ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για την κατάρρευση του ΕΣΥ – Τα 11 ερωτήματα

Την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που συντελείται με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνοντας την κυβερνητική παράταξη προ των ευθυνών της για την επιβάρυνση των πολιτών με νέα κόστη, την απειλή της υγειονομικής φτώχειας και τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζοντας ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτελεί βασικό πυλώνα του κράτους πρόνοιας και δικαίου, που εξασφαλίζει τη βελτίωση και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της πληθυσμιακής υγείας, με ευθύνη της κυβέρνησης «βρίσκεται σε κατάρρευση και περαιτέρω απαξίωση, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που σκοπό έχει να ιδιωτικοποιήσει όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά οδηγώντας, με μαθηματική ακρίβεια, σε αύξηση της άμεσης και έμμεσης ιδιωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, και σε υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».

Στον αντίποδα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν την πολιτική ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας που άσκησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη δωρεάν πρόσβαση 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στο ΕΣΥ και στη φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και τη διαγραφή των χρεών τους, ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, υπενθυμίζουν την κατάργηση του 5ευρου για την είσοδο στα νοσοκομεία, την έξοδο των εργολάβων από τις δομές υγείας, την ίδρυση 247 ΤΟΜΥ, τη στήριξη του προσωπικού, καθώς και τη μείωση των χρεών.

Παράλληλα στην επίκαιρη επερώτηση σημειώνουν 10 τομείς στους οποίους επιμερίζεται η κατάρρευση του ΕΣΥ και αφορούν στην υποστελέχωση, με το ανθρώπινο δυναμικό να έχει μειωθεί κατά 7.500 από το 2021, όπως και στις υποβαθμισμένες υποδομές, στην έλλειψη κλινών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει εγκαταλειφθεί, εμπορευματοποιούνται οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, ενώ υποβαθμισμένη είναι και η οδοντιατρική φροντίδα με τη δημόσια οδοντιατρική δαπάνη στην Ελλάδα να αγγίζει το 0%.

«Σε πλήρη απαξίωση τελούν και τα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, στο ευρύτερο πλαίσιο αποδόμησης και εξαθλίωσης του ΕΣΥ, που εκτελείται μεθοδικά από την κυβέρνηση, ενώ παρατηρείται ότι οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν οδηγήσει στην αύξηση των προσκομμάτων – οικονομικών, χρονικών και γεωγραφικών – στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση των κατοίκων της χώρας σε δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

«Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EUROSTAT, η Ελλάδα καταγράφει άλλη μια αρνητική πρωτιά, ούσα η πρώτη χώρα εντός Ε.Ε σε ποσοστό ακάλυπτων αναγκών υγείας του πληθυσμού της, που αγγίζει το 17%. Σύμφωνα δε με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο του 2024 αυξήθηκε κατά 3,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, και σε αυτό συνέβαλε και η κατά 3,6% αύξηση στην Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και νοσοκομειακή περίθαλψη» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επερώτηση.

Αναφορά γίνεται και στην έλλειψη φαρμάκων, αλλά και στο clawback και υποχρεωτικό rebate για τον εργαστηριακό κλάδο, που έχουν οδηγήσει στο  κλείσιμο πολλών μικρών και μεσαίων μικροβιολογικών εργαστηρίων. Επιπλέον, σημειώνεται η ιδιωτικοποίηση της Υγείας με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, τη θέσπιση των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, την είσοδο των εργολάβων, την αύξηση του κόστους για τους πολίτες, τον αποκλεισμό των ευάλωτων πολιτών.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν και τη χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και τη συνεχιζόμενη μείωση δαπανών, που ανέρχονται μόλις στο  5.5% του ΑΕΠ, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 2 μονάδες πάνω.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης:

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις του ΕΣΥ με στόχο να λειτουργήσει αυτό με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για την ικανοποίηση των αναγκών υγείας του πληθυσμού;
  2. Τι άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την κτηριακή αναβάθμιση όλων των υποδομών του ΕΣΥ και την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό; Ποια είναι η πρόοδος των έργων κτηριακής αναβάθμισης που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και ποια έργα τα οποία αφορούν στην υγεία έχουν ενταχθεί στο ΤΑΑ;
  3. Γιατί δεν καταργεί τα άδικα, επαχθή και προδήλως ατελέσφορα μνημονιακά μέτρα του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής και της υποχρεωτικής έκπτωσης (clawback και rebate) και γιατί μετακυλίει μέρος του κόστους τους στους ασφαλισμένους;
  4. Τι σχεδιάζει όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ και συγκεκριμένα των ΤΟΜΥ και των ΚΟΜΥ;
  5. Θα στελεχωθεί επιτέλους το ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό και θα ανανεωθεί ο στόλος του;
  6. Θα συνεχιστεί η παραχώρηση της σίτισης, της φύλαξης και της καθαριότητας  των νοσοκομείων  σε ιδιωτικά  συνεργεία, η οποία αποδεδειγμένα εκτινάσσει το κόστος, υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και οδηγεί σε περικοπή των αμοιβών των εργαζομένων;
  7. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων δίχως να επιβαρύνει τους ασθενείς;
  8. Προτίθεται να επικαιροποιήσει τους οργανισμούς των δομών του ΕΣΥ ώστε  αυτοί να αντανακλούν τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες υγείας της χώρας;
  9. Τι μέτρα θα λάβει ώστε μια διαμορφώσει μια ψυχιατρική μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται σε ένα δημόσιο ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας προσανατολισμένο στο τρίπτυχο πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση και βασισμένο σε κοινοτικές δομές;
  10. Ποιο είναι το σχέδιό της σχετικά με την φυσική ιατρική και αποκατάσταση στην χώρα και τα ΚΕΦΙΑΠ του ΕΣΥ;
  11. Ποιο είναι το σχέδιό του σε σχέση με την ανύπαρκτη οδοντιατρική φροντίδα του ΕΣΥ;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί