Πρωτοφανές: Μετά από “κάρφωμα” της δημάρχου και με τις ευλογίες Γεωργιάδη μετακινούν τον γιατρό της Γαύδου επειδή «δυσφημεί το νησί»!

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η υποχρεωτική μετακίνηση του γιατρού της Γαύδου έπειτα από επιστολή που έστειλε η δήμαρχος του νησιού στον Άδωνι Γεωργιάδη.

Η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας, κατηγόρησε τον γιατρό Βασίλη Αμβροσιάδη ότι «δεν λειτουργεί ως γιατρός, αντιθέτως έχει επιδοθεί µανιωδώς στο να καταστρέψει και να ισοπεδώσει την εικόνα του νησιού µας προς τα έξω». Αιτία στάθηκε η κριτική που άσκησε ο Βασίλης Αμβροσιάδης µε αφορµή τα κρούσµατα γαστρεντερίτιδας.

Στην επιστολή που έστειλε στις αρχές Σεπτεμβρίου η Λίλιαν Στεφανάκη, κατηγορεί τον γιατρό ότι «επιδόθηκε σε έναν ανελέητο αγώνα δυσφήμησης».

«Σας ζητάμε να παρέμβετε προσωπικά πλέον, δεδομένου ότι το νησί συνεχίζει να δυσφημείται από κάποιους που προσπαθούν να κρύψουν την επιστημονική τους “ανεπάρκεια” πίσω από έναν ανελέητο αγώνα ενάντια στη δημοτική Αρχή!» σημειώνει η δήμαρχος Γαύδου απευθυνόμενη στον Άδωνι Γεωργιάδη και προσθέτει:

«Μετά λοιπόν από όλα αυτά, δεν μένει τίποτε άλλο παρά να ζητήσουμε να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος γιατρός από νησί μας, αφού δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από δυσφήμηση του τόπου που τον φιλοξενεί και ασκεί το δημόσιο λειτούργημά του (όπως το ασκεί λόγω της επανειλημμένως αποδεδειγμένης ανεπάρκειάς του). Αλλιώς, αν ο ίδιος έχει λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας, ακόμη και αυτά που ο ίδιος “εφευρίσκει” κατά καιρούς τρία χρόνια τώρα που υπηρετεί στο νησί, ας έρθει στη θέση μας να παραιτηθούμε εμείς».

Από την πλευρά του ο γιατρός Βασίλης Αμβροσιάδης μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 τόνισε ότι πήρε θέση γιατί όπως διαπιστώθηκε και στους ελέγχους, το νερό είχε κολοβακτηρίδια και όπως λέει, δεν γινόταν να μην μιλήσει. Αναφερόμενος στην περίοδο των κρουσμάτων, σημειώνει ότι ο δήμος Γαύδου ήταν απών, προσθέτοντας ότι συνολικά νόσησαν περισσότερα από 1.000 άτομα, πολλά από τα οποία ήταν ήπια, αρκετοί χρειάστηκαν περίθαλψη ή νοσηλεία ενώ ένα άτομο κόντεψε να πεθάνει.

Όπως υπογραμμίζει, μετά τις αναλύσεις στο νερό βρέθηκαν κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι ενώ υπογραμμίζει ότι παρόλο που όπως φάνηκε επρόκειτο για νοροϊό, ωστόσο και αυτός μεταδίδεται από το νερό.

Ο ίδιος κάνει λόγο για αυταρχική συμπεριφορά, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την απομάκρυνσή του, τονίζοντας ότι στόχος του ήταν η εύρεση λύσης και η προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ υποστηρίζει ότι προφορικά του μεταφέρθηκε ότι ο λόγος της μετάθεσής του ήταν «όχληση από το υπουργείο», αλλά η επίσημη αιτιολόγηση ήταν οι επιστολές της δημάρχου.

Τέλος αναφέρεται στα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει, λέγοντας ότι η δήμαρχος «προσπαθεί να φιμώσει τη φωνή ενός επιστήμονα και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη», ενώ κλείνοντας μιλά για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στο νησί, τονίζοντας ότι λέει μόνο την αλήθεια.

Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε η δήμαρχος Γαύδου στον Άδωνι Γεωργιάδη

Γιατροί Κέντρου Υγείας Κανδάνου: Καταδικάζουμε την αυταρχική αναγκαστική μετακίνηση

Την ίδια στιγμή, μερίδα γιατρών από το Κέντρο Υγείας Καντάνου, καταγγέλλουν την αναίτια, ξαφνική και χωρίς προειδοποίηση μετακίνηση του μόνιμου ειδικού γιατρού στο νησί. Παράλληλα εξαπολύουν επίθεση στη δημοτική αρχή, η οποία όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «προέβη μέσω επιστολών στο Υπουργείο Υγείας και τον διευθυντή της 7ης ΥΠΕ με αίτημα περιορισμού της δράσης και του λόγου, ακόμα και την αναγκαστική μετακίνηση του μόνιμου ειδικού ιατρού», ενώ όπως τονίζουν «δόθηκε αυθαίρετα η εντολή μετακίνησης του γιατρού και χωρίς τεκμηρίωση των λόγων που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, εξωθώντας τον σε πιθανή παραίτηση».

«Καταδικάζουμε την εκ των άνω αυταρχική, χωρίς προειδοποίηση και περαιτέρω διερεύνηση απόφαση αναγκαστικής μετακίνησης του ιατρού, που υποβαθμίζει την ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της Γαύδου. Τέτοιες πρακτικές, όπως και το συμφωνητικό εχεμύθειας που εξαναγκάζονται να υπογράψουν υγειονομικοί ως αναπόσπαστο μέρος της σύμβασής τους (ΚΥ Μοιρών), απαγορεύουν στα εργαζόμενα άτομα να εκφέρουν δημόσια λόγο για τις συνθήκες εργασίας τους, και ενίοτε λειτουργούν τιμωρητικά».

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

Το Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Ι.) της Γαύδου που υπάγεται στο Κ.Υ. Κανδάνου διαθέτει δύο θέσεις ιατρών, οι οποίες καλύπτονται εδώ και τρία χρόνια από έναν μόνιμο ειδικό ιατρό και από αγροτικούς ιατρούς. Ως αγροτικοί ιατροί του Κ.Υ. Κανδάνου έχουμε κληθεί πολλές φορές να καλύψουμε την θέση που κατά καιρούς μένει κενή και έτσι έχουμε γνώση των δυσκολιών που φέρει το συγκεκριμένο ιατρείο.

Λόγω της ακριτικής θέσης του νησιού, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, το Π.Ι. της Γαύδου αντιμετωπίζει κάποιες ιδιόρρυθμες ελλείψεις. Πιο συγκεκριμένα, στο νησί δεν υπάρχει φαρμακείο πράγμα που σημαίνει ότι ο ιατρός καλείται να εκτελεί και χρέη φαρμακοποιού προστιθέμενα στα ήδη αυξημένα καθήκοντα ιατρού και νοσηλευτή που έχει. Στο βάρος αυτό προστίθεται και η δύσκολη διαδικασία των διακομιδών είτε με πλωτό είτε με εναέριο μέσο.

Τα πλωτά μέσα που διατίθενται από ιδιώτη που έχει σύμβαση με το ΕΚΑΒ, είναι ακατάλληλα, ειδικά για τη μεταφορά κρίσιμων περιστατικών, αφού δε διαθέτουν κλειστό προστατευμένο χώρο ούτε και χώρο για την τοποθέτηση φορείου όπως τα πλωτά ασθενοφόρα που ενδείκνυνται για τον σκοπό αυτό. Με βάση τα παραπάνω και αναλογιζόμενες τις κακές καιρικές συνθήκες των χειμερινών μηνών (απαγορευτικά στα δρομολόγια των πλοίων), γίνεται αντιληπτή η δυσκολία της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος στο Π.Ι. της Γαύδου.

Όλες αυτές οι ελλείψεις, που θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους του νησιού, έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένα στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης που υπάγεται το ιατρείο. Επιπλέον, οι αγροτικοί ιατροί του Κ.Υ. Κανδάνου καλύπτουμε τη θέση για 15 ημέρες το μήνα, χωρίς, μέχρι πρότινος, να υπάρχει επίσημη μετακίνηση, γεγονός που μας άφηνε ιατρικά έκθετους. Μετά από πιέσεις άρχισε να γίνεται επίσημη μετακίνηση μας αλλά ακόμη δε λαμβάνουμε τα επιδόματα που προβλέπονται για τη θέση αυτή.

Σε αυτό το πλαίσιο, το καλοκαίρι που προηγήθηκε παρουσιάστηκε στο νησί επιδημία γαστρεντερίτιδας, η διαχείριση της οποίας υπερέβη τις δυνατότητες του ιατρείου. Η πληθώρα των περιστατικών σε συνδυασμό με τη μη δυνατότητα βραχείας νοσηλείας έκανε την κατάσταση μη βιώσιμη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ιατρούς που κάλυπταν τις θέσεις εκείνη την περίοδο. Να σημειωθεί ότι οι ιατροί στεγάζονται στο ίδιο οίκημα με το ιατρείο και επίσης δεν παρέχεται σταθερά καθαριότητα για το χώρο του ιατρείου.

Το γεγονός αυτό επιφορτίζει τους ιατρούς με ένα επιπλέον καθήκον και δυσχεραίνει τη λειτουργία του ιατρείου και τις συνθήκες υγιεινής, πόσο μάλλον σε μια επιδημία γαστρεντερίτιδας. Σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες η Δημοτική Αρχή οφείλει να υποστηρίζει υλικά και με ανθρώπινο δυναμικό την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν, κάτι που έγινε ανεπαρκώς.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΤΟΥ Π.Ι. ΓΑΥΔΟΥ

Στον απόηχο των γεγονότων του καλοκαιριού, η Δημοτική Αρχή προέβη μέσω επιστολών στο Υπουργείο Υγείας και τον διευθυντή της 7ης ΥΠΕ με αίτημα περιορισμού της δράσης και του λόγου, ακόμα και την αναγκαστική μετακίνηση του μόνιμου ειδικού ιατρού.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας ο εν λόγω ιατρός ανέδειξε στο δημόσιο λόγο (ΜΜΕ και αναρτήσεις) τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούσαν στο ιατρείο και τις πιθανές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν από τη μία μέρα στην άλλη η εντολή αναγκαστικής μετακίνησης του ιατρού αυθαίρετα και χωρίς τεκμηρίωση των λόγων που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, εξωθώντας τον σε πιθανή παραίτηση.

Ως ιατροί που καλύπτουμε αυτή τη θέση μας λυπεί που για μικροπολιτικούς λόγους ένας ιατρός απομακρύνεται χωρίς δυνατότητα επιλογής από τη θέση εργασίας του. Τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία είναι ο μόνος ειδικός ιατρός που έχει αναλάβει τη θέση και η πιθανότητα κάλυψης της από άλλο ειδικό ιατρό είναι πολύ περιορισμένη λόγω της ακριτικής θέσης του νησιού. Θεωρούμε πως η απόφαση αυτή θα πλήξει τη λειτουργία του ιατρείου και θα υποβαθμίσει την ποιότητα παροχών υγείας των κατοίκων του νησιού.

Η κάλυψη των αναγκών ενός Π.Ι. απαιτεί συνεργασία διαφορετικών φορέων (δημοτική αρχή, περιφέρεια και εργαζόμενοι) και δεν πρέπει να παρακωλύεται από διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ ατόμων αλλά να μεριμνά από κοινού για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη των κατοίκων.

Καταδικάζουμε την εκ των άνω αυταρχική, χωρίς προειδοποίηση και περαιτέρω διερεύνηση απόφαση αναγκαστικής μετακίνησης του ιατρού, που υποβαθμίζει την ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της Γαύδου. Τέτοιες πρακτικές, όπως και το συμφωνητικό εχεμύθειας που εξαναγκάζονται να υπογράψουν υγειονομικοί ως αναπόσπαστο μέρος της σύμβασής τους (ΚΥ Μοιρών), απαγορεύουν στα εργαζόμενα άτομα να εκφέρουν δημόσια λόγο για τις συνθήκες εργασίας τους, και ενίοτε λειτουργούν τιμωρητικά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί