Το άνοιγμα της χώρας μας στην κρουαζιέρα, από την 1η Αυγούστου ανακοίνωσε, μέσω της ΕΡΤ, ο υπουργός Τουρισμού.
Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν είχε το πανηγυρικό ύφος προηγούμενων ανάλογων ανακοινώσεων (άνοιγμα στον τουρισμό, των αεροδρομίων κλπ), καθώς όπως παραδέχτηκε ο Χάρης Θεοχάρης, αν και πρόθεση της Ελλάδας είναι η ευλαβική τήρηση των ολοκληρωμένων πρωτοκόλλων ασφαλείας, εντούτοις, δεν περιμένουμε πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου την άφιξη των πρώτων πλοίων κρουαζιέρας και αυτά θα είναι μεσαίου μεγέθους και όχι τα μεγαθήρια που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.
Η ζήτηση φέτος θα είναι πολύ χαμηλότερη, παραδέχτηκε ο υπουργός και η ανάκαμψη θα πάρει περισσότερο χρόνο, καθώς είναι το κομμάτι του τουρισμού που έχει χτυπηθεί πολύ περισσότερο, μετά τα ατυχή περιστατικά με κρουαζιερόπλοια στην αρχή της πανδημίας, που έχουν φοβίσει πολύ τον κόσμο.
«Ήδη έξι εταιρείες κρουαζιέρας, χτυπάνε την πόρτα της χώρας μας», ενημέρωσε ο κ. Θεοχάρης, για να στείλουν ένα πλοίο και να ξεκινήσει δειλά – δειλά η κρουαζιέρα. «Μάλλον μεσαίου μεγέθους θα είναι τα πλοία παρά μεγάλα», πρόσθεσε.
«Η χώρα μας πρωτοστάτησε στην πανευρωπαϊκή δημιουργία των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την κρουαζιέρα», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης και επεσήμανε πως «το ζήτημα δεν είναι να τεσταριστούν τα πρωτόκολλα, αλλά η υλοποίησή τους από τις εταιρείες. Αυτό έχει ξεκινήσει και κυρίως περιμένουμε την προσπάθεια των εταιρειών να πουλήσουν θέσεις σε αυτά τα κρουαζιερόπλοια», είπε και συμπλήρωσε: «Φαίνεται πως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα έχουμε τα πρώτα πλοία κρουαζιέρας στη χώρα μας».
Στα έξι λιμάνια της πρώτης επαφής των κρουαζιερόπλοιων με τη χώρα μας (π.χ Κατάκολο, Βόλος, Κέρκυρα) υπάρχουν οι προδιαγραφές για καθολικό τεστ των επιβατών για τον κορονοϊό.
Γενικότερα, για την φετινή τουριστική περίοδο, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως έχουμε βάλει δύο στόχους. «Ο πρώτος, να είμαστε σε θέση να υποδεχτούμε κόσμο ουσιαστικά, οργανικά και επιχειρησιακά και ο δεύτερος, οι άνθρωποι που έρχονται, να μη διαταράξουν τα υγειονομική ισορροπία και οι ίδιοι να γυρίσουν πίσω ασφαλείς στα σπίτια τους. Το στοίχημά μας είναι να κρατήσουμε τον υγειονομικό έλεγχο και τον κερδίζουμε έως τώρα», διαβεβαίωσε και απέδωσε – στο πνεύμα των κυβερνητικών δηλώσεων – ότι «η αύξηση των κρουσμάτων είναι στα αστικά κέντρα που δεν έχουμε τουρισμό. Τα εισαγόμενα κρούσματα “πιάνονται” στις πύλες εισόδου».
Από τους ελέγχους που γίνονται σε μεγάλες τουριστικές μονάδες διαβεβαίωσε πως τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας. «Παραμένουμε αταλάντευτοι στον στόχο μας να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους τουρίστες που έρχονται στην χώρα μας για να ανακάμψουμε πιο γρήγορα» επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: «το ότι η Βρετανία επέβαλε καραντίνα σε όσους τουρίστες επιστρέφουν από την Ισπανία, θα επηρεάσει και εμάς αρνητικά, γιατί δημιουργεί γενικότερη ανασφάλεια προς όλους τους προορισμούς». Είπε ακόμη ότι η δύσκολη περίοδος για τον τουρισμό θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά και σημείωσε πως «οι τελευταίες μελέτες λένε ότι στον τουρισμό, μόλις το 2024 θα είναι η χρονιά που θα προσομοιάζει με το 2019, όσον αφορά στις κρατήσεις και τα έσοδα».
Νωρίτερα, ο κ. Θεοχάρης είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας και 3 μεγάλες εταιρείες.
Τι αναφέρεται στην επιστολή του Υπουργού Τουρισμού
Ανοίγει από 1η Αυγούστου η κρουαζιέρα για 6 ελληνικά λιμάνια
Το άνοιγμα της Ελλάδας στην κρουαζιέρα από την 1η Αυγούστου επιβεβαίωσε ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης με ενημερωτική επιστολή του προς τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (MSC Cruises, Costa, TUI Cruises).
Ο Υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε επίσημα ότι από 01/08/2020 επιτρέπεται στα κρουαζιερόπλοια να επισκέπτονται 6 λιμάνια όταν εισέρχονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους λιμένες Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου. Μετά από τον πρώτο ελλιμενισμό τους, τα κρουαζιερόπλοια θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιό τους. Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι το καθεστώς αυτό θα αλλάξει μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν νέες επιδημιολογικές συνθήκες.
«Όλα τα κρουαζιερόπλοια είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε όλους τους επιβάτες τους», αναφέρει στην επιστολή του ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης. Τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας και εισάγει πρωτόκολλα υγείας, ειδικά για αυτή τη μορφή τουρισμού. Οι υγειονομικές διαδικασίες οι οποίες θα εφαρμόζονται υπό την επίβλεψη των ελληνικών αρχών στα κρουαζιερόπλοια, βασίζονται στα δημοσιευμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Healthy Gateways), ενώ έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία και τα εγχώρια δεδομένα».
Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης που αφορά στο άνοιγμα της κρουαζιέρας, ο Υπουργός Τουρισμού κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου να επανεκκινήσουν τις διαδικασίες των λειτουργιών Homeporting στην Ελλάδα. Επίσης, ο κ. Χάρης Θεοχάρης ζητά από τα μεγάλα διεθνή γραφεία κρουαζιέρας να συστήνουν στους πελάτες τους το ταξίδι στην Ελλάδα πέραν της θερινής περιόδου. «Η τρέχουσα σεζόν επεκτείνεται έως το τέλος του έτους», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.