Ερώτηση σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης που πρέπει να παρθούν για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα, η Ερώτηση που απευθύνεται στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος και υπογράφεται από τους βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Χρήστο Κατσώτη και Μανώλη Συντυχάκη, έχει ως εξής:
«Είναι γνωστό, ότι ο κλάδος του τουρισμού χτυπήθηκε ιδιαίτερα από τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού, αλλά και της νέας οικονομικής κρίσης η οποία είναι σε εξέλιξη.
Καίριο πλήγμα έχουν δεχθεί χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου που είτε έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα, είτε έχουν ενταχθεί στα πενιχρά μέτρα στήριξης, τα οποία ωστόσο, πέρα από τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στην καταβολή των αποζημιώσεων που προβλέπουν, δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες αυτών των νοικοκυριών.
Πιο έντονα παρατηρείται το φαινόμενο σε νησιά όπου ο τουρισμός αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα.
Ήδη εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται οφειλές που είναι αδύνατο να εξοφληθούν, όπως για παράδειγμα ενοίκια, με ορισμένους μάλιστα να κινδυνεύουν με εξώσεις, λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
Ιδιαίτερα οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εφαρμόζουν μια πολύ επιθετική πολιτική είσπραξης των οφειλομένων, παρότι γνωρίζουν καλά ότι πρόκειται για εργαζομένους οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν καθώς βρέθηκαν στον αέρα.
Η πρακτική που ακολουθείται, είναι από το δεύτερο απλήρωτο λογαριασμό να δίνονται εντολές διακοπής ενώ παράλληλα η είσπραξη των οφειλών να ανατίθεται σε πολυεθνικές εισπρακτικές εταιρείες που με τη σειρά τους αναθέτουν το έργο σε δικηγορικά γραφεία.
Οι οχλήσεις είναι στην κυριολεξία καθημερινές, με απειλές προς τους οφειλέτες ότι αν δεν εξοφλήσουν τις οφειλές θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση ενώ απειλούν και με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης – ένδικα μέσα, είτε προφορικά είτε κοινοποιώντας εξώδικα.
Οι διακανονισμοί που προτείνονται είτε από τη ΔΕΗ είτε από τους υπόλοιπους παρόχους έχουν τέτοιους όρους που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν σε αυτούς άνθρωποι που δεν έχουν εισόδημα εδώ και πολλούς μήνες ή με ένα πολύ μικρό εισόδημα για τους ενταγμένους στα μέτρα στήριξης. Μάλιστα, αυτή η κατάσταση είναι βέβαιο ότι μόνο χειρότερη θα γίνει, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο, η οποία επίσης είναι αμφίβολη. Συνεπώς, εισόδημα δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να υπάρξει για αυτούς τους εργαζόμενους.
Στην πλειοψηφία τους οι διακανονισμοί είτε προβλέπουν πολύ λίγες και μεγάλες δόσεις ή προκαταβολές που ανεξαρτήτως μεγέθους είναι αδύνατο να καταβληθούν, ενώ η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν μπορέσει να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στις δόσεις και στους νέους λογαριασμούς.
Λύσεις τύπου “Κοινωνικού τιμολογίου”, δε μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, καθώς μπορεί οι όροι για τις ρυθμίσεις των χρεών να είναι λίγο ευνοϊκότεροι, όχι όμως τέτοιοι στους οποίους να μπορούν ανταποκριθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ ούτε σε αυτή την περίπτωση αποτρέπεται η διακοπή του ρεύματος. Επιπλέον οι όροι είναι ασφυκτικοί, αποκλείουν μεγάλο μέρος νοικοκυριών που δεν τους πληρούν, ενώ εξετάζονται με βάση το εισόδημα της περυσινής χρονιάς, ενώ το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει προκύψει φέτος που τα εισοδήματα είναι είτε μηδενικά, είτε δραματικά μειωμένα.
Ακόμη και το εφάπαξ ειδικό βοήθημα για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμ ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861, αφορά περιπτώσεις που το ρεύμα έχει διακοπεί ως τις 30/4/2020 ενώ έχει τους ίδιους ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις και σε τελική ανάλυση επίσης δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Το πρόβλημα έχει ήδη πολύ μεγάλες διαστάσεις και αν δεν παρθούν μέτρα θα γιγαντωθεί. Ήδη άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις νοικοκυριών στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.
Είναι χαρακτηριστικές οι κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, στη Ρόδο αλλά και σε άλλα νησιά και περιοχές στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ και κρατικούς – κυβερνητικούς φορείς. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών εμφανίζονται ανυποχώρητοι από την πολιτική που περιγράφουμε.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
- Πόσες εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης έχουν δοθεί στον ΔΕΔΔΗΕ σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος που πλήττονται (Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνιο, άλλες περιοχές)
- Αν προτίθεται η κυβέρνηση να απαγορεύσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στα σπίτια των εργαζομένων στον τουρισμό που είτε παραμένουν άνεργοι, είτε είναι ενταγμένοι στα μέτρα στήριξης.
- Αν προτίθεται να αναστείλει την πληρωμή λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση ή να παρέχει σημαντική έκπτωση στα τιμολόγια.
- Τι μέτρα ανακούφισης και προστασίας σκοπεύει να πάρει συνολικά για τους εργαζόμενους του τουρισμού σε ό,τι αφορά το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με δεδομένο ότι από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος εισπράττονται διαφόρων ειδών τέλη;».