Εκδήλωση του ΚΚΕ στο Οροπέδιο Λασιθίου για το νερό ως κοινωνικό αγαθό

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΒ Οροπεδίου Λασιθίου του ΚΚΕ με θέμα «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Στην εμπορευματοποίησή του οι αιτίες για τα τεράστια προβλήματα στην ύδρευση και άρδευση του Οροπεδίου Λασιθίου – Οι θέσεις του ΚΚΕ» το Σάββατο στο Οροπέδιο Λασιθίου με κεντρικό ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Ε.Π. Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ.

Ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Το νερό αντιμετωπίζεται από το κράτος, την Ε.Ε., όλες τις κυβερνήσεις και τα άλλα κόμματα, την περιφερειακή και τις δημοτικές αρχές ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Η επιδίωξη τους, διαχρονικά και τώρα , δεν είναι η διαχείριση του, προς όφελος των λαϊκών νοικοκυριών, των βιοπαλαιστών αγροτών, συνολικά του λαού μας, αλλά προωθούν την εμπορευματοποίηση του εξυπηρετώντας μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους, φτιάχνοντας νόμους ευθυγραμμισμένους με τις ευρωπαϊκές οδηγίες από την δεκαετία του 1990. Η λειψυδρία είναι αποτέλεσμα των δικών τους πολιτικών, η απουσία έργων ύδρευσης και άρδευσης δεν είναι αβλεψία ούτε παράλειψη, αλλά συνειδητή επιλογή σε σχέδια που από κοινού διαμόρφωσαν και ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ από το 1999 έως σήμερα τόσο στην Ελληνική βουλή όσο και στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Τώρα που ετοιμάζουν τις συγχωνεύσεις των 126 ΔΕΥΑ της χώρας, την διάλυση των ΤΟΕΒ, των ΓΟΕΒ, της κατάργησης των ΥΕΒ, και την παράδοση τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα δρομολογούν εξελίξεις όπως η εκτόξευση της τιμής του νερού, παροχή νερού χαμηλότερης ποιότητας, υποστελέχωση υπηρεσιών, έλλειψη έργων, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, κάτι δηλαδή ανάλογο με τους σιδηρόδρομους και τα τραγικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε».

Ο Μανώλης Συντυχάκης παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και γι’ αυτό απορρίπτει τους σχεδιασμούς των αστικών κυβερνήσεων στο σύνολο τους. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την ανάγκη για την απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους, μέσω του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, την αξιοποίηση της διεπιστημονικής έρευνας και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών λύσεων, με τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, στα πλαίσια της εργατικής-λαϊκής εξουσίας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στα παραπάνω πλαίσια πρόβαλε την ανάγκη δημιουργίας Ενιαίου Κρατικού Φορέα Νερού, που θα διασφαλίζει την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για την στήριξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, την εξασφάλιση με ελεγμένο και ποιοτικό πόσιμο νερό, την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού για την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι «τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ είμαστε καθημερινά στην πρώτη γραμμή των αγώνων ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, για αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα για την εξασφάλιση της επάρκειάς του, χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή, γι’ αυτό δυναμώνουμε την πάλη για δραστική μείωση των τιμολογίων, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο νερό για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κωστής Χαλκιαδάκης, στέλεχος της ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Οροπεδίου Λασιθίου και αναφέρθηκε στην ανάγκη «όλοι οι δημότες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, οργανωμένα, μέσα από μαζικούς φορείς, συλλόγους κλπ, να διεκδικήσουμε τη δημιουργία υποδομών, λιμνοδεξαμενών και δικτύων για φτηνό νερό ύδρευσης και άρδευσης μιας και στον Δήμο μας υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες αξιοποίησης υδάτινων πόρων αφού πνιγόμαστε τον χειμώνα και μένουμε χωρίς νερό το καλοκαίρι. Για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων για επαρκές, φτηνό νερό άρδευσης και ποιοτικό -ασφαλές νερό ύδρευσης ώστε να ικανοποιούνται οι λαικές ανάγκες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί