Λήγει σήμερα η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024 καταθέτουν την υποψηφιότητά τους τα μέλη που επιθυμούν να εκλεγούν σύνεδροι

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί από τις αποφάσεις των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των φακέλων των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η 24 Οκτωβρίου 2024.

Στις 26 Σεπτεμβρίου κατέθεσε πρώτος την υποψηφιότητα του, ο Παύλος Πολάκης, με τα απαιτούμενα έγγραφα και 32 υπογραφές, στη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου.

Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. στις 5 Οκτωβρίου κατέθεσαν τους φακέλους τους με τα απαιτούμενα έγγραφα πόθεν έσχες και υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς τους ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος. Ο πρώτος με 32 υπογραφές στήριξης και ο δεύτερος με 32.

Στην ίδια συνεδρίαση της Κ.Ε. κατέθεσε την υποψηφιότητα του ο Στέφανος Κασσελάκης δια μέσου της Θεοδώρας Τζάκρη με 87 υπογραφές στήριξης και το πόθεν έσχες του.

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατέθεσε επίσημα τον πλήρη φάκελο στήριξης της υποψηφιότητας του, στα γραφεία της Κουμουνδούρου στις 9 Οκτωβρίου, με 117 υπογραφές μελών της Κ.Ε.

Οι υποψηφιότητες θα πάνε από την ΚΟΕΣ προς έγκριση στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 8 – 10 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη προσκρούει στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων Π.Γ. και Κ.Ε. ως προς την αποστολή του εξώδικου στα συλλογικά όργανα και τις προσβλητικές αναφορές για «διαπλοκή» και «μαύρα ταμεία».

Να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του και παραπέμπει στο Συνέδριο του κόμματος για να ανατρέψει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Χθες εγκαινίασε τα γραφεία του στον Ταύρο απ’ όπου υποστήριξε ότι: «Δεν έχουν αποκλείσει κανένα, γιατί το συνέδριο αποφασίζει τους υποψήφιους προέδρους».

Αποφάσεις συλλογικών οργάνων

Η απόφαση της Κ.Ε. στις 5 Οκτωβρίου τόνιζε αναφορικά με τις υποψηφιότητες ότι: «Οι υποψηφιότητες για την προεδρία του Κόμματος που θα τεθούν προς έγκριση στο έκτακτο συνέδριο, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του Καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων, θα είναι αυτές που έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, που τέθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή, μέχρι 24 Οκτωβρίου 2024, ήτοι α. 30 υπογραφές των μελών της ΚΕ, β. δήλωση πόθεν έσχες που θα δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.».

Στην ίδια απόφαση σημειώνεται πως: «αναφορές για «χούντες» είναι προσβλητικές για τον χώρο μας και δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, αποτυπώνεται στις ομόφωνες συλλογικές αποφάσεις, τόσο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής, αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές εις βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος.».

Με απόφασή της η Π.Γ. στις 3 Οκτωβρίου αποφάσισε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την ηγεσία είναι η 24η Οκτωβρίου.

Στις 8 Οκτωβρίου ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για τη διαρροή του πόθεν έσχες του. Η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε την ίδια μέρα και «επέστρεψε στον αποστολέα ως απαράδεκτο το εξώδικο»

Η συγκεκριμένη απόφαση ανέφερε ότι «διαρροές πόθεν έσχες οποιουδήποτε υποψηφίου, δεν έχουν κανένα νόημα, είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με την ΠΓ και τα όργανα του κόμματος. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου, σκοπό έχει τη δημιουργία τεχνητής έντασης, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι πρωτοφανής η πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρό και επιστρέφεται ως απαράδεκτη».

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ε. που ακολούθησε στις 12 Οκτωβρίου καταδικάστηκε απερίφραστα τη διαρροή του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη αναφέροντας επίσης ότι «η Διαρροή η οποία δεν έχει καμία σχέση, ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με τα όργανα του κόμματος. Και η οποία έγινε λίγες ώρες πριν τη σύγκληση της ΠΓ, η οποία θα αποφάσιζε τη δημοσιοποίηση και ανάρτηση των πόθεν έσχες των υποψηφίων, υλοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις της ΚΕ.»

Στη συνέχεια η απόφαση αναφέρει: «Η εξώδικη διαμαρτυρία απέναντι στην Κ.Ε. και την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώην πρόεδρο, είναι μια πράξη πρωτοφανής στα χρονικά της ελληνικής Δημοκρατίας και αντίθετη με θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων. Είναι μια κίνηση απολύτως απαράδεκτη, και επιστρέφεται ως τέτοια στον αποστολέα.»

«Η συνεχιζόμενη προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης εξυπηρετεί σχέδια, τραυματίζει το κόμμα συνολικά, και βρίσκει αντίθετα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.»

«Η εκτόξευση κατηγοριών περί διαπλοκής, εκτροπής, κουκουλοφόρων, πραξικοπημάτων, χούντας, κ.ά., είναι φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα και οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με συμπεριφορές μελών συντεταγμένου κόμματος, πόσω μάλλον μελών που κατέχουν ή διεκδικούν θέση ευθύνης όπως τη θέση του προέδρου. Πλήττουν την εικόνα και την αξιοπιστία του κόμματος, δημιουργούν ένα κλίμα απογοήτευσης και αποστροφής στα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτό εξάλλου ήταν και το πλαίσιο της απόφασης μας ήδη από την Κ.Ε. του Νοεμβρίου του 2023.»

«Όσοι και όσες, όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν σέβονται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, όπως για παράδειγμα τις πρόσφατες με την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του προέδρου και την έκπτωσή του από τη θέση του προέδρου, εκτοξεύουν συκοφαντίες εναντίον του κόμματος τους και φθάνουν στο σημείο να κινούνται με εξώδικα απέναντι στα συλλογικά όργανα του κόμματος δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι/ες πρόεδροι.»

Δραστηριότητα υποψηφίων

Περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιεί ο Παύλος Πολάκης που θα βρεθεί την Παρασκευή στην Κομοτηνή και επισκεφθεί στις 12.30 το Γ.Ν.Κ. Σισμανόγλειο όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη όπου στις 7 μ.μ. θα μιλήσει στο Επιμελητήριο Έβρου. Χθες Τετάρτη μίλησε σε μια μαζική συγκέντρωση στο Περιστέρι.

Ο Σωκράτης Φάμελλος σήμερα στις 10:30 θα επισκεφθεί το Μνημείο Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως 102 Νίκαια) και στη συνέχεια το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Π. Τσαλδάρη 185 Νίκαια). Στη συνέχεια θα περιοδεύσει στον πεζόδρομο της Παναγή Τσαλδάρη.

Ο Νικόλας Φαραντούρης συναντήθηκε με την Ευρωπαία Εισαγγελέα Kristel Siitam-Nyiri και τον Σύμβουλο Διαθεσμικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με αντικείμενο θέματα χρηματοδοτήσεων και ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2025. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει στην Ελληνική Κυβέρνηση προειδοποιητική επιστολή για κακή ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με τις αρμοδιότητες ελέγχου και κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ενώ στο στόχαστρο της Αρχής βρίσκονται πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και άλλες υποθέσεις διαφθοράς.

Ο Απόστολος Γκλέτσος βρέθηκε μαζί με τους Σωκράτη Φάμελλο και Νικόλα Φαραντούρη στην ημερίδα του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα όπου ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. O A. Γκλέτσος και στο πλαίσιο της υποψηφιότητας του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραχωρεί τηλεοπτικές συνεντεύξεις.

Κατερίνα Μπρέγιαννη, Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί