26η απονομή βραβείου «Μενέλαος Παρλαμάς»: Ανάγκη στήριξης του Πολιτισμού και της Παιδείας, αλλά και των ακαδημαϊκών θεσμών

Την αναγκαιότητα στήριξης του Πολιτισμού και της Παιδείας, αλλά και των ακαδημαϊκών θεσμών ανέδειξε με την υλοποίησή της, η 26η ετήσια απονομή των βραβείων στη μνήμη Μενελάου Παρλαμά. 

Την απονομή διοργάνωσαν ο Δήμος Χερσονήσου και ο Σύλλογος «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης» σε συνεργασία με την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Ηράκλειο.

Η έναρξη της τελετής δόθηκε από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης» κ. Νίκο Ματζαπετάκη. 

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Αλέξη Καλοκαιρινό, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην συμβολή του Μενελάου Παρλαμά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και στην Ελληνική Γραμματεία εν γένει, αλλά και ειδικότερα στις σχέσεις που ο μεγάλος κρητικός λόγιος είχε με τον πατέρα του. 

«Ο Μενέλαος Παρλαμάς ήταν ο  άνθρωπος των γραμμάτων σε μία εποχή όπου τα γράμματα είχαν μια διαφορετική υπόσταση από την υπόσταση που έχουν σήμερα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ηρακλείου για να προσθέσει: «Θεωρώ ότι είναι μία περίοδος ραγδαίας μεταβολής και αυτό μένει σε εμάς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε σαν ένα βαθύ ίχνος και βέβαια ο Μενέλαος Παρλαμάς άφησε πολλούς μαθητές και αυτή είναι μια ευλογία όσο και αν τα πράγματα αλλάζουν και πηγαίνουν σε κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά αυτό που λέμε γραμματισμός ή αγραμματοσύνη, πολύ διαφορετικό από αυτό που υπηρετήθηκε κάποτε». 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης  αναφέρθηκε στην προσωπική σχέση που είχε η οικογένειά του με τον Μενέλαο Παρλαμά, στον τόπο καταγωγής του, το Πισκοπιανό, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Διαχρονικά, στόχος της δημοτικής αρχής Χερσονήσου αποτελεί η ενθάρρυνση με πρακτικό τρόπο νέων επιστημόνων, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλία και επιδιώκοντας την αριστεία να αξιοποιήσουν τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις εμπειρίες τους… Η συμμετοχή μας ως μόνιμοι συνδιοργανωτές των δράσεων και εκδηλώσεων που σχετίζονται με το θεσμοθετημένο ετήσιο βραβείο αριστείας «Μενέλαος Παρλαμάς» αποφασίστηκε ομόφωνα από το 2019 από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χερσονήσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ηρακλείου «Φίλοι του  Πανεπιστημίου Κρήτης», ενώ στη διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος Χερσονήσου εξέφρασε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για δημιουργία Ιδρύματος «Μενελάου Παρλαμά» με έδρα τον Δήμο Χερσονήσου. 

Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης η Αντιπρύτανης Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ελένη – Μελίνα Ταμιωλάκη και η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, Αγγέλα Καστρινάκη, ενώ ο Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κώστας Αποστολάκης παρουσίασε τους βραβευθέντες, τις διακριθείσες ερευνητικές εργασίες τους και την επιχειρηματολογία των επιτροπών αξιολόγησης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι βραβεύσεις των δύο μεταπτυχιακών φοιτητών που έλαβαν το βραβείο «Μενέλαος Παρλαμάς» το οποίο συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο, καθώς και οι βραβεύσεις των τεσσάρων μεταπτυχιακών φοιτητών που έλαβαν «εύφημο μνεία». Τα δύο βραβεία έλαβαν οι: Μάρθα Βασίλη του Σπύρου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Χαρίκλεια Σουπιωνά του Νικολάου του Τμήματος Φιλολογίας και τις εύφημες μνείες οι: Μιχαήλ Παπαμιχαήλ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας,  Ευαγγελία-Αναστασία Πάσσαρη, Αικατερίνη-Αγγελική Δουλγεράκη και Ελένη Τρουλάκη από το Τμήμα Φιλολογίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία από την πρώην Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγήτρια Σταυρούλα Τσινόρεμα. 

Ιδιαίτερα ουσιαστική και συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία η κ. Θεανώ Μεταξά αναφέρθηκε στη συγγενική σχέση της με το Μενέλαο Παρλαμά και σε βιώματα που μας έφεραν ακόμα πιο κοντά του, όπως και σε μαντινάδες που απέδωσε μαγευτικά με το μαντολίνο του ο Κωστής Αβυσσινός. Την εκδήλωση της απονομής συντόνισε η κ. Αταλάντη Μιχελογιαννάκη – Καραβελάκη.   

Εντός του Οκτωβρίου θα αναρτηθεί στη σελίδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης η 27η προκήρυξη του βραβείου «Μενέλαος Παρλαμάς» για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί