Σκάνδαλο Novartis: Με διάταξη της κυβέρνησης η μεθόδευση για να αποκαλυφθούν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων

Με διάταξη του Γιώργου Φλωρίδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε ταφόπλακα στον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, σε μία πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση.

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Αποκαλύπτουν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων κατ’ απαίτηση των 6 πολιτικών

Η κυβέρνηση με τη φετινή τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, άνοιξε τον δρόμο ώστε να αποκαλυφθούν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 108 περί μέτρων προστασίας των μαρτύρων μπήκε η εξής διατύπωση:

«Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί με διάταξή του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους.»

Μάλιστα, επειδή πρόκειται για διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η τροποποίηση έχει αναδρομική ισχύ. Έτσι, όποτε το κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη, θα αποκαλύπτονται τα στοιχεία προστατευόμενων μαρτύρων, αφήνοντάς τους απροστάτευτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορίστηκε ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της συγκεκριμένης παραγράφου η 1η Μαΐου του 2024. Ενάμιση μήνα μετά, στις 27 Ιουνίου, ο Αντώνης Σαμαράς υπέβαλε ενώπιον του εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος αίτηση για την αποκάλυψη της ταυτότητας των «προστατευόμενων» μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» στην υπόθεση Novartis.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση-ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων

«Ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων», χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την απόφαση της οικονομικής εισαγγελέως για άρση της προστασίας των δύο κομβικών μαρτύρων του σκανδάλου Novartis, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «άνοιξε τον δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη».

H ανακοίνωση Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι ο θεσμός «εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος» και ότι ήταν αυτός άλλωστε που «συντέλεσε στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου Novartis».

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα», αφού όπως τονίζει: «Χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη) η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής».

Το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου υπενθύμισε παράλληλα ότι «οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis βραβεύτηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2020, με το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», που απονέμεται προς τιμήν της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia».

Και σχολίασε αιχμηρά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που «άνοιξε τον δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη με τη φετινή τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων όπως άλλωστε υπενθύμισε με δήλωσή του σήμερα ο Π. Μαρινάκης». «Η κυβέρνηση δηλαδή έφτιαξε το πλαίσιο και το περιβάλλον για να παρθεί η απόφαση-ταφόπλακα στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων» καταλήγει τονίζοντας το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί