“Η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει το ρόλο γκανιότας”
Με κοινή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι Τομεάρχες Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μεταφορών & Υποδομών Γιώργος Καραμέρος και Οικονομικών & Ανάπτυξης Χάρης Μαμουλάκης, επισημαίνουν ότι ο ηλεκτρονικός τζόγος ροκανίζει και δεν συμπληρώνει το εισόδημα των Ελλήνων, καθώς και το ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει το ρόλο γκανιότας.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
Βαθύ προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και αφορούν τη σχέση των Ελλήνων με τον τζόγο και ιδιαίτερα τη συμμετοχή των ανηλίκων σε τυχερά παιχνίδια. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε εταιρεία δημοσκοπήσεων (Kapa Research) για λογαριασμό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), οι πολίτες δαπάνησαν 36 δισεκατομμύρια ευρώ στον τζόγο το 2023, ποσό το οποίο είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019 και το οποίο βαίνει διαρκώς αυξανόμενο κάθε έτος.
Μάλιστα, τα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου του 2024, τα οποία δημοσιεύει η αρμόδια επιτροπή (ΕΕΕΠ) ανεβάζουν τον τζίρο σε τυχερά παιχνίδια στα 28,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αν προβληθεί σε όλο το έτος αναμένεται να φτάσει τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή να παρουσιάσει αύξηση πάνω από 22% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.
H έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων για λογαριασμό της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής υπολογίζει, επίσης, τον τζίρο του παράνομου τζόγου σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ με το 10% των συμμετεχόντων να είναι “παίκτες” ηλικίας 17 έως 21 ετών γεγονός που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται, αφού η συμμετοχή στο ψηφιακό παίγνιο επιτρέπεται μόνο για άτομα που υπερβαίνουν την ηλικία των 21 ετών.
Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται ότι 900.000 άτομα έχουν συμμετάσχει σε ψηφιακές πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών χωρίς την απαιτούμενη αδειοδότηση με το 76% να επιδίδεται συστηματικά σε αυτή τη δραστηριότητα, ενώ ποσοστό 23,93% των παικτών παίζει αποκλειστικά σε μη αδειοδοτημένους παρόχους.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η συσχέτιση του επαγγελματικού αθλητισμού, ο οποίος έχει απήχηση σε ανηλίκους και παιδιά με εταιρείες ηλεκτρονικού στοιχήματος είναι μεγάλη, αν όχι αποκλειστική. Η προβολή αθλητικών γεγονότων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνδέεται σε διαφημιστικό επίπεδο με υπηρεσίες ηλεκτρονικού τζόγου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξοικείωση παιδιών και εφήβων με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών. Επίσης, όλες οι πλατφόρμες των social media κατακλύζονται από δήθεν αθλητικό και χιουμοριστικό περιεχόμενο που χρηματοδοτείται ή καταλήγει σε πλατφόρμες στοιχηματισμού.
Συγχρόνως, πληθαίνουν τα περιστατικά παράνομης προώθησης και διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών μη αδειοδοτημένων παρόχων σε πλατφόρμες διαμοιρασμού, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ψηφιακές εφαρμογές. Πολλοί, δε, τέτοιοι πάροχοι διαθέτουν ονόματα χώρου (domain names) με την ελληνική κατάληξη στον παγκόσμιο ιστό (.gr) με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ως αξιόπιστοι ψηφιακοί πάροχοι υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών.
Με βάση την Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2022/2065 «Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες», όπως ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με τον Νόμο 5099/2024, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είναι υπεύθυνη για την προστασία των χρηστών από τη διάδοση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο προστατεύοντας τους πολίτες ενάντια στους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η διάδοση της παραπληροφόρησης.
Σε αυτή τη συνθήκη η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει τον ρόλο γκανιότας περιορισμένη στα οφέλη από φορολογικά έσοδα, ούτε να παρατηρεί παθητικά την παράνομη διάχυση διαφημίσεων στον κυβερνοχώρο την ώρα μάλιστα που φρόντισε πολιτικές της υπονομεύσει δομές όπως το ΚΕΘΕΑ που φαντάζει εντελώς αδύναμο να ανταποκριθεί στην έκταση που τείνει πάρει το φαινόμενο της εξάρτησης από τον ηλεκτρονικό τζόγο. Καλούμε την κυβέρνηση να δράσει άμεσα για να αντιμετωπιστεί η παράνομη δραστηριότητα τυχερών παιχνιδιών και η εξοικείωση εφήβων και παιδιών με τα ηλεκτρονικά δίκτυα τζόγου .
Επειδή, η προστασία παιδιών και εφήβων από την έκθεση σε παράνομες για την ηλικία τους δραστηριότητες τζόγου είναι υποχρέωση της πολιτείας,
Επειδή, η ισότιμη και αξιόπιστη πρόσβαση στην ψηφιακή πληροφορία είναι απαραίτητη για την προστασία των καταναλωτών,
Επειδή, η απώλεια εσόδων για το κράτος και η διοχέτευσή τους σε παράνομες δραστηριότητες επηρεάζει την κοινωνική ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Με ποιον τρόπο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τη συνεχή αλληλεπίδραση παιδιών και εφήβων με τη διαφήμιση του ηλεκτρονικού τζόγου;
2. Ποια είναι η πρόοδος στην αντιμετώπιση του παράνομου ηλεκτρονικού τζόγου και με ποια διαθέσιμα μέσα;
3. Με βάση ποια διαδικασία ελέγχου εγκρίνονται τα ονόματα χώρου με την κατάληξη (.gr) από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ);
4. Έχει τεθεί υπόψη της ΕΕΤΤ το γεγονός της παράνομης προώθησης μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιχνιδιών και πώς αντιμετωπίζει το θέμα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία;
Oι Ερωτώντες/-ώσες Βουλευτές/-ριες
Καραμέρος Γεώργιος
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γεώργιος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κόκκαλης Βασίλειος
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Πέτρος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Φάμελλος Σωκράτης
Ψυχογιός Γεώργιος