«Ωδή στο Βουνό»: Εικαστική και ενημερωτική δράση στο λιμανάκι του Σταυρού Ακρωτηρίου Χανίων


Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) με την στήριξη τοπικών πολιτιστικών και χορευτικών συλλόγων και ομάδων,  διοργανώνει την Κυριακή 27 Οκτωβρίου μία εικαστική και ενημερωτική δράση με τίτλο «Ωδή στο Βουνό» στο λιμανάκι του Σταυρού Ακρωτηρίου Χανίων Κρήτης.

Η δράση γίνεται στο πλαίσιο του αγώνα για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Σταυρού και του επιβλητικού βουνού και με αφορμή τα 60 χρόνια από την προβολή στο παγκόσμιο κοινό της βραβευμένης με τρία Όσκαρ ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς ο Έλληνας». Ως γνωστόν,  μέρος των γυρισμάτων της ταινίας  έγιναν στον Σταυρό με αποτέλεσμα η περιοχή να γίνει παγκοσμίως γνωστή και να καταστεί η Κρήτη στο επίκεντρο του διεθνούς κινηματογραφικού ενδιαφέροντος. Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Στις 26 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 67 χρόνια από το θάνατο του οικουμενικού συγγραφέα.

Η δράση θα περιλαμβάνει: Μουσικό περίπατο με τον λαουτιέρη Μιχάλη Φράρο,  χορευτική performance του γνωστού κρητικού ερευνητή, χορογράφου και συγγραφέα Γιάννη Μεγαλακάκη, αφήγηση παραμυθιού για το βουνό του Σταυρού από την Γαλλίδα συγγραφέα με κρητικές ρίζες Ζοέλ Λοπινό, προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ  Cretativity της Victoria Trzeciak για τη σχέση με την Κρήτη του Γουόλτερ Λάσαλι, βρετανού κινηματογραφιστή και βραβευμένου με Όσκαρ διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας «Ζορμπάς ο Έλληνας» επίτιμου δημότη Χανίων και πρώην κάτοικου Σταυρού, όπως επίσης την προβολή της εμβληματικής ταινίας «Ζορμπάς ο Έλληνας» σε υπαίθρια οθόνη.

Επίσης θα γίνει σύντομη ομιλία για την αναφορά στη φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη από μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων, θα διαβαστεί ανακοίνωση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και θα γίνει διαδραστική συζήτηση για την περιβαλλοντική και ιστορική αξία του βουνού του Σταυρού. Θα υπάρξει κέρασμα με την στήριξη των συλλόγων και επιχειρήσεων. Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς στη δράση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η δράση γίνεται με τη στήριξη των παρακάτω συλλόγων και ομάδων: Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος «Καγιαλές»,Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαθά, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ονουφρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Καθιανών «Ειρήνη», Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κορακιών, Σύλλογος Γειτονιά του Αη Γιάννη, Σύλλογος Ποντίων Χανίων Παναγιά Σουμελά, Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Χανίων.

Πρόγραμμα  

15:30 -16:00 Μουσικός περίπατος με τον Μιχάλη Φράρο

16:15 «Το βουνό των ευχών», Αφήγηση παραμυθιού για το βουνό του Σταυρού από την Ζοέλ Λοπινό.

16:30 «Έλα Ζορμπά μου στο βουνό και μίλα πάλι με χορό»,  Χορευτική performance του Γιάννη Μεγαλακάκη.

16:45 «Η φύση και ο Νίκος Καζαντζάκης», σύντομη αναφορά από μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων και ανάγνωση ανακοίνωσης που έχει σταλεί από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

17:00 «H περιβαλλοντική και ιστορική αξία του βουνού του Σταυρού», Διαδραστική συζήτηση.

17:30 «Ο Γουόλτερ Λάσαλι και η Κρήτη», Προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ  Cretativity της Victoria Trzeciak.

17:45  «Ζορμπάς ο Έλληνας», Προβολή της εμβληματικής ταινίας σε υπαίθρια οθόνη.

Πληροφορίες για τη Ζοέλ Λοπινό

Η Ζοέλ Λοπινό γεννήθηκε στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Έχει ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας της και η Kρητικιά γιαγιά της καλλιέργησε τη μεγάλη αγάπη της για την Ελλάδα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ και, ερχόμενη στα είκοσί της στην Ελλάδα, συνέχισε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφιερώθηκε για είκοσι χρόνια στη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας. Από το 1996, μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου της μυθιστορήματος «Η Αγριλιά» που διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία των Ελλήνων παππούδων της, αφιερώθηκε αποκλειστικά στη συγγραφή μυθιστορημάτων που ήταν το όνειρό της από παιδί. Έχει γράψει, επίσης, παραμύθια και σενάρια για μικρές θεατρικές παραστάσεις με μαριονέτες. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και μαχητική στα θέματα του ρατσισμού, της ισότητας των δύο φύλων και της κακοποίησης παιδιών και γυναικών και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Έχει τέσσερα παιδιά και ζει πλέον στο Σταυρό Χανίων περικυκλωμένη από τα ζώα της, βαδίζοντας προς την ψυχική γαλήνη.

Πληροφορίες για τον Γιάννη Μεγαλακάκη

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης είναι ερευνητής, χορογράφος, συγγραφέας και δάσκαλος κρητικών χορών.  Κατάγεται από τον Εμπρόσνερο Αποκορώνου και το Αστέρι Αρκαδίου.

Πραγματοποιεί εδώ και δεκαετίες, επιτόπιες καταγραφές στα χωριά της Κρήτης με στόχο να ερευνήσει σε βάθος τους χορούς, την μουσική, την ιστορία, την λαογραφία τα ήθη τα έθιμα και τις συνήθειες των Κρητών. Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.  Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Μαζί με τον δίδυμο αδερφό του Γιώργο, έχουν παρουσιάσει  πρωτότυπες παραστάσεις και ειδικές εμφανίσεις και παρουσιάσεις στους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους και θέατρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συνεργαζόμενοι με τα σπουδαιότερα ονόματα της κρητικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής. Έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τις ανάγκες των ταινιών «El Greco»  και «Καζαντζάκης» καθώς και με τον σκηνοθέτη  Θοδωρή Παπαδουλάκη για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς « Το Νησί».  ‘Εχει συνεργαστεί με τις τηλεοπτικές παραγωγές της ΕΡΤ «Οι λυράρηδες του Αιγαίου» και «Μουσικοί του κόσμου».  ‘Εχει δημιουργήσει δύο ντοκιμαντέρ για τον κρητικό χορό «Όταν ακούω Κρήτη» και «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη» και έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία.

Επίσης έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί