Να λυθεί το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα με την αποκομιδή των σκουπιδιών στον δήμο Ηρακλείου ζητά με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.
Στην ερώτησή του αναφέρει:
Σε εκ περιτροπής και όχι καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων προχώρησε πρόσφατα ο δήμος Ηρακλείου, ως αποτέλεσμα της σοβαρής υποστελέχωσης της υπηρεσίας καθαριότητας. Υπηρεσία, που λειτουργεί με μόλις το 40% του δυναμικού της (από τα 280 άτομα της αποκομιδής απορριμμάτων έχουν μείνει μόνο 130, οι συνοδοί των απορριμματοφόρων έχουν μειωθεί σε 65 από τους 88 και οι οδοκαθαριστές σε 40 από 130), με βάση τα επίσημα στοιχεία της Δημοτικής αρχής.
Το ζήτημα που προέκυψε δεν είναι αιφνίδιο – έκτακτο, αφού είναι γνωστή η «ημερομηνία λήξης» των συμβασιούχων και ο αριθμός των απαραίτητων ημερών άδειας των εργαζόμενων, ούτε λύνεται με τις γνωστές αντεργατικές- αντιλαϊκές «συνταγές» της ανακύκλωσης της ανεργίας! Σημειώνουμε ότι 86 εργαζόμενοι (οδηγοί, συνοδοί και οδοκαθαριστές) με 8μηνες συμβάσεις ΑΣΕΠ, άλλοι από το 2015 και κάποιοι από το 2019, παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν. Ταυτόχρονα, 43 συμβασιούχοι εργαζόμενοι (οδηγοί και συνοδοί απορριμματοφόρων) παραμένουν με παράταση έως 11/1/2025.
Η υποστελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητας στον δήμο Ηρακλείου, αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και εφαρμόζεται από τις δημοτικές αρχές, δεν έχει επιπτώσεις μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους, με συνέπεια την εργασιακή εξάντληση, που μεγεθύνει τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) δίνεται μόνο κάθε 10 ή και 15 ημέρες, ότι δουλεύουν συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, ακριβώς γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού και αυξημένες ανάγκες (τεράστια επισκεψιμότητα τουριστών το καλοκαίρι, πολύ μεγάλη έκταση για αποκομιδή στον δήμο Ηρακλείου, τον τέταρτο μεγαλύτερο Δήμο στη χώρα, κ.λπ.). Ταυτόχρονα, προβλήματα φαίνεται να προκύπτουν με τη συντήρηση του στόλου των οχημάτων, την έλλειψη ανταλλακτικών των απορριμματοφόρων και τη δυσκολία έγκαιρης έγκρισης προμήθειας τους από τον Δήμο, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, θέμα σημαντικό για την ασφάλειά τους.
Η κατάσταση με την αποκομιδή στον δήμο Ηρακλείου είναι απαράδεκτη, παρά τις ιδιαίτερα φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, με σοβαρούς τους ενδεχόμενους κινδύνους στην υγεία των δημοτών, που πληρώνουν και το «μάρμαρο» της ανταποδοτικότητας. Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, που προλειαίνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος του λαού του Ηρακλείου.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ o κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
– Να μονιμοποιηθούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δ. Ηρακλείου.
– Να γίνουν οι προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού -με βάση τις ανάγκες- με πλήρη δικαιώματα και αναγνώριση της πραγματικής προϋπηρεσίας, όπως και πλήρης συντήρηση και άμεση εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού – ανταλλακτικών των απορριμματοφόρων.