Ξεκίνησε η αποκατάσταση του λιθωματικού διακόσμου στο Δικταίο Άντρο – Αυτοψία της εκπροσώπου του ΥΠΠΟ

Ξεκίνησαν στο Δικταίο Άντρο οι εργασίες στο πλαίσιο εφαρμογής της μελέτης καθαρισμού του λιθωματικού διακόσμου του Σπηλαίου.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν καθαρισμό με βιολογικό ψεκασμό για: 

1. Απομάκρυνση μικροοργανισμών που «τρώνε» τα πετρώματα 

2 Θωράκιση των πετρωμάτων από μικροοργανισμούς 

Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους από το εξειδικευμένο συνεργείο που τις πραγματοποιεί.

Μάλιστα σήμερα στο χώρο εκτέλεσης των εργασιών  πραγματοποίησε αυτοψία και νωρίτερα συνάντηση με το Δήμαρχο Οροπεδίου, Γιώργο Αθανασάκη, η Προϊστάμενη του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών, Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Αλέξανδρα Οικονόμου, με τους συνεργάτες της.

Να σημειώσουμε πως σε αξιοποιημένα σπήλαια, όπως το Δικταίο, η ανάπτυξη φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών στις επιφάνειες τους θεωρείται ως μια σημαντική απειλή για τη διατήρηση και συντήρηση αυτής της σπουδαίας πολιτισμικής και φυσικής κληρονομίας.

Γι αυτό και είναι αναγκαία η αποκατάσταση των πετρωμάτων των σπηλαίων και μάλιστα με τρόπο ώστε να μην μετατίθεται το πρόβλημα από τα τοιχώματα και το εσωτερικό τους στον υδροφόρο ορίζοντα ή προκαλώντας, λόγω τοξικότητας, βλάβες σε ανώτερους οργανισμούς (ζώα και ανθρώπους) αλλά με οικολογικά μέσα και ουσίες φιλικά προς το περιβάλλον και τα γειτνιάζοντα οικοσυστήματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί