Στο κενό έπεσε η απαίτηση του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, να εξαφανιστούν όλα τα δημοσιεύματα που αφορούσαν σκάνδαλο της Energa και τη δικαστική πορεία που ακολούθησε, με το επιχείρημα ότι ο ίδιος τελικά αθωώθηκε από τις κατηγορίες που τον βάραιναν. Ωστόσο, το αίτημα προσωρινής διαταγής ώστε να διαγραφούν τα δημοσιεύματα μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή που απέστειλε η πλευρά Φλώρου προς σειρά ΜΜΕ, ανάμεσα στα οποία και το Candiadoc, εξετάστηκε από τον Πρόεδρο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ο οποίος το απέρριψε.
Δείτε:
Πρόκειται για μια πρώτη νίκη της δημοσιογραφίας απέναντι στην προσπάθεια ενός ισχυρού παράγοντα να «διαγράψει» όσα συνέβησαν, επικαλούμενος τη μετέπειτα αθώωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αριστείδης Φλώρος είχε αποστείλει αγωγή σειρά μέσων ενημέρωσης, ανάμεσα στα οποία είναι το Candiadoc, απαιτώντας τη διαγραφή εκατοντάδων άρθρων που αναφέρονταν στο σκάνδαλο της Energa καθώς και στη δικαστική πορεία που ακολούθησε.
Η εν λόγω απαίτηση αποτέλεσε προσπάθεια καθοδήγησης της δημοσιογραφίας σε κατάσταση καταστολής, εφ’ όσον η αθώωση του Αριστείδη Φλώρου καταγράφεται στα δημοσιεύματα που τον αφορούν, έπειτα από την επικαιροποίησή τους. Εξάλλου, όσα συνέβησαν στην υπόθεση της Energa, αποτελούν ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος τα οποία είναι καθήκον των δημοσιογράφων να καλύψουν.
Σημειώνεται ότι κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, η θέση της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ εκφράστηκε από το μέλος του ΔΣ, Μάχη Νικολάρα, με εντολή της προέδρου Μαρίας Αντωνιάδου, η οποία εκπροσώπησε όλη την Ένωση και μετέφερε ακόμη και την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ο οποίος σχολίασε στο μπρίφινγκ ότι «φαίνεται λογική η θέση της ΕΣΗΕΑ».
Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, σχολιάζοντας την αποστολή αγωγών από τον Αριστείδη Φλώρο κατά ΜΜΕ, τόνιζε μεταξύ άλλων:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη νεοπαγή αυτή πρακτική, η οποία όχι μόνο απειλεί την ελευθεροτυπία αλλά, επίσης, πλήττει τον πυρήνα της αποστολής των δημοσιογράφων που είναι η ενημέρωση των πολιτών, ιδιαίτερα για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος».
Η απαίτηση να σβηστεί επί της ουσίας κάθε άρθρο, ή ακόμη και σκίτσο, που αναφέρεται στον ίδιο, επί της ουσίας είναι σαν να ζητά μια αναβάπτιση στο δημόσιο λόγο ώστε να ξεκινήσει από το μηδέν.
Άλλωστε, τα όσα συνέβησαν στην υπόθεση της Energa, αλλά και στις άλλες υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκη, είναι ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, γεγονός που καθιστά την κάλυψή τους, καθήκον των δημοσιογράφων. Ο ίδιος ο κ. Φλώρος, εκ της θέσης του, δεν είναι απλά πρόσωπο δημοσίου ενδιαφέροντος, αλλά οι υποθέσεις αφορούσαν άμεσα και το άμεσο δημόσιο συμφέρον, συνεπώς η διαγραφή μιας από τις σημαντικότερες δίκες της δεκαετίας, από την ελεύθερη πρόσβαση του διαδικτύου, είναι εξ’ ορισμού παράλογη.
Το δικαίωμα στη λήθη δε συνεπάγεται μία άκριτη και άστοχη διαγραφή της ιστορίας και του παρελθόντος ή καταστροφή του αρχείου του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, ανάλογα με τι επιθυμεί ένα πρόσωπο.
Η απάντηση του Candiadoc, όπως την έδωσε την 1η Αυγούστου ο Αλ. Ανδρικάκης
Κύριε συνήγορε, ζητάτε να διαγράψουμε όλο το αρχείο μας, επειδή ο πελάτης σας τελικά αθωώθηκε ή δεν αθωώθηκε; Δηλαδή λόγω μια εξέλιξης τελεσίδικης ή μη;
Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε πως αν κάτι τέτοιο επικρατήσει θα πρέπει κάθε μέσο ενημέρωσης να διαγραψει ό,τι έχει καταγράψει όλα τα χρόνια, και να αφήσει μόνο τα περιστατικα της τελευταίας ημέρας ή ώρας.
Ευχαρίστως να γράψουμε ότι αθωώθηκε, αν και νομίζω ότι το έχουμε γράψει, αλλά δε θα έπρεπε να ζητάτε κάτι τέτοιο.
Με την ιδιότητά μου ως ιστορικού ερευνητή, σας ενημερώνω ότι από εφημερίδες του 1645-1670 έχω καταγράψει τα γεγονότα της πολιορκίας της Κρήτης και ειδικά του Ηρακλείου και της κατάκτησής του από τους Οθωμανούς. Φαντάζεστε να κυριαρχούσε η αντίληψη που μεταφέρετε εδώ; Η ιστορία θα ήταν μια λευκή σελίδα.
Τα μέσα ενημέρωσης είναι για να καταγράφουν την εξέλιξη, που μπορεί και να είναι εντελώς διαφορετική από την αρχή μέχρι το τέλος.
Μη ζητάτε από έναν ερευνητή της Ιστορίας (πέραν της δημοσιογραφίας) να προβεί σε μια τέτοια πράξη.
Επαναλαμβάνω, αν θεωρείτε ότι δεν έχει καταγραφεί η είδηση της αθώωσης, ευχαρίστως να κάνουμε ανάρτηση, ακόμα κι αν έχει γίνει.
Μέχρι εκεί όμως.
Αλέξανδρος Ανδρικάκης
Δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Συντακτών
Ιστορικός ερευνητής
Διαχειριστής Candiadoc.gr