Μεγάλο τμήμα του ιστορικού πλάτανου στο Κράσι του Ηρακλείου, αποκολλήθηκε από τον κορμό και κατέληξε στον δρόμο, ο οποίος έκλεισε λόγω του όγκου του τμήματος που έπεσε.
Πρόκειται για ένα από τα γηραιότερα δέντρα, με ηλικία που ξεπερνάει τα 1.000 χρόνια, και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη, το ιστορικό δέντρο, που αναφέρεται και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προστατευτεί.
«Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο εξής», ανέφερε ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι στο τμήμα του δέντρου που αποκολλήθηκε είχαν γίνει, στο παρελθόν, εργασίες προκειμένου να στερεωθεί.
Η ανακοίνωση του Δήμου Χερσονήσου
Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Δήμου Χερσονήσου, στην πτώση κλάδου του ιστορικού πλατάνου στον οικισμό Κράσι. Συνεργεία του Δήμου σε άμεση συνεργασία με την αρμόδια δασική υπηρεσία παραβρέθηκαν στο σημείο, προκειμένου να περιφράξουν το χώρο, αλλά και να εκκινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες αποκατάστασης και απομάκρυνσης των κλαδιών.
Αναφέρεται ότι κατόπιν της αυτοψίας που διενεργήθηκε στο χώρο, διαπιστώθηκε ότι είχαν υλοποιηθεί όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για τη συντήρηση αφενός του δέντρου, αλλά και για την προστασία των πολιτών κι επισκεπτών.
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με το Α.Α.Π. 247/2011 όπως δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο αιωνόβιος πλάτανος στο Κράσι χαρακτηρίζεται ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τον τρόπο προστασίας αυτού» αναφέρει με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης για να εξηγήσει:
«Εμείς από την πλευρά μας, ως οφείλουμε νομικά, ηθικά, αλλά και ιστορικά έχουμε υλοποιήσει στο ακέραιο ότι συνδέεται με τη συντήρηση του δέντρου και του περιβάλλοντα χώρου. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι η φύση είναι απρόβλεπτη και υπερβαίνει το νομικό πλαίσιο. Δεν μπορούμε παρά να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι που δεν υπήρξαν πρόσθετα προβλήματα, αλλά ούτε και τραυματισμοί. Η ικανοποίηση μας όμως αυτή είναι μερική, διότι οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα, κάτι που ήδη κάνουμε σε συνεργασία πάντα με την αρμόδια Δασική Υπηρεσία. Πέραν αυτού, εμείς ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας και ειδικότερα με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, από το οποίο αναμένουμε άμεσα μια ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία του δέντρου, αλλά και τη συνολικότερη ανάδειξη της περιοχής και του οικισμού. Χαιρόμαστε διότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Δεν εφησυχάζουμε ωστόσο. Οφείλουμε να δείξουμε αυξημένα αντανακλαστικά κι αυτό πράττουμε».