ECDC: «Μη ασφαλές μέρος για τους ασθενείς τα ελληνικά νοσοκομεία» – Σήμα κινδύνου για την μικροβιακή αντοχή

“Κατάσταση χειρότερα κι από τη Ρουμανία, οι ασθενείς είναι αποικισμένοι με πολυανθεκτικά στελέχη”

Σήμα κινδύνου για τα ελληνικά νοσοκομεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) καθώς αναφέρει ότι είναι μη ασφαλές μέρος για ασθενείς («unsafe place for patients»).

Σύμφωνα με το iatronet.gr, η Ελλάδα κατέχει εδώ και χρόνια θλιβερή πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ως η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά αποικισμού ασθενών με πολυανθεκτικά μικρόβια.

Πενταμελές κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) που επισκέφθηκε την χώρα μας τον περασμένο Απρίλιο, χαρακτήρισε τα νοσοκομεία μη ασφαλή όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση που συνέταξε, απευθύνοντας 66 συστάσεις για την καταπολέμηση του προβλήματος στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ενιαία Υγεία» (“One Health”).

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συστάσεις έχουν ληφθεί υπόψη και έχουν συμπεριληφθεί στην εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, όπως είπε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥΔημήτρης Χατζηγεωργίου από το βήμα του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Forum Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, στη Θεσσαλονίκη.

Ο ECDC κάνει λόγο για κατάσταση δημόσιας υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ύψιστη εθνική προτεραιότητα και καταλήγει απευθύνοντας 66 συστάσεις για παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Χατζηγεωργίου, ομαδοποιούνται σε δράσεις άμεσης προτεραιότητας, συνεργασία εμπλεκομένων, έλεγχο λοιμώξεων, επιμελητεία αντιβιοτικών, ενίσχυση εργαστηρίων, επιτήρηση μικροβιακής αντοχής, εκπαίδευση γιατρών, ενημέρωση κοινού.

Παράλληλα, τα στοιχεία σημειακού επιπολασμού που παρουσίασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, για το ποσοστό αποικισμού ασθενών με τις κυριότερες κατηγορίες πολυανθεκτικών μικροβίων στα νοσοκομεία τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, φανερώνουν την αρνητική πρωτιά της Ελλάδας.

Πίνακας
(IATRONET.GR)

«Είμαστε σε μια κατάσταση σαν της Ρουμανίας, αλλά χειρότερα κι από τη Ρουμανία, δηλαδή οι ασθενείς μας είναι αποικισμένοι με πολυανθεκτικά στελέχη. Αυτή είναι μια εικόνα η οποία είναι μόνο δυσοίωνη για την Ελλάδα και το ελληνικό νοσοκομείο» υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι τα πρόδρομα αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο της παρέμβασης δείχνουν μία «πολύ αργή, πολύ σταδιακή, αλλά πτωτική πορεία των συνολικών νοσοκομειακών λοιμώξεων και των βακτηριαιμιών στο νοσοκομείο», όπως είπε ο Νίκος Σύψας, προσθέτοντας πως παρόμοια είναι η εικόνα και για τα ποσοστά αποικισμού με πολυανθεκτικά μικρόβια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί