Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου για στεφανιογράφο: «Γιατί σε ένα νοσοκομείο που κάνει το 50% των εφημεριών του μήνα δεν λειτουργεί ακόμα;»

“Τι έχει κάνει για το θέμα ο κοινός διοικητής των δύο νοσοκομείων από το Φεβρουάριο που ανέλαβε;”

Ανακοίνωση για το θέμα με τον στεφανιογράφο που έφερε στο φως το Candiadoc μετά από καταγγελίες των εργαζομένων του Βενιζελείου, εξέδωσε η Ένωση Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Δείτε: Εργαζόμενοι Βενιζελείου: «Κάνουν τα πάντα για να μην δουλέψει ο στεφανιογράφος που αγοράστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού»

“Γιατί σε ένα νοσοκομείο που κάνει το 50% των εφημεριών του μήνα δεν λειτουργεί ακόμα ο στεφανιογράφος;”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, ενώ τονίζουν ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών, προϋποθέτει Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης καρδιοπαθών ή έστω Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Αντ’ αυτού, μετά από επιστολή που δέχτηκε η Ένωση από το Νοσηλευτικό Προσωπικό της Καρδιολογικής Κλινικής διαπιστώνει ότι έχει ξεκινήσει η λειτουργία θαλάμου «αυξημένης παρακολούθησης (monitoring)», με οκτάωρη βάρδια μίας νοσηλεύτριας αποκλειστικά στο συγκεκριμένο θάλαμο, με κλειστή πόρτα με ηλεκτρονική κλειδαριά, χωρίς να υπάρχει στο εσωτερικό του θαλάμου ο κατάλληλος φαρμακευτικός εξοπλισμός, χωρίς τουαλέτα και νιπτήρα. Στους ασθενείς που νοσηλεύονται στον ως άνω θάλαμο δεν επιτρέπονται οι συνοδοί, αλλά το επισκεπτήριο δύο φορές την ημέρα.

Στον θάλαμο αυτόν μπορεί να νοσηλεύονται ασθενείς με στεφανιαία νόσο (έμφραγμα μυοκαρδίου, ασταθή στηθάγχη), καρδιακή ανεπάρκεια καρδιολογικής αιτιολογίας, ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή καρδιακές αρρυθμίες, ασθενείς με οξύ πνευμονικό οίδημα, καθώς και ασθενείς με καρδιακές καταστάσεις που μπορούν να διαταράξουν την αιμοδυναμική σταθερότητα του οργανισμού, όπως οξεία μυοκαρδίτιδα, οξεία περικαρδίτιδα με περικαρδιακή συλλογή κ.ά. Επιπλέον, μπορεί να νοσηλεύονται ασθενείς μετά από επεμβάσεις στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, όταν αυτό ξεκινήσει να λειτουργεί.

Οι ασθενείς αυτοί απαιτούν συνεχή παρακολούθηση από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Τα επιστημονικά πρωτόκολλα για μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας προϋποθέτουν τουλάχιστον 1 νοσηλεύτρια ανά 3 κλίνες και δε μπορεί να αποτελεί κριτήριο της στελέχωσης μόνο ο αριθμός των ασθενών και όχι και η βαρύτητα της ασθένειας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου είναι η άμεση επικαιροποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου με θεσμοθέτηση Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης καρδιοπαθών, καθώς και η άμεση κάλυψη των αναγκών με το απαραίτητο μόνιμο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό τονίζει η Ένωση και προσθέτει: “Πώς μπορούν να αναπτυχθούν νέες λειτουργίες/μονάδες χωρίς να ανασταλούν περεταίρω και αναπόφευκτα άλλες λειτουργίες του νοσοκομείου, όταν η Νοσηλευτική Υπηρεσία χρειάζεται ενίσχυση με τουλάχιστον 60 άτομα, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία όλων των νοσηλευτικών τμημάτων και η χορήγηση των αδειών και των ημερών ανάπαυσης του προσωπικού;”

Τέλος, οι εργαζόμενοι του Βενιζελείου προειδοποιούν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν απλοί θεατές. “Σας γνωστοποιούμε ότι την ευθύνη για ό,τι προκύψει φέρουν η διοίκηση του νοσοκομείου, η 7η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας”, αναφέρουν.

Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης Εργαζομένων Βενιζελείου

Η αξιοποίηση του σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας αποτελεί μια σημαντική διεκδίκηση της Ένωσης Εργαζομένων Βενιζελείου.

Η ίδρυση ενός αιμοδυναμικού εργαστηρίου, με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητας του νοσοκομείου να αντιμετωπίζει περιστατικά καρδιοπαθειών, είναι αναγκαία, αλλά συνοδεύεται από μια επιπλέον ανάγκη για υποδομές που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των ασθενών.

Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η λειτουργία μιας Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης ειδικά για καρδιοπαθείς ή τουλάχιστον μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Αυτές οι μονάδες είναι κρίσιμες για την παρακολούθηση και την άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις καρδιολογικών προβλημάτων, εξασφαλίζοντας έτσι τη σωστή αντιμετώπιση και αποφυγή επιπλοκών που ενδέχεται να προκύψουν μετά από αιμοδυναμικές εξετάσεις ή επεμβάσεις.
Η ανάγκη για αυτές τις υποδομές αποδεικνύει τη σημασία της ολοκληρωμένης προσέγγισης στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών, όπου η τεχνολογία πρέπει να συνδυάζεται με τις κατάλληλες ιατρικές υποδομές για τη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών.

Με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, αγοράστηκε και τοποθετήθηκε πριν περίπου ένα έτος, στεφανιογράφος-αγγειογράφος για τις ανάγκες του Βενιζελείου, μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Γιατί σε ένα νοσοκομείο που κάνει το 50% των εφημεριών του μήνα δεν λειτουργεί ακόμα ο στεφανιογράφος;
✓Πώς εξασφαλίστηκε με την προμήθεια του μηχανήματος η εκπαίδευση επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου;
✓Τι έχει κάνει για το θέμα ο κοινός διοικητής των δύο νοσοκομείων από το Φεβρουάριο που ανέλαβε;
✓Ποιος ο ρόλος της 7ης ΥΠΕ?
✓Η Περιφέρεια Κρήτης που χρηματοδότησε την αγορά, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ 2014-2020», γιατί δεν παίρνει θέση;
Απαιτούμε την άμεση επίλυση του ζητήματος από όλους τους αρμόδιους φορείς, για την παροχή ποιοτικής εξυπηρέτησης ασθενών και πολιτών, για την επέκταση και αναβάθμιση των νοσοκομειακών υπηρεσιών.

Η αναγκαιότητα όμως αυτή, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών, προϋποθέτει Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης καρδιοπαθών ή έστω Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Αντ’ αυτού, μετά από επιστολή που δεχτήκαμε από το Νοσηλευτικό Προσωπικό της Καρδιολογικής Κλινικής διαπιστώνουμε ότι έχει ξεκινήσει η λειτουργία θαλάμου «αυξημένης παρακολούθησης (monitoring)», με οκτάωρη βάρδια μίας νοσηλεύτριας αποκλειστικά στο συγκεκριμένο θάλαμο, με κλειστή πόρτα με ηλεκτρονική κλειδαριά, χωρίς να υπάρχει στο εσωτερικό του θαλάμου ο κατάλληλος φαρμακευτικός εξοπλισμός, χωρίς τουαλέτα και νιπτήρα. Στους ασθενείς που νοσηλεύονται στον ως άνω θάλαμο δεν επιτρέπονται οι συνοδοί, αλλά το επισκεπτήριο δύο φορές την ημέρα.

Στον θάλαμο αυτόν μπορεί να νοσηλεύονται ασθενείς με στεφανιαία νόσο (έμφραγμα μυοκαρδίου, ασταθή στηθάγχη), καρδιακή ανεπάρκεια καρδιολογικής αιτιολογίας, ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή καρδιακές αρρυθμίες, ασθενείς με οξύ πνευμονικό οίδημα, καθώς και ασθενείς με καρδιακές καταστάσεις που μπορούν να διαταράξουν την αιμοδυναμική σταθερότητα του οργανισμού, όπως οξεία μυοκαρδίτιδα, οξεία περικαρδίτιδα με περικαρδιακή συλλογή κ.ά. Επιπλέον, μπορεί να νοσηλεύονται ασθενείς μετά από επεμβάσεις στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, όταν αυτό ξεκινήσει να λειτουργεί.

Οι ασθενείς αυτοί απαιτούν συνεχή παρακολούθηση από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό.

Τα επιστημονικά πρωτόκολλα για μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας προϋποθέτουν τουλάχιστον 1 νοσηλεύτρια ανά 3 κλίνες και δε μπορεί να αποτελεί κριτήριο της στελέχωσης μόνο ο αριθμός των ασθενών και όχι και η βαρύτητα της ασθένειας.

✓Πώς διασφαλίζεται η ποιότητα της ασφάλειας και της κατάλληλης φροντίδας των ασθενών;
✓Πώς εξασφαλίζονται οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού στον εν λόγω θάλαμο;
✓Πληρούνται οι αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές;
✓Υπάρχει ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός και το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με βάση τα πρωτόκολλα;
✓Έχει πραγματοποιηθεί εκπαίδευση του προσωπικού της Καρδιολογικής Κλινικής στη νοσηλεία περιστατικών που χρήζουν εξειδικευμένης παρακολούθησης (monitoring) και νοσηλευτικής φροντίδας;
✓Έχει ενταχθεί στον κανονισμό λειτουργίας του Καρδιολογικού τμήματος ο εν λόγω θάλαμος;
✓Έχει ζητηθεί η γνωμοδότηση των θεσμικών οργάνων του νοσοκομείου όπως το Επιστημονικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Χωροταξίας;
✓Με ποιον τρόπο εξασφαλίζεται η υποστήριξη από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας των περιστατικών της καρδιολογικής κλινικής, τη στιγμή που πολλές φορές δεν υπάρχουν ελευθέρα κρεβάτια στη ΜΕΘ;
✓Τι ενέργειες έχουν γίνει για να ανοίξουν τα 2 κλειστά κρεβάτια της ΜΕΘ-ΜΑΦ?

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου είναι η άμεση επικαιροποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου με θεσμοθέτηση Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης καρδιοπαθών, καθώς και η άμεση κάλυψη των αναγκών με το απαραίτητο μόνιμο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Πως μπορούν να αναπτυχθούν νέες λειτουργίες/μονάδες χωρίς να ανασταλούν περεταίρω και αναπόφευκτα άλλες λειτουργίες του νοσοκομείου, όταν η Νοσηλευτική Υπηρεσία χρειάζεται ενίσχυση με τουλάχιστον 60 άτομα, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία όλων των νοσηλευτικών τμημάτων και η χορήγηση των αδειών και των ημερών ανάπαυσης του προσωπικού;

Να σημειωθεί ότι:
✓Το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων για την Νοσηλευτική Υπηρεσία παραμένει αρνητικό.
Είναι αδύνατη η εμπρόθεσμη χορήγηση αδειών και ημερών ανάπαυσης.
Η κάλυψη των επιτακτικών και ανελαστικών αναγκών ασφαλούς στελέχωσης των τμημάτων γίνεται με συνεχείς, βραχείας διάρκειας μετακινήσεις προσωπικού, περικοπή αδειών και ημερών ανάπαυσης και υπερωριακή απασχόληση.
✓Το σύνολο των ενεργών υπηρετούντων υπαλλήλων υπολείπεται των αντίστοιχων του 2019, τη στιγμή που έχουν αναπτυχθεί νέα τμήματα και υπηρεσίες. Μην ξεχνάμε ότι το νοσοκομείο έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% σε μέγεθος (λόγω του νέου κτιρίου), οι ανάγκες υπηρεσιών υγείας είναι μεγαλύτερες και το προσωπικό έχει μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας και περισσότερα προβλήματα υγείας.
✓Δεν έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για 2 και πλέον έτη.

Για άλλη μία φορά προειδοποιούμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραμείνουμε απλοί θεατές. Σας γνωστοποιούμε ότι την ευθύνη για ό,τι προκύψει φέρουν η διοίκηση του νοσοκομείου, η 7η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας.

Οι ανάγκες είναι πολλές και δεν καλύπτονται χωρίς γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία. Το υπουργείο επιχειρεί να «μπαλώνει τρύπες» χωρίς ιατρικά πρωτόκολλα, χωρίς να είναι διατεθειμένο να δώσει ούτε ένα ευρώ για προσλήψεις.

Παρόλα αυτά, καμία σκέψη για παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες. Στόχος των κυβερνητικών σχεδίων για το «νέο ΕΣΥ» είναι μεγάλο μέρος της ευθύνης του κράτους για χρηματοδότηση της υγείας να μεταβιβαστεί στις «πλάτες» των ίδιων των ασθενών.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρεπή φροντίδα δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Διεκδικούμε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη.

Ζητάμε την άμεση κάλυψη των αναγκών με το απαραίτητο μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και όλες τις ειδικότητες που χρειάζονται.
Ζητάμε επικαιροποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
Ζητάμε ασφαλείς συνθήκες εργασίας για εμάς και τους ασθενείς μας.

Ασθενείς και μαχόμενοι υγειονομικοί μπορούμε όλοι μαζί να τα καταφέρουμε!!!



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί