Μ. Συντυχάκης: Να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Κρήτης (Bίντεο)

Να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Κρήτης και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Σημείωσε ότι οι 144 συμβασιούχοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (8μηνα), που προσλήφθηκαν από το 2018 μέσω του κοινωφελούς προγράμματος εργασίας του ΟΑΕΔ, όπως και αυτοί μέσω των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση αναγκών COVID καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης.

Είναι εργαζόμενοι που υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, κάποιοι από αυτούς σχεδόν για μια 6ετία, καλύπτοντας ιδιαίτερα σημαντικές ανάγκες, την ώρα που χρονίζουν και επιδεινώνονται τα προβλήματα έλλειψης μόνιμου προσωπικού κι ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι μηδαμινές μπροστά στις συνταξιοδοτήσεις της τελευταίας 15ετίας και αυτές που έπονται.

Συγκεκριμένα, οι 144 συμβασιούχοι είναι περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Από το 2011 έως σήμερα οι μόνιμοι μειώθηκαν σχεδόν κατά 55%, ενώ αντίθετα οι ΙΔΟΧ ή με συμβάσεις έργου ή με συμβάσεις ΟΑΕΔ αυξήθηκαν κατά 98%.

Για παράδειγμα στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ηρακλείου εργάζονται 18 μόνιμοι και 15 συμβασιούχοι, οι οποίοι στελεχώνουν οργανικές θέσεις λόγω έλλειψης προσωπικού. Αντίστοιχα, στο Μηχανολογικό 40 εργαζόμενοι είναι μόνο συμβασιούχοι. Στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας απασχολούνται 20 συμβασιούχοι. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Πιθανή απόλυση των 144 εργαζομένων θα οξύνει τη σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ την αναγκαιότητα να παραμείνουν στη θέση τους οι συμβασιούχοι επιβεβαιώνουν και ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα. Επιπλέον, με πιθανή απόλυση δημιουργείται σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα για τους 144 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, επισήμανε. 

Ευθύνη για την παραπάνω κατάσταση έχουν οι κυβερνήσεις διαχρονικά με τις πολιτικές που υλοποιούν, οι οποίες έχουν στόχο το τσάκισμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και της αντικατάστασής της με ελαστικές μορφές εργασίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Γεμίζουν με αβεβαιότητα, ανασφάλεια και αδιέξοδα χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και ταυτόχρονα με άλλοθι την υποστελέχωση των υπηρεσιών προωθείται η ιδιωτικοποίησή τους, όπως αναφέρθηκε. 

Ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε την παραμονή όλων των έμπειρων συμβασιούχων εργαζομένων στην Περιφέρεια Κρήτης, με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τη μετατροπή των συνολικά 144 συμβάσεών τους, Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), σε συμβάσεις με σχέσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Επισήμανε ακόμα την ανάγκη να γίνουν όλες οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης.

Από την πλευρά της η Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, υφυπουργός Εσωτερικών, απέρριψε τα αιτήματα του ΚΚΕ για μόνιμες προσλήψεις, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση, λόγω των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, προχωρά σε προσλήψεις με βάση τη μνημονιακή υποχρέωση μία πρόσληψη προς μία απόλυση μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ. 

Για την Κρήτη, όπως είπε, έχουν εγκριθεί 180 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 53 είναι για το 2025, αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση διαιωνίζει την εργασιακή ομηρία χιλιάδων εργαζομένων ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας αναδεικνύεται ανάγλυφα η επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου το 2011 οι μόνιμοι ήταν 433 και το 2023 έμειναν 322 και οι ΙΔΟΧ από 22 έγιναν 36, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το 2009 οι μόνιμοι ήταν 216 και το 2023 έμειναν 75 ενώ οι ΙΔΟΧ από 0 έγιναν 23. 

Είναι φανερό, τόνισε, ότι η κυβέρνηση προωθεί την παράδοση τομέων της Τοπικής Διοίκησης στους ιδιώτες, φέρνοντας ως παράδειγμα, τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Δαίδαλος», που λειτουργεί στην πραγματικότητα ως «άλλη Περιφέρεια» δίπλα στην Περιφέρεια Κρήτης και έγινε για να περάσουν οι αρμοδιότητες και υποδομές στο ιδιωτικό κεφάλαιο κι έτσι εκτοπίζεται το μόνιμο προσωπικό. 

Κατήγγειλε ότι με προγραμματικές συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, η Περιφέρεια εκχωρεί αρμοδιότητες των υπηρεσιών στην «Δαίδαλος ΑΕ», αντί να διεκδικηθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση των υπηρεσιών. Τα ποσά που η Περιφέρεια δίνει για τη διοικητική  υποστήριξη, δηλαδή στο δουλεμπορικό της ανώνυμης εταιρείας, είναι ενδεικτικά του ρόλου της βρώμικης δουλειάς που καλείται να επιτελέσει. Στο διάστημα 2020-2023 προϋπολογίστηκαν 17 εκατ. ευρώ έγιναν συμβάσεις κοντά στα 10 εκατ. και πληρώθηκαν τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης, όχι μόνο της σημερινής αλλά διαχρονικά, που θεωρεί κόστος τα δικαιώματα των εργαζομένων και όφελος για κράτος και μεγαλοεργοδοσία τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Καταλήγοντας επισήμανε την ανάγκη της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού χωρίς άλλη καθυστέρηση χρησιμοποιώντας  το σύνθημα των εργαζομένων «κανένας επιτυχών αδιόριστος, επιτυχών σημαίνει διορισθέος» ακόμη κι αν εφαρμοστεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ, επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι ευθύνες βαραίνουν εξίσου την κυβέρνηση αλλά και το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δόθηκε η δυνατότητα αλλαγής του άρθρου 103 του Συντάγματος για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και κανένας δεν το δέχθηκε. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί