Νέα και δυσώδη στοιχεία για το ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας που έχει επιλεγεί από τις αστυνομικές αρχές στα Χανιά έρχονται στο φως της δημοσιότητας με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 22χρονου Παναγιώτη όταν μεθυσμένος οδηγός έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο αυτοκίνητο του νεαρού και το διέλυσε οδηγώντας τον στον θάνατο.
Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι η Τροχαία στα Χανιά έχει μείνει εν έτει 2025 στον «μεσαίωνα» καθώς δεν μπορούν τα μπλόκα να εξετάσουν αν και γιατί έχει αφαιρεθεί το δίπλωμα από έναν οδηγό.
Στις αρχικές καταθέσεις τους οι τρεις αστυνομικοί είχαν αναφέρει ότι είχαν εντολή να μην οδηγούν τους μεθυσμένους οδηγούς στο αυτόφωρο ειδικά τα Σαββατοκύριακα καθώς τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και είχαν εντολή να επιλέγεται η τακτική δικάσιμος.
Στην υπερασπιστική αυτή γραμμή αναμένεται να επιμείνουν οι τρεις αστυνομικοί, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του δικηγόρου τους.
Ο Κωνσταντίνος Γιαννελάκης ανέφερε ότι στους αστυνομικούς δεν ασκήθηκε καμιά πειθαρχική δίωξη ούτε το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας και ερευνώνται για παράβαση καθήκοντος. «Το ότι ένας κατώτερος αστυνομικός εκτελεί εντολές και πάγια υπηρεσιακές εντολές, πώς μπορεί να αντιταχθεί σε αυτές τις πάγιες εντολές; Δεν έγινε εκείνη την ώρα επικοινωνία. Αυτό είναι πάγια υπηρεσιακή εντολή, είναι “πρακτική”. Την επόμενη μέρα θα γινόταν προφορική μήνυση. Το όχημα ακινητοποιήθηκε, δόθηκε σε άνθρωπο που δεν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, βεβαιώθηκαν οι διοικητικές παραβάσεις», υποστήριξε ο δικηγόρος των αστυνομικών.
Ο δικηγόρος των αστυνομικών αποκάλυψε ακόμα ότι στην Περιφερειακή των Χανίων δεν υπάρχει η τεχνική υποδομή για να μπορέσουν εκείνη την ώρα να μπουν οι αστυνομικοί στο σύστημα και να δουν ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είχε δίπλωνα και για ποιον λόγο του είχε αφαιρεθεί. «Δεν είναι συνδεδεμένο το σύστημα να δουν ηλεκτρονικά εκείνη την ώρα για ποιον λόγο αυτός ο άνθρωπος δεν είχε δίπλωμα. Και κατά ψευδή δήλωσή του είπε ότι το έχει ξεχάσει στο σπίτι του».
Ο Κωνσταντίνος Γιαννελάκης σημείωσε ακόμα ότι «δεν μπορεί ένας απλός αστυνομικός που κάνει ένα μπλόκο να παίρνει τον εισαγγελέα υπηρεσίας και να τον ρωτάει “έχω αυτόν τον άνθρωπο, να τον φέρω στην αυτόφωρη διαδικασία;” Καταλαβαίνετε ότι ειδοποιείται η προϊστάμενη αρχή, ο διοικητής και εκείνος οφείλει να ενημερώσει τον αρμόδιο εισαγγελέα».
Υπενθυμίζεται ότι η «πρακτική» αυτή που παραβιάζει απροκάλυπτα τον νόμο είναι γνωστή σε όλους καθώς και ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε σε δηλώσεις του ότι «υπάρχουν διάφορες αντιλήψεις και συνήθειες σε τοπικές κοινωνίες και υπηρεσίες και αυτό δεν το λέω για να δικαιολογήσω κανέναν, αυτό είναι αδικαιολόγητο».
Να σημειωθεί ακόμα ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων με επίσημη ανακοίνωσή της επιρρίπτει τις ευθύνες στις αστυνομικές αρχές αναφέροντας ότι «Ουδέποτε ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων, είτε από τα επιληφθέντα αστυνομικά όργανα είτε από άλλον εκπρόσωπο της Αστυνομικής Αρχής, ότι ο δράστης που αναφέρεται στα δημοσιεύματα κατελήφθη (σε χρόνο προ του θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος) να διαπράττει το αδίκημα της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος και προφανώς ουδέποτε εδόθη εντολή από τον Εισαγγελέα να αφεθεί αυτός ελεύθερος (αφού δεν υπήρξε καν σύλληψή του από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα)» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρει ότι «δεν έχει δοθεί εντολή ή οδηγία, γραπτή ή προφορική, προς τις αστυνομικές αρχές για μην προβαίνουν στη σύλληψη δραστών που καταλαμβάνονται να διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος».