Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ: Οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο γεννούν σοβαρές αμφιβολίες για το μέλλον περίπου 180 εργαζομένων

Τη βαθιά ανησυχία της για το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία εκφράζει μέσω ανακοίνωσής της η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ), τονίζοντας ότι οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο γεννούν σοβαρές αμφιβολίες για το μέλλον περίπου 180 εργαζομένων που απασχολούνται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει:

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ) εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία. Οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο γεννούν σοβαρές αμφιβολίες για το μέλλον περίπου 180 εργαζομένων που απασχολούνται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας.

Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας των εξαρτήσεων, ωστόσο αντιμετωπίζουν εργασιακή αβεβαιότητα, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για τη συνέχιση των συμβάσεών τους μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης στο τέλος του 2024. Αυτό όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της σχέσης εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί με τους θεραπευόμενους, αλλά και υπονομεύει την ικανότητα του φορέα να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες.

Η ΟΣΟΚΕΘΕΑ ζητά τα εξής:

  1. Ανανέωση των συμβάσεων εργασίας: Να εκδοθεί απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας που να διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων δομών/υπηρεσιών μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 και να υπάρξει δέσμευση για χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά το 2024. Αυτό θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων του ΚΕΘΕΑ και τη συνεχή παροχή υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας, σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει αυξανόμενα προβλήματα εξαρτήσεων.
  1.  Διασφάλιση της μόνιμης απασχόλησης του προσωπικού: Το προσωπικό που εργάζεται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρέπει να διατηρηθεί με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας, καθώς οι ανάγκες είναι συνεχείς και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με προσωρινές συμβάσεις.
  1. Πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού: Λόγω της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, η πρόσληψη νέου προσωπικού κρίνεται αναγκαία για να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες του φορέα και να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί