Κόλαφο για τις ελληνικές αρχές αποτελεί διεθνής δημοσιογραφική έρευνα για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 600 πρόσφυγες και μετανάστες τον Ιούνιο του 2023. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ελληνικές αρχές γνώριζαν πως οι εννέα Αιγύπτιοι επιζώντες, που συνελήφθησαν αμέσως και κατηγορήθηκαν ότι ήταν διακινητές και υπεύθυνοι του πολύνεκρου ναυάγιο, δεν ήταν μέλη του κυκλώματος διακίνησης. Ωστόσο, παρέμειναν επί ένα χρόνο στη φυλακή μέχρι την αθώωσή τους από το δικαστήριο της Καλαμάτας.
Τη διεθνή δημοσιογραφική έρευνα συντόνισε το Solomon σε συνεργασία με το ARIJ, το μεγαλύτερο ερευνητικό δίκτυο στον αραβικό κόσμο, και δημοσιεύεται επίσης στην ισπανική εφημερίδα El País, τη γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung (TAZ) και το The New Humanitarian.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, μόλις ένα μήνα μετά το ναυάγιο, η αιγυπτιακή πλευρά κοινοποίησε στις ελληνικές αρχές αναλυτική λίστα με τα μέλη του κυκλώματος διακίνησης, και τον διακριτό ρόλο του καθενός. Οι εννέα επιζώντες δεν περιλαμβάνονταν ανάμεσά τους.
Την ίδια ώρα, η αιγυπτιακή πλευρά μοιράστηκε περαιτέρω ευρήματα των ερευνών της, που πιστοποιούσαν ότι οι εννέα δεν ήταν μέλη του κυκλώματος.
Σε επίσημες καταθέσεις του στην αιγυπτιακή Εισαγγελία, ο ανώτατος κρατικός αξιωματούχος της Αιγύπτου για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών εξέφρασε την βεβαιότητα, βάσει των ερευνών, ότι οι εννέα ήταν μεταφερόμενοι. Μάλιστα, ο αξιωματούχος χαρακτήρισε τους εννέα «θύματα» των πραγματικών διακινητών, ακριβώς όπως και οι υπόλοιποι επιζώντες. Και υπογράμμισε πως οι εννέα κατηγορούμενοι είχαν επίσης πληρώσει μεταξύ 140.000-160.000 αιγυπτιακών λιρών για το ταξίδι (2.680-3.065 ευρώ).
Όπως αναφέρει το Solomon, στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας, απέκτησε πρόσβαση σε περισσότερες από 700 σελίδες εσωτερικών εγγράφων των αιγυπτιακών αρχών, οι οποίες συνθέτουν τον πλήρη φάκελο των ερευνών για το κύκλωμα διακίνησης που οργάνωσε την μεταφορά των μεταναστών.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν:
- Δημοσίως, η ελληνική κυβέρνηση πρόβαλε τη συνεργασία της με την Αίγυπτο για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης. Την ίδια ώρα, αγνόησε τα κρίσιμα στοιχεία που εισέφερε η Αίγυπτος.
- Οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν από την Ελλάδα να μοιραστούν τα δικά τους ευρήματα, προκειμένου «να φτάσουμε στην αλήθεια για αυτό το έγκλημα». Η Ελλάδα δεν τα μοιράστηκε, παραβιάζοντας τη διακρατική συμφωνία που ισχύει από το 1986 ανάμεσα στις δύο χώρες.