Ο σεισμός και το τσουνάμι της 26 Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό ήταν μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας. Μέσα σε λίγες ώρες οι παραδεισένιες παραλίες μετατράπηκαν σε κόλαση.
Το πρωί εκείνης της ημέρας (06:28:53 IST), ένας σεισμός μεγέθους 9,1 – 9,3 της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε βόρεια του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας, ανάμεσα στο νησί Σιμεουλούε και τη Σουμάτρα.
Είναι ο τρίτος ισχυρότερος σεισμός που καταγράφηκε ποτέ από σεισμογράφο. Τον σεισμό ακολούθησε τσουνάμι, με κύματα ύψους μέχρι και 30 μέτρα, που έπληξε 15 χώρες και έφτασε μέχρι και τα παράλια της Ανατολικής Αφρικής.
Ο τελικός απολογισμός θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι κυμαίνεται από 230.210 μέχρι 280.000 άτομα σε 14 χώρες, κατατάσσοντάς την ως την 6η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην καταγεγραμμένη ιστορία. Κάτοικοι αλλά και τουρίστες που είχαν επιλέξει τον εξωτικό προορισμό για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, έζησαν τον απόλυτο τρόμο.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη ζώνη καταβύθισης του ανατολικού Ινδικού Ωκεανού (Sunda Subduction Zone).
Η Ασία τιμά τη μνήμη των θυμάτων που άφησε πίσω του το φονικό τσουνάμι
Σειρήνα ήχησε σήμερα στην Ινδονησία, καθώς επιζώντες και συγγενείς θυμάτων ξεκινούν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των περίπου 220.000 ανθρώπων που χάθηκαν όταν καταστροφικό τσουνάμι έπληξε χώρες του Ινδικού Ωκεανού πριν από ακριβώς 20 χρόνια.
Στην ινδονησιακή πόλη Μπάντα Άτσεχ, επίσημη τελετή στο μεγάλο ισλαμικό τέμενος Μπαϊτουραχμάν ήταν η πρώτη σειράς εκδηλώσεων μνήμης στην Ασία. Η σειρήνα ήχησε, για τρία λεπτά, ακριβώς την ώρα που πολύ ισχυρός σεισμός προκάλεσε πελώρια, καταστροφικά κύματα την 26η Δεκεμβρίου 2004.
Ο σεισμός 9,1 βαθμών, στα ανοικτά των δυτικών ακτών του ινδονησιακού νησιού της Σουμάτρας, προκάλεσε τα κύματα που σφυροκόπησαν την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη κι άλλες εννιά χώρες που βρέχονται από τον Ινδικό Ωκεανό — αναφέρθηκαν θύματα ως ακόμη και στη Σομαλία.
Άλλες τελετές, ιδίως επιμνημόσυνες δεήσεις, αναμένεται να αρχίσουν σ’ όλη την περιοχή, ενώ προγραμματίζονταν επίσης ολονυκτίες σε παραλίες, όπου έχασαν τη ζωή τους πολλοί ξένοι τουρίστες, που είχαν πάει να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα σε ηλιόλουστους προορισμούς.
Η περιοχή που υπέστη το πιο σκληρό χτύπημα ήταν το βόρειο τμήμα της Σουμάτρας. Εκεί χάθηκαν οι ζωές 120.000 ανθρώπων, των περισσότερων από τους συνολικά 165.708 νεκρούς που θρήνησε η Ινδονησία.
Στην Ταϊλάνδη, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 5.000 άνθρωποι, τα μισά και πλέον θύματα ήταν ξένοι τουρίστες, ενώ άλλοι 3.000 άνθρωποι είχαν κηρυχθεί αγνοούμενοι.
Στη Σρι Λάνκα, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 35.000 άνθρωποι, συγγενείς θυμάτων αναμενόταν να επιβιβαστούν στο τρένο Ocean Queen Express και να κατευθυνθούν στην Περαλίγια, 90 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα της χώρας Κολόμπο, όπου τα κύματα κατάπιαν βαγόνια συρμού στοιχίζοντας στη ζωή σε κάπου 1.000 επιβαίνοντες.