Σκάνδαλο Νοvartis: Η αμήχανη σιωπή του Φρουζή στην συνέντευξη στον Σκάι

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas στον Παύλο Τσίμα για τη «διαπραγμάτευση» με την κυβέρνηση Σαμαρά

Η πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο της εταιρείας Novartis αναζωπυρώθηκε την περασμένη βδομάδα μετά τη δημοσίευση της επίσημης μετάφρασης του υπουργείου Εξωτερικών των εγγράφων της αμερικανικής Δικαιοσύνης, τα οποία αναφέρονται σε επηρεασμό «πράξεων και αποφάσεων αλλοδαπής κυβέρνησης».

Οπου «αλλοδαπή», σημαίνει «ελληνική», εφόσον το έγγραφο αναφέρεται στη Novartis Hellas. Και ο μεν ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί: «Τώρα που και με τη βούλα του υπουργείου Εξωτερικών η Novartis παραδέχεται ότι διέφθειρε την κυβέρνηση Σαμαρά ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων της, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.

Τόσο για τα ψέματα όσο και τις μεθοδεύσεις προκειμένου να συσκοτιστεί το σκάνδαλο Novartis». Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει, ισχυριζόμενη ότι «από όλο το κείμενο της απόφασης προκύπτει ότι η Novartis κλήθηκε να πληρώσει για παράνομες πρακτικές σε συνταγογραφήσεις φαρμάκων και κλινικές δοκιμές από υπαλλήλους της».

Αμήχανη σιωπή

Τι από τα δύο συμβαίνει; Σχετικά με την ερμηνεία των εγγράφων αυτών έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το περιεχόμενο της συνέντευξης που έδωσε την περασμένη Παρασκευή στον Παύλο Τσίμα για το ραδιόφωνο του «Σκάι» ο αντιπρόεδρος της Novartis Hellas μέχρι το 2015 Κωνσταντίνος Φρουζής. Και βέβαια ούτε ο ραδιοσταθμός ούτε ο δημοσιογράφος μπορεί να θεωρηθούν φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει (βλ. σχετ. το σχόλιο της «Εφ.Συν.» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, με τίτλο «Εξευτελισμός»). Το επίμαχο απόσπασμα που αφορά το ζήτημα αυτό έχει αναρτηθεί στην efsyn.gr, ώστε καθένας να μπορεί να κρίνει. Αξίζει να το ακούσει κανείς, γιατί η δυσκολία του κ. Φρουζή να απαντήσει δεν μπορεί να αποδοθεί στο γραπτό κείμενο. Πρέπει να ακουστεί. Αλλά και ολόκληρη η συνέντευξη είναι προσβάσιμη στον ιστότοπο του σταθμού (https://bit.ly/3iTeUG4).

Ο κ. Τσίμας έθεσε το ερώτημα για το κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, θεωρώντας προφανώς ότι ο συνομιλητής του θα είναι προετοιμασμένος να απαντήσει, εφόσον αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα των ημερών.

ΤΣΙΜΑΣ: «Είπατε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της Novartis διαλύει, κονιορτοποιεί είπατε, τη θεωρία ότι υπήρχε ένα σκάνδαλο πολιτικό Novartis και ότι εσείς δωροδοκούσατε πολιτικά πρόσωπα. Διάβασα πολύ προσεκτικά και δυο φορές τις 80 περίπου σελίδες του κειμένου του δικαστηρίου του Νιου Τζέρσι και τις 15 σελίδες του Πρακτικού της Επιτροπής του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Εκεί περιγράφονται αναλυτικά όσα αποδίδονται στη Novartis και η Novartis παραδέχτηκε ό,τι έκανε σχετικά με τα ταξίδια, σχετικά με τις επιδημιολογικές μελέτες, κ.λπ. Υπάρχει μόνο μια μικρή φράση που λέει –και σ’ αυτήν στηρίζεται και η διατήρηση ας πούμε της συζήτησης–… που λέει ότι κάποιος προσέφερε ή υποσχέθηκε σε ξένο αξιωματούχο ώστε μεταξύ άλλων να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον μιας αλλοδαπής κυβέρνησης προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγω κυβέρνησης.

Αυτή η φράση, έτσι μεταφρασμένη, στηρίζει όσους ισχυρίζονται ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν αποκλείει την πολιτική διαφθορά, τον χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Τι λέτε;»

Ακολουθεί αμήχανη σιωπή και μετά ο κ. Φρουζής αρχίζει κομπιάζοντας να λέει τα εξής αποκαλυπτικά.

ΦΡΟΥΖΗΣ: «Κοιτάξτε… Εεεε… Δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο. Σας λέω ξεκάθαρα δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο. Εγώ ξέρω ότι η υπόθεση αυτή έχει ελεγχθεί τα τελευταία τρία χρόνια, όσο καμιά άλλη στην Ελλάδα. Και εγώ προσωπικά και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Εεεε… Δεν έχει βρεθεί τίποτα. Εεεε… Αλλιώς θα ’χε τρέξει όπως φαντάζεστε κι όχι το 2020, το 2019. Δεν ξέρω τι σημαίνει επιρροή δεν ξέρω τι σημαίνει.

Δηλαδή όταν συζητάς με κάποιον και έχεις μια διαπραγμάτευση πάνω στο τραπέζι, όπως γίνεται σε όλες τις βιομηχανίες, είτε στον τουρισμό είτε στα φάρμακα, είτε σε άλλες βιομηχανίες δεν είναι απαραίτητο ότι όταν συζητάς και διαπραγματεύεσαι, πετυχαίνεις πράγματα, πείθεις κάποιον ή δεν πείθεις κάποιον, δεν είναι απαραίτητο ότι χρηματίζεται ο κάποιος. Καταλάβατε; Δηλαδή εδώ έχουμε ποινικοποιήσει, απ’ ό,τι έχω καταλάβει, τις επαφές που κάνουν τα δημόσια πρόσωπα μεταξύ τους».

https://soundcloud.com/efsyn-gr/novartis-hellas

Τι σημαίνει «επιρροή»;

Ωστε το ισχυρό πρόσωπο της Novartis Hellas την κρίσιμη περίοδο δεν έχει σήμερα κάποια απάντηση για το κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Μπερδεύει τα λόγια του και λέει ότι «δεν ξέρει κάτι συγκεκριμένο» και δεν ξέρει «τι σημαίνει επιρροή». Βεβαίως ο κ. Φρουζής, ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση, έχει το απόλυτο δικαίωμα να υποστηρίζει μέχρι τέλους τον εαυτό του, αλλά με όσα είπε άφησε έκθετη τη Ν.Δ. που βιάστηκε να διαγράψει από το επίσημο κείμενο του δικαστηρίου των ΗΠΑ την ενοχλητική αναφορά σε «αλλοδαπή κυβέρνηση» που «επηρεάστηκε».

Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η συνέχεια της απάντησης, όπου ο κ. Φρουζής επιχειρεί να μας πείσει ότι αυτό που ονομάστηκε επιρροή, είναι απλώς μια «διαπραγμάτευση», γύρω από «ένα τραπέζι», όπου προφανώς από τη μια πλευρά ήταν η Novartis Hellas και από την άλλη η κυβέρνηση Σαμαρά. Φτάνει, μάλιστα, να κατηγορήσει όσους αναφέρονται στην επίμαχη παράγραφο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ότι «ποινικοποιούν τις επαφές μεταξύ δημοσίων προσώπων».

Αλλά η «ποινικοποίηση» αυτή περιλαμβάνεται στο επίσημο έγγραφο του δικαστηρίου του Νιου Τζέρσι, το οποίο συνυπογράφει –δηλαδή παραδέχεται– η Novartis Hellas! Η πρώτη κατηγορία για την εταιρεία περιλαμβάνει το σημείο δ), στο οποίο αναφέρεται ότι στόχος της Novartis ήταν «με διεφθαρμένο τρόπο να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγω κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas προκειμένου να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη Novartis Hellas κατά παράβαση του 15 U.S.C. § 78dd-3».

Η συνέντευξη αυτή στον «Σκάι» αποκαλύπτει με γλαφυρό τρόπο όσα ήθελε να κρύψει η κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης ήδη κλαίει το 1,8 εκατ. ευρώ που προσέφερε στον όμιλο Αλαφούζου μέσω της λίστας Πέτσα.

Του Δημήτρη Ψαρρά, Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί