Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης υπό τη νέα σύνθεσή της

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων (Π.ΕΠ.ΙΣ.) Κρήτης, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, στο Ηράκλειο. Η συνεδρίαση, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τόσο των μελών της Π.ΕΠ.ΙΣ., όσο και των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) καθώς και εκπροσώπων διαφόρων φορέων, γυναικείων οργανώσεων και συλλογικοτήτων.

Χαιρετισμό στη συνεδρίαση απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κύριος Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στις δράσεις της Π.ΕΠ.ΙΣ. και δεσμεύθηκε για την περαιτέρω ενίσχυση των πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην προώθηση της ισότητας σε όλα τα επίπεδα της τοπικής κοινωνίας. Ο κύριος Αρναουτάκης σημείωσε: «Η Περιφέρεια Κρήτης παραμένει αφοσιωμένη στην προώθηση της ισότητας και την υποστήριξη των γυναικών σε κάθε τομέα. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία δικαιότερη και πιο ίση για όλους τους ανθρώπους».

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η Πρόεδρος της Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας, κυρία Γωγώ Μηλάκη, καλωσόρισε τα μέλη, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Με αφορμή την πρώτη αυτή συνεδρίαση, η κυρία Μηλάκη τόνισε τη σημασία της ενότητας και του κοινού οράματος για την προώθηση της ισότητας των φύλων, υπογραμμίζοντας πως «η εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων και η πρόληψη της έμφυλης βίας απαιτεί διαρκή προσπάθεια και συντονισμό δράσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων». Το παρόν στη συνεδρίαση, έδωσε, επίσης, ο κύριος Βοριάς Στέλιος, Αντιπρόεδρος της Π.ΕΠ.ΙΣ Κρήτης και Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, ο οποίος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας και στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Περιφέρεια Κρήτης στην αντιμετώπισή τους. 

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κυρία Παπακώστα, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί πρότυπο Περιφέρειας σε εθνικό επίπεδο και ότι οι δράσεις που πραγματοποιεί υιοθετούνται και προωθούνται ως καλές πρακτικές στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. 

Στη συνέχεια, η κυρία Μηλάκη παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής, αναλύοντας τους στόχους και τις στρατηγικές που έχουν τεθεί για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητας 2023-2025. Επίσης, έγινε αναλυτικός απολογισμός των δράσεων της Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης έως σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με τα ζητήματα της ισότητας, την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την προώθηση της συμπερίληψης, τη σεξουαλική εκπαίδευση και την πρόληψη της διαδικτυακής κακοποίησης παιδιών και εφήβων.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τα μέλη της Π.ΕΠ.ΙΣ., των Δ.ΕΠ.ΙΣ. και των συλλογικοτήτων να δεσμεύονται για στενή συνεργασία, διαβούλευση και συντονισμό των επόμενων δράσεων. Κοινός στόχος όλων είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ο σχεδιασμός δράσεων που θα συμβάλλουν στην προστασία των δικαιωμάτων όλων των ατόμων, ανεξαρτήτως φύλου και άλλων χαρακτηριστικών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί