Παγκόσµια Ηµέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι η 25η Νοεμβρίου κι όµως συνεχίζουν καθημερινά τα περιστατικά έμφυλης βίας, όπως αποδεικνύουν τα νέα τροµακτικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία.
Κάθε µέρα του 2024, 51 γυναίκες στη χώρα µας πέφτουν θύµατα κακοποίησης, µε το ποσοστό να είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση µε πέρυσι και το 27% των δραστών να είναι σύζυγοι.
Μέσα σε 10 µήνες, 15.571 γυναίκες έπεσαν θύµατα ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα. Ο αριθµός παρουσιάζει ραγδαία αύξηση µέσα σε έναν χρόνο, που ξεπερνά το 85%. Το ίδιο διάστηµα, οι άνδρες-θύµατα έφτασαν τις 5.583 (+89%).
Σύµφωνα µε την επίσηµη στατιστική της ΕΛΑΣ κατά µέσο όρο ανά 10 θύµατα ενδοοικογενειακής βίας τα 7,4 είναι γυναίκες. Μάλιστα, συνολικά 4.979 κακοποιητές ηλικίας από 45 έως 60 ετών συνελήφθησαν από την ΕΛΑΣ για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας από την αρχή του έτους έως και τις 31 Οκτωβρίου.
Ακολουθούν οι ηλικίες από 35 έως 45 ετών µε 4.383 συλλήψεις κι αµέσως µετά έρχονται οι άνδρες 30-35 ετών (1.631 δράστες). ∆υστυχώς, υπάρχουν καταγραφές ακόµα και για ανήλικους κακοποιητές, καθώς σε 214 περιστατικά µέσα στο 2024 οι συλληφθέντες ήταν ηλικίας µόλις 13 έως 18 ετών.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από τις συνολικά 21.865 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τους πρώτους 10 µήνες του τρέχοντος έτους οι 5.900 αφορούσαν επεισόδια ανάµεσα σε συζύγους, ενώ σε 3.019 περιπτώσεις οι εµπλεκόµενοι ήταν µόνιµοι σύντροφοι. Το µεγαλύτερο ποσοστό αφορά περιστατικά ανάµεσα σε ανδρόγυνα που ζουν στον ίδιο χώρο, όµως εξίσου µεγάλα είναι και τα νούµερα που αφορούν χωρισµένα ζευγάρια.
Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά
Αναλυτικότερα, 2.559 καταγγελίες είχαν ως δράστες πρώην συντρόφους και 1.384 πρώην συζύγους, ενώ σε 3.169 υποθέσεις οι κακοποιητές ήταν παιδιά και σε 2.265 γονείς. Όσον αφορά τις περιοχές τέλεσης των αδικηµάτων, αρνητική πρωτιά διεκδικεί και το 2024 η Αττική, όπου καταγράφηκαν 7.558 περιστατικά. Τη δεύτερη θέση καταλαµβάνει η Θεσσαλονίκη µε 1.525, ενώ ακολουθούν η ∆υτική Ελλάδα µε 1.311 περιστατικά, η Κρήτη µε 1.237 και η Πελοπόννησος µε 955.
Ένας στους τρεις άνδρες αµφισβητεί τις καταγγελίες
Την ίδια ώρα, επίκαιρη έρευνα του Ευρωβαρόµετρου για τη βία κατά των γυναικών και τα έµφυλα στερεότυπα καταδεικνύει την αµηχανία των Ευρωπαίων αλλά και των Ελλήνων να καταδικάσουν στην πράξη τα φαινόµενα κακοποίησης που συµβαίνουν στον περίγυρό τους. Μάλιστα, ο ένας στους τρεις άνδρες αµφισβητεί τις καταγγελίες των γυναικών. Οι πλέον δύσπιστοι είναι οι άντρες 25-39 ετών, µε το 37% να πιστεύει ότι οι γυναίκες συχνά “βγάζουν πράγµατα από το µυαλό τους” ή “τα παραλένε”
Η σφυγµοµέτρηση δείχνει ότι οι νεότεροι άντρες είναι πιο ανεκτικοί στη βία κατά των γυναικών σε σχέση µε τους µεγαλύτερους. Το 92% των πολιτών της Ευρώπης µπορεί να θεωρεί απαράδεκτο το να “σηκώνει χέρι” ένας άντρας για να χαστουκίσει τη σύντροφό του, αλλά οι νεαροί άντρες (18-24 και 25-39 ετών) είναι λιγότερο πιθανό να το καταδικάσουν (83% και 82% αντίστοιχα).
Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών
Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου
«Κάθε 10 λεπτά μία γυναίκα δολοφονείται. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Ενωμένοι θα σταματήσουμε τη βία ενάντια στις γυναίκες», είναι η παραίνεση των Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από τότε που ο ΟΗΕ όρισε ως τέτοια την 25η Νοεμβρίου, ημερομηνία δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε διεθνές επίπεδο, για την εξάλειψη του φαινόμενου. Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου» επισημαίνει ότι δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν μια ανησυχητική κλιμάκωση της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα στοιχεία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών-UN WOMAN, λιγότερο από το 40% των γυναικών που βιώνουν βία αναζητούν βοήθεια. Στην πλειονότητα των χωρών με διαθέσιμα δεδομένα, οι γυναίκες αναζητούν βοήθεια στην οικογένεια και τους φίλους και πολύ λίγες σε επίσημους Φορείς όπως η Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Υγείας.
Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της ΕΛΑΣ δείχνουν μεγάλη αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το πρώτο δεκάμηνο του 2024 (18.427) έναντι του 2023 (9.860). Η πλειονότητά τους αφορά θύματα γυναίκες (15.571). To 2024, στην Κρήτη οι καταγγελίες αυξήθηκαν κατά 47% σε σχέση με το 2023.
Κατορθώσαμε αυτή τη χρονιά, να βοηθήσουμε περισσότερες γυναίκες γιατί περισσότερες γυναίκες είπαν «Όχι στη βία και την κακοποίηση» και πήραν τη μεγάλη απόφαση να μιλήσουν. Ωστόσο οι 13 γυναικοκτονίες μάς θυμίζουν ότι πρέπει να κάνουμε ολοένα και περισσότερα.
Να σταθούμε δίπλα στην κάθε γυναίκα που ζητάει βοήθεια για να φύγει από τον κύκλο της βίας.
Να σταθούμε δίπλα στη γυναίκα που αναζητά ένα καλύτερο αύριο, μια πιο φωτεινή μέρα. Δίπλα της σε κάθε δυσκολία που θα αντιμετωπίσει, δίπλα της απέναντι στην κοινωνία που θα την επικρίνει. Θέλουμε ένα καλύτερο αύριο. Έχουμε μια τεράστια ευθύνη. Μια ευθύνη απέναντι στην κάθε γυναίκα που αναζητά το αυτονόητο. Την ψυχική και σωματική της γαλήνη. Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου» συστρατεύεται με άλλες Οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη, με τους Φορείς του Δημοσίου Τομέα με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε «μαζί με την κάθε γυναίκα θα αλλάξουμε το αύριο», όλοι μαζί να χτίσουμε μια καλύτερη μέρα για κάθε μία που θέλει να αλλάξει το παρόν και το μέλλον της. Κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος ή ανεύθυνος.
«Μαρία Κάλλας, από το τραύμα… στην αποθέωση!»
Για την 25η Νοεμβρίου, ο «Σύνδεσμος» διοργανώνει σήμερα Δευτέρα εκδήλωση με θέμα «Μαρία Κάλλας, από το τραύμα… στην αποθέωση!» στις 19.00 στην Αίθουσα «Μ. Καρέλλης», Δημοτικό κτίριο οδού Ανδρόγεω στο Ηράκλειο, με αφορμή το βιβλίο της εικαστικού και συγγραφέως Μαρίνας Πετρή «Μαρία Κάλλας μια ζωή σαν παραμύθι». Στόχος της εκδήλωσης είναι, η δύναμη ψυχής που επέδειξε η Μαρίας Κάλλας ως προς τα προσωπικά της τραύματα, να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για κάθε γυναίκα που βιώνει κακοποιητικές συμπεριφορές, ώστε με την κατάλληλη βοήθεια, να μπορέσει να τις γιατρέψει προκειμένου να γνωρίσει τη δική της προσωπική της «αποθέωση».
Περιφερειακός Σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Βρύσαλης
Οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες θύματα της βίας, του πολέμου και της προσφυγιάς, που είναι “αόρατες” γι’ αυτούς τους “ευαίσθητους” που μας κυβερνάνε.
Οι δολοφονίες, η σεξουαλική κακοποίηση και οι βιασμοί αποτελούν ένα από τα πολλά πρόσωπα της βίας με την οποία οι γυναίκες είναι αντιμέτωπες. Γεννιούνται πάνω στο έδαφος της βίας της εργασιακής ζούγκλας και της ανεργίας, του μισθού που δεν φτάνει για να βγάλουμε το μήνα, της έλλειψης μέτρων προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ, των χρονίως πασχόντων.
Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την “κανονικότητα” της σημερινής εκμεταλλευτικής κοινωνίας, που επιδεινώνει τους όρους ζωής και δουλειάς των γυναικών, τις δυσκολεύει να σηκώσουν κεφάλι και να καταγγείλουν την εργοδοτική βία, αλλά και να απεγκλωβιστούν από μια βίαιη, κακοποιητική οικογενειακή ή διαπροσωπική σχέση.
Στη σήψη της κοινωνίας της εκμετάλλευσης τρέφονται οι αποκρουστικές αξίες και συμπεριφορές που υποτιμούν την προσωπικότητα και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα ως “ιδιοκτησία” και φτάνουν μέχρι και τη δολοφονία.
Η βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουν οι κακοποιημένες γυναίκες διαιωνίζεται με:
την ανυπαρξία ή τις μεγάλες ελλείψεις δομών και υπηρεσιών για τη στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς λογαριάζονται ως “κόστος” για το κράτος και την ΕΕ.
τηναστυνομική αυθαιρεσία στις σχετικές καταγγελίες των κακοποιημένων γυναικών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες για τις οποίες οι κακοποιημένες πρέπει να πληρώσουν αδρά
την ανυπαρξία εξειδικευμένων κέντρων- καταφυγίων για τις γυναίκες θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας, που θα παρέχουν άμεσα δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, όπως η ιατροδικαστική εξέταση, η νομική συνδρομή, η ψυχολογική βοήθεια από μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό
Η τελευταία οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι χαρακτηριστική. Ρίχνει στα μαλακά τους δράστες εγκλημάτων βίας στο διαδίκτυο. Προτείνει ξενώνες φιλοξενίας για τις κακοποιημένες γυναίκες με οικονομικό αντίτιμο και αναβαθμίζει το ρόλο των ΜΚΟ και των ιδιωτών για την προστασία των
Γι’ αυτό χρειάζεται να διεκδικηθεί από τα σωματεία τους φορείς
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για όλες. Κοινωνική προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, και κάλυψη των αναγκών μας με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.
Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στη βία, στην εκμετάλλευση, στον καταναγκασμό
Ομάδα Γυναικών Αγίου Νικολάου
Στεκόμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες θύματα αυτής της βίας, του πολέμου και της προσφυγιάς, που είναι “αόρατες” γι’ αυτούς τους “ευαίσθητους” που μας κυβερνάνε. Τιμάμε αγωνιστικά την 25η Νοέμβρη και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες και το λαό της Παλαιστίνης που βιώνουν την εγκληματική βία του κράτους- δολοφόνου του Ισραήλ που μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει σκοτώσει πάνω από 30.000 γυναίκες και παιδιά στη Γάζα. Έχει αφήσει χιλιάδες γυναίκες και παιδιά τραυματισμένα ή να λιμοκτονούν και να αργοπεθαίνουν από την πείνα και τις ασθένειες, την έλλειψη φαρμάκων και καθαρού νερού, με τη στήριξη ΗΠΑ- ΝΑΤΟ και ΕΕ, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, όπως συμβαίνει και στην Ουκρανία, σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας.Δεν θα συμβιβαστούμε με το βρώμικο ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης που στηρίζει άμεσα το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, με οικονομική και στρατιωτική συνεργασία αλλά και των ευρωατλαντικών κομμάτων που το στηρίζουν έμμεσα, ξεπλένοντας το ρόλο του.
Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής βία που εντείνει την γυναικεία ανισοτιμία. Οι δολοφονίες, η σεξουαλική κακοποίηση και οι βιασμοί αποτελούν ένα από τα πολλά πρόσωπα της βίας με την οποία οι γυναίκες είμαστε αντιμέτωπες. Γεννιούνται πάνω στο έδαφος της βίας της εργασιακής ζούγκλας και της ανεργίας, του μισθού που δεν φτάνει για να βγάλουμε το μήνα, της έλλειψης μέτρων προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ, των χρονίως πασχόντων.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή κοινωνία της εκμετάλλευσης, που δυσκολεύει τους όρους ζωής μας. Μέσα στη κοινωνία αυτή τρέφονται οι αποκρουστικές αξίες και συμπεριφορές που υποτιμούν την προσωπικότητα και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα που διαιωνίζουν:
• η ανυπαρξία ή οι μεγάλες ελλείψεις δομών και υπηρεσιών για τη στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς λογαριάζονται ως “κόστος” για το κράτος και την ΕΕ.
• η αστυνομική αυθαιρεσία στις σχετικές καταγγελίες των κακοποιημένων γυναικών, οι μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες για τις οποίες οι κακοποιημένες πρέπει να πληρώσουν αδρά
• η ανυπαρξία εξειδικευμένων κέντρων- καταφυγίων για τις γυναίκες θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας, που θα παρέχουν άμεσα δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, όπως η ιατροδικαστική εξέταση, η νομική συνδρομή, η ψυχολογική βοήθεια από μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό.
Αντιπαλεύουμε την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που ρίχνουν σπόρο στο έδαφος των παραγόντων που δημιουργούν τους δράστες-τέρατα και μας αφήσουν εγκλωβισμένες στα δεσμά μας.
Δυναμώνουμε τον αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών παλεύοντας για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, έτσι ώστε να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Γι’ αυτό διεκδικούμε:
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για όλες.Κοινωνική προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, και κάλυψη των αναγκών μας με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Εκτεταμένο δίκτυο ΔΗΜΟΣΙΩΝ και ΔΩΡΕΑΝ κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς. Καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΝ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.
ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
Δημήτρης Κουτσούμπας
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε γυναίκα που αναμετριέται με την πολύμορφη βία στην εργασία, στην οικογένεια, τη συντροφική σχέση, τους χώρους μόρφωσης, άθλησης, πολιτισμού.
Η δικαιολογημένη οργή για τα πρόσφατα φρικιαστικά εγκλήματα δολοφονιών γυναικών από πρώην ή νυν συντρόφους τους χρειάζεται να στραφεί στους οικονομικούς, κοινωνικούς παράγοντες που γεννούν τους δράστες- “τέρατα” και αφήνουν τις γυναίκες ευάλωτες στην πολύμορφη βία. Έρχονται να προστεθούν στην ματωμένη αλυσίδα των αποκρουστικών περιστατικών βίας σε βάρος των γυναικών, που επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο την έλλειψη ουσιαστικής προστασίας τους με κρατική ευθύνη.
Επιβάλλεται εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα οικονομικής, κοινωνικής, νομικής και ψυχολογικής στήριξης των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση και μονιμοποίηση των εργαζομένων στις δομές, όπως προτείνει το ΚΚΕ. Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στη γραμμή SOS 15900.
Ταυτόχρονα, η σκέψη μας βρίσκεται στις γυναίκες της Παλαιστίνης, που βιώνουν τη γενοκτονία από το κράτος- δολοφόνο του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ-ΕΕ. Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες των λαών που βιώνουν τη βία του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της προσφυγιάς. Δυναμώνουμε τον αγώνα για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό του πολέμου, την ώρα που ο κίνδυνος γενίκευσής του είναι περισσότερο από ορατός.
Μπορούμε να πάρουμε ανάσες αισιοδοξίας και δύναμης, νικώντας τη θλίψη και τον φόβο, παίρνοντας τη θέση μας στον αγώνα για να ξεριζωθεί το αγκάθι της εκμετάλλευσης, της βίας, της γυναικείας ανισοτιμίας και καταπίεσης.
Δήμαρχος Γόρτυνας
«Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αποτελεί αφορμή ώστε να ενώσουμε την φωνή μας με τις γυναίκες που τολμούν να πουν “όχι” στον κύκλο της βίας. Η βία μπορεί να πάρει πολλές μορφές: σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική, ψυχολογική, βία που, δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει ατιμώρητη, κρυμμένη πίσω από ένα πέπλο φόβου, στερεοτύπων και σιωπής.
Είναι χρέος μας, ως κοινωνία, να σταθούμε δίπλα στις γυναίκες που βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν, να διεκδικήσουν ισότητα και δικαιοσύνη, δημιουργία ή ενίσχυση δομών στήριξης και προστασίας των θυμάτων, εφαρμογή των νόμων και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, ισχυροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε καμία γυναίκα που υφίσταται βία να μην είναι πια μόνη».
ΣΥΡΙΖΑ
Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εχει την μορφή παγκόσμιας πανδημίας . Λεκτική, χειραγώγηση, ψυχολογική , σωματική βία, σεξουαλική κακοποίηση, γυναικοκτονίες . Η βία δεν έχει χρώμα, δεν έχει κοινωνική τάξη ή εκπαίδευση. Μας αφορά όλες.
Κρύβει μέσα της την επιβολή της εξουσίας. Την επιβολή του ισχυρότερου απέναντι στον αδύναμο. Είναι η έλλειψη σεβασμού και η στέρηση της αξιοπρέπειας και της ισότητας των γυναικών .
Τα νουμερα στη χώρα μας σοκάρουν. 13 γυναικοκτονίες στη χώρα μας για το 2024, κάθε 45 λεπτά η αστυνομία δέχεται ένα τηλέφωνο καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία.
Χρέος μας να αγωνιστούμε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών που απαιτεί συντονισμένη δράση σε πολλά επίπεδα. Οι δράστες πρέπει να αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές και οι διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης πρέπει να επιταχυνθούν, ώστε τα θύματα να βλέπουν τα δικαιώματά τους να προστατεύονται χωρίς καθυστερήσεις.
. Η κοινωνία μας εξακολουθεί να πλήττεται από στερεότυπα και προκαταλήψεις σχετικά με τους ρόλους των φύλων. Μέσα από την εκπαιδευση μπορούμε να προάγουμε την ισότητα να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση ,την αυτοδιάθεση και την αυτοπροστασία των γυναικών. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση επαγγελματιών, όπως εκπαιδευτικοί αστυνομικοί και δικηγόροι , ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα πρώτα σημάδια κακοποίησης για να παρέχουν καθοδήγηση και στήριξη
Να συβάλουμε στην δημιουργία ενός ασφαλόυς περιβάλλοντος θωρακίζοντας τις δομές με νομικές και κοινωνικές υπηρεσίες ώστε καμία γυναικα να μνη αισθανεται μόνη Στηρίζουμε τις γυναίκες αγωνιζόμαστε για τα δικαιωματα τους.