ποτήρι.  

Ωστόσο, η έως τώρα επίσημη διάγνωση των γιατρών του Ομσκ -και ενώ δεν έχουν βγει όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεται- είναι «μεταβολική νόσος», που προκλήθηκε από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το μπρα ντε φερ

Ο επικεφαλής γιατρός, Αλεξάντρ Μουραχόφσκι, είχε υποστηρίξει αρχικά ότι ο Ναβάλνι δεν μπορούσε να φύγει από το νοσοκομείο, επιμένοντας ότι δεν του το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του, αλλά και επειδή υπάρχουν «κάποια νομικά ζητήματα».

Όμως, στη συνέχεια οι γιατροί έδωσαν τελικά άδεια να μεταφερθεί ο Ρώσος πολιτικός σε νοσοκομείο του εξωτερικού, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση του έχει σταθεροποιηθεί για να μπορέσει τα ταξιδεύσει.

Είχε προηγηθεί έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα να επιτρέψει γρήγορα τη θεραπεία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, όπως το επιθυμεί η οικογένειά του, ζητώντας παράλληλα έρευνα για τη καταγγελλόμενη δηλητηρίασή του.

Επίσης, έπειτα από προσφυγή του περιβάλλοντός του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει στην οικογένεια και τους γιατρούς του Ναβάλνι να τον επισκεφθούν στο νοσοκομείο για να επιβεβαιώσουν αν η κατάσταση της υγείας του επιτρέπει τη μεταφορά του.

Η οικείοι του και οι πολιτικοί συνεργάτες του Ναβάλνι είχαν χαρακτηρίσει απειλή για τη ζωή του την άρνηση να μεταφερθεί και ζήτησαν να νοσηλευτεί στην κλινική Charité του Βερολίνου, όπου έχουν στο παρελθόν νοσηλευθεί πολιτικοί και πρόσωπα που έχουν υποστεί διώξεις.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε πως «το Κρεμλίνο δεν ασχολείται με ζητήματα θεραπείας των ασθενών. Δεν είμαστε γιατροί» απορρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς περί παρέμβασης για την απαγόρευση της μεταφοράς του.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι , Κίρα Γιαρμίς, είπε πως ήταν κρίμα το γεγονός ότι οι γιατροί χρειάστηκαν τόσο πολύ χρόνο για να εγκρίνουν την πτήση του, καθώς το αεροπλάνο και τα απαραίτητα έγγραφα ήταν έτοιμα από το πρωί της Παρασκευής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί