H φιλοξενία Μητσοτάκη στον Δένδια στα Χανιά λίγες μέρες μετά τη δήλωσή του για την κυριαρχία της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια

Οι σχέσεις του Κ. Μητσοτάκη με τον Ν. Δένδια ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα καλές – Λίγες μέρες πριν από το πρωινό εργασίας ο υπουργός είχε κάνει δήλωση στην οποία μιλούσε για την κυριαρχία της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, όταν ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης κάνει συζητήσεις με τους Τούρκους στη βάση της παλαιότερης δήλωσής του ότι «κόκκινη γραμμή είναι τα 6 μίλια»

Η είδηση» δεν ήταν ότι «ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών επισκέφθηκε τη βάση της Σούδας» ούτε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να τους υποδεχθεί και να τους προσφέρει πρωινό εργασίας στο σπίτι του στα Χανιά. Είθισται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που επισκέπτονται τη χώρα μας να περνάνε πρώτα από τη βάση της Σούδας. Και φυσικά, ο πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να κάνει δημόσιες σχέσεις (για λογαριασμό του ή για τη χώρα) συναντώντας τους.

Η είδηση είναι ότι στη συνάντηση ο πρωθυπουργός κάλεσε εκτάκτως τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. Κι αυτό μολονότι οι Ρεπουμπλικανοί -και υποστηρικτές φυσικά του Ντόναλντ Τραμπ- γερουσιαστές δεν μετείχαν στην Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας. Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου, συμμετέχουν στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κ. Μητσοτάκης ωστόσο δεν κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη ούτε τον αρμόδιο για τα ενεργειακά Θεόδωρο Σκυλακάκη, αλλά τον αρμόδιο για την άμυνα και τους εξοπλισμούς.

Αντικατάσταση εν πλω

Οι σχέσεις του Κ. Μητσοτάκη με τον Ν. Δένδια ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα καλές. Ο ένας είναι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος και ο έτερος είναι ο υπ’ αριθμόν ένα δελφίνος και πιθανός διεκδικητής της ηγεσίας οψέποτε ανοίξει το θέμα της αποχώρησης του πρώτου. Οι τελευταίες πληροφορίες ότι επιχειρηματικά και πολιτικά κέντρα κινούνται προς την αντικατάσταση εν πλω του Κ. Μητσοτάκη από τον Ν. Δένδια δεν βοηθούν το μεταξύ τους κλίμα. Πρόσφατα δε από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσαν πληροφορίες ότι το όνομα του Ν. Δένδια παίζει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν Άμυνας δεν επιθυμεί τον θώκο που βρίσκεται στο Προεδρικό, αλλά εκείνον λίγο πιο πάνω στον ίδιο δρόμο.

135261211a.jpg

Οι «εθνικές» γραμμές

Λίγες μέρες πριν από το πρωινό εργασίας στα Χανιά ο Ν. Δένδιας είχε κάνει μια δήλωση στην οποία μιλούσε για την κυριαρχία της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κάνει συζητήσεις με τους Τούρκους στη βάση της παλαιότερης δήλωσής του ότι «κόκκινη γραμμή είναι τα 6 μίλια». Προς τούτο συνάδει και η αλλαγή του σχεδιασμού για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο με τον κατακερματισμό της θαλάσσιας έκτασης όπως και το νομοσχέδιο του Θ. Σκυλακάκη που καθιερώνει τον νεολογισμό «μικρονήσια», στερώντας έτσι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σε μέχρι πρότινος χαρακτηριζόμενα ως νησιά και όχι ως βραχονησίδες στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κ. Μητσοτάκης θέλησε να τραβήξει στη δική του γραμμή για τα ελληνοτουρκικά τον Ν. Δένδια. Δεν είναι δίχως σημασία ότι αυτή την εποχή ο πρωθυπουργός είναι σε σφοδρή κόντρα με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Ορισμένοι θεωρούν πως θα επιθυμούσε να ρίξει γέφυρες και ενδεχομένως εκτιμά πως θα βοηθούσε η σημειολογία της κοινής εμφάνισής του με τον υπουργό Άμυνας. Γι’ αυτό, λένε τα «γαλάζια παρασκήνια», το Μαξίμου έκανε και τις διαρροές για τα χαλιά της Όλγας Κεφαλογιάννη. Ορισμένοι βέβαια πάνε ακόμη πιο πέρα και βλέπουν «παπαγαλάκια του Μαξίμου» πίσω από τις διαρροές για τη συζυγική σχέση της υπουργού.

Στο ευρύτερο πλαίσιο εντάσσονται οι πληροφορίες για συναντήσεις του Κώστα Καραμανλή με τον Ν. Δένδια στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας διάδοχης κατάστασης στην κυβέρνηση και στη Ν.Δ. Βέβαια, για να προχωρήσει η στήριξη των δύο πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στο πρόσωπο του υπουργού Άμυνας, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πάρει αποστάσεις από την υποχωρητική πολιτική του Κ. Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά. Αν και για τον Αντώνη Σαμαρά αυτό είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη.

Σπύρος Γκουτζάνης, Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί