Ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης για τις οφειλές της εταιρείας «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ» σε αγρότες και εργαζόμενους, κατατέθηκε για να συζητηθεί στο αυριανό (28/11) Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αναλυτικά στο ψήφισμα αναφέρεται:
Σε όλη την Κρήτη, Σωματεία και φορείς εκφράζουν τη στήριξή τους στους εργαζόμενους και στους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς της Σητείας που αντιμετωπίζουν την ασυδοσία, την τακτική – κομπίνας της εταιρείας «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ».
Συγκεκριμένα, η ΑΕ, με μεγαλομέτοχο τη Μονή Τοπλού, δεν πληρώνει οφειλές σε μισθούς των εργαζόμενων, όπως δεν πληρώνει και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που χρωστά στους αγρότες για το ελαιόλαδο από τις αλεσιές του 2022, το οποίο έχει πουλήσει και έχει εισπράξει.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, ξεγελάστηκαν και έδειξαν εμπιστοσύνη, αφού ο ίδιος ο πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που είναι και ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού, επικοινωνούσε προσωπικά μαζί τους και τους παρακαλούσε να παραδώσουν τη σοδειά τους στην εταιρεία, ώστε να καλύπτει παραγγελίες αγοραστών, για τις οποίες η εταιρεία εισέπραξε κανονικά, αλλά «φέσωσε» τους αγρότες.
Η κατάσταση αυτή ήρθε να δώσει άλλο ένα χτύπημα στους μικρομεσαίους αγρότες που δραστηριοποιούνται στην ελαιοκαλλιέργεια, η οποία είναι και η βασική οικονομική δραστηριότητα για τον Δήμο Σητείας. Δημιουργεί κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης για τους απλήρωτους παραγωγούς και αδυναμία να καλύψουν τα έξοδα της καλλιέργειας για την επόμενη χρονιά, ενώ προσθέτει κι άλλα βάρη πάνω στα ήδη οξυμένα προβλήματα που ξεκληρίζουν συνολικά τη μικρή αγροτιά (ΚΑΠ, Κανονισμός ΕΛΓΑ, κόστος παραγωγής, κ.ά.).
Ταυτόχρονα, αρκετοί εργαζόμενοι της εταιρείας είναι σε επίσχεση εργασίας για απλήρωτους μισθούς και θα ήταν ακόμη περισσότεροι αν η ΑΕ δε φρόντιζε να υπάρχουν εργαζόμενοι «δεσμευόμενοι» με συμφωνητικά εχεμύθειας και μετακινήσεις σε άλλες θέσεις που διατηρεί ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας, η Μονή Τοπλού. Οι πρακτικές αυτές είναι, άλλωστε, γνωστές στη συγκεκριμένη εταιρεία, που έχει δώσει ανάλογα δείγματα γραφής και στο παρελθόν, το 2017, αντιδρώντας τότε στις διεκδικήσεις των εργαζομένων με εκδικητικές απολύσεις, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς κλπ.
Επιπλέον, με το αίτημα για πτώχευση που επιχειρεί η διοίκηση της εταιρείας, ουσιαστικά απ’ ό,τι φαίνεται υλοποιεί την εξαρχής πρόθεσή της να μην εξοφλήσει τόσο τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων όσο και αυτά των κόπων των ελαιοπαραγωγών. Είναι σαφής ο κίνδυνος, μετά το αίτημα για πτώχευση, να χάσουν τα χρήματά τους και οι εργαζόμενοι και οι παραγωγοί, γιατί με βάση τον τελευταίο πτωχευτικό κώδικα που έχουν ψηφίσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προτεραιότητα έχουν οι τράπεζες, το Δημόσιο και τελευταίοι οι εργαζόμενοι.
Ευθύνη για την παραπάνω κατάσταση έχει η σημερινή κυβέρνηση και διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αφού το θεσμικό πλαίσιο που συνδιαμόρφωσαν, με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για να θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα και να αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, συνθλίβοντας εργασιακά δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες, είναι ακριβώς αυτό που αξιοποιείται από την ΑΕ για όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.
Στα πλαίσια αυτά, δεν είναι τυχαίο γεγονός και η απόλυτη σιωπή που επικρατεί για την ασυδοσία της εταιρείας από τους βουλευτές των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις δημοτικές τους παρατάξεις, που αποφεύγουν να πάρουν θέση τόσο για τους απλήρωτους εργαζόμενους όσο και για τους απλήρωτους ελαιοπαραγωγούς.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης θεωρεί ότι το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να σταθεί από τη μεριά των απλήρωτων εργαζόμενων και των απλήρωτων ελαιοπαραγωγών, να στηρίξει το δίκαιο αίτημά τους για πλήρη εξόφληση των χρωστούμενων αμέσως και όχι τα τερτίπια και τα συμφέροντα της ΑΕ.
ΨΗΦΙΣΜΑ
« Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των ελαιοπαραγωγών και εργαζομένων για εξόφληση των οφειλών της εταιρείας «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ» προς τους εργαζόμενους και αγρότες πλήρως και χωρίς καμία καθυστέρηση, πριν προχωρήσει η πτωχευτική διαδικασία, με την οποία κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους.».
Oι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης,
Μαρινάκης Αλέκος, Βρύσαλης Δημήτρης, Μανουσάκης Νίκος