Στην Ημερίδα για τη λειψυδρία στην Κρήτη ο Δήμαρχος Βιάννου
Το πρόβλημα της λειψυδρίας και της ανάγκης λήψης μέτρων, αλλά και εφαρμογής μιας στρατηγικής για τη διαχείριση του υδάτινου αποθέματος και την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, ήταν το θέμα της Ημερίδας, στην οποία μετείχε ως επίσημος προσκεκλημένος ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης και η οποία πραγματοποιήθηκε στον Πύργο του Δήμου Αρχάνων – Αστερουσίων.
Στη διάρκεια της Ημερίδας που είχε θέμα: «Το πρόβλημα της λειψυδρίας στο Απόθεμα Βιόσφαιρας Αστερουσίων, την Κρήτη και τη Μεσόγειο» ο κ. Μπαριτάκης τοποθετήθηκε, θίγοντας μια σειρά από καίρια ζητήματα και προβληματισμούς για το φλέγον θέμα που απασχολεί φορείς και κοινωνία.
«Το θέμα της λειψυδρίας είναι πάρα πολύ επίκαιρο. Βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με πολύ βίαιο τρόπο. Είναι επιτακτική η ανάγκη της προσαρμογής μας στις νέες συνθήκες γιατί η έλλειψη νερού έχει επηρεάσει τα πάντα και στην ύδρευση, αλλά και στον παραγωγικό ιστό των περιοχών μας, αφού οι καλλιέργειες μας χρειάζονται νερό για την άρδευση.
Οι πηγές μας έχουν στερέψει, την ώρα που όλο το καλοκαίρι, υπάρχουν χωριά του Δήμου μας, τα οποία τροφοδοτούμε νερό με βυτία», επισήμανε ο κ. Μπαριτάκης που τόνισε ότι ο στόχος όλων πρέπει να είναι με ποιο σχέδιο και πλάνο θα πάμε στην επόμενη μέρα.
«Δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση μόνη της και χωρίς πόρους να πετύχει πολλά πράγματα. Χρειάζεται τη στήριξη της Κεντρικής Πολιτείας, έτσι ώστε να έχουμε υποδομές και ένα σχέδιο που θα διακρίνεται για άμεσες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις.
Ειδάλλως τα σενάρια είναι πολλά, ανάμεσα στα οποία και το εφιαλτικό σενάριο της ερημοποίησης μιας περιοχής και της ερήμωσης των χωριών μας. Θα έχουμε εγκατάλειψη της Υπαίθρου και των καλλιεργειών, με πολλές επιπτώσεις τόσο για τον Πρωτογενή Τομέα, όσο και τους υπόλοιπους τομείς.
Είναι ένα πρόβλημα που έπρεπε… χθες, να είχε ενσκήψει σε αυτό η Πολιτεία σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β Βαθμού για την αντιμετώπιση του, μέσα από τη διαχείριση του υδάτινου αποθέματος», σημείωσε ο Δήμαρχος Βιάννου που συνέχισε κάνοντας αναφορά στην ανάγκη για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων επιλογών, όπως η αξιοποίηση του νερού του Αναποδάρη ποταμού, από τον οποίο καταλήγουν στη θάλασσα ως και 80 εκ. κυβικά νερού κάθε χρόνο.
Στάθηκε ακόμη στην ανάγκη για την κατασκευή έργων υποδομής, όπως μικροφράγματα και ανασχαιτήρες για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και σε άλλα εργαλεία.
Και κατέληξε λέγοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχεται όλη την πίεση των κοινωνιών, που αγωνιούν εξαιτίας της έλλειψης νερού. Μια ευθύνη που επ΄ουδενι δεν αφορά μόνο τις Δημοτικές Αρχές, αλλά όλη την Κεντρική Ηγεσία, η οποία πρέπει να μεριμνήσει ώστε το πολύτιμο, δημόσιο αγαθό του νερού να το χαίρονται όλοι οι πολίτες.
Σημειώνεται ότι η Ημερίδα, στην οποία μετείχαν Έλληνες και ξένοι ομιλητές από το Υβριδικό Πανεπιστήμιο Αστερουσίων, αλλά και κορυφαίοι επιστήμονες, ήταν μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, του Συνδέσμου Προστασίας Αστερουσίων και της UNESCO.