Δήμος Ηρακλείου: Με ομιλία του Θοδωρή Κουτσογιάννη επιστρέφουν οι «Μικρές Ιστορίες της Πόλης» στις 16 Οκτωβρίου

«Κωνσταντίνος Βολανάκης: από το Ηράκλειο στον Πειραιά μέσω Μονάχου. Οι ανερμάτιστοι πλόες της καλλιτεχνικής πορείας του» και ξενάγηση στην έκθεση «Κωνσταντίνος Βολανάκης-ίσαλος γραμμή»

Επιστρέφουν οι «Μικρές Ιστορίες της Πόλης» από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου και τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Α’ κύκλου ομιλιών τους πρώτους μήνες του 2024.

Ο νέος κύκλος ομιλιών θα ανοίξει την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης με την ομιλία με θέμα «Κωνσταντίνος Βολανάκης: από το Ηράκλειο στον Πειραιά μέσω Μονάχου Οι ανερμάτιστοι πλόες της καλλιτεχνικής πορείας του» από τον Ιστορικό Τέχνης Δρ. Θοδωρή Κουτσογιάννη. Ο Θοδωρής Κουτσογιάννης, ο οποίος έχει επιμεληθεί την έκθεση «Κωνσταντίνος Βολανάκης – ίσαλος γραμμή», θα πραγματοποιήσει την ίδια ημέρα στις 12 το μεσημέρι, με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό της πόλης, ξενάγηση στην έκθεση με τις μοναδικές ελαιογραφίες του κορυφαίου θαλασσογράφου Κωνσταντίνου Βολανάκη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη εξέφρασε την ικανοποίηση της για την αποδοχή που έχουν γνωρίσει οι «Μικρές Ιστορίες της Πόλης» δηλώνοντας πως «Η αθρόα συμμετοχή του κόσμου στις ομιλίες του Α’ Κύκλου και η επιθυμία που εκφράστηκε για τη συνέχιση τους, μας οδήγησαν με χαρά στη διοργάνωση νέου Κύκλου και τη φετινή χρονιά με σπουδαίους ομιλητές και ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την πόλη και τις μικρές της ιστορίες που συνιστούν εντέλει τη μεγάλη ιστορία της.».

«Κωνσταντίνος Βολανάκης: από το Ηράκλειο στον Πειραιά μέσω Μονάχου
Οι ανερμάτιστοι πλόες της καλλιτεχνικής πορείας του»

Γιατί δεν σώζεται πίνακας με το λιμάνι του Ηρακλείου στα έργα του Βολανάκη;
Πώς ένας λογιστής αποφασίζει να σπουδάσει ζωγραφική;
Γιατί ο Βολανάκης δεν άκουσε τη συμβουλή του φίλου του Νικόλαου Γύζη να μην επιστρέψει στην Ελλάδα;
Τί ρόλο έπαιξε η σύζυγος του καλλιτέχνη στην εξέλιξή του;
Πώς η «Αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο» βρισκόταν εκτεθειμένη σε κορνιζάδικο του Πειραιά;
Ποια η σημασία της «Ναυμαχίας της Σαλαμίνας» στο έργο του;
Πόσοι άνθρωποι τον συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία του;
Πού και γιατί αποκρύπτονται οι ανθρώπινες μορφές στα έργα του Βολανάκη;

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα για τον μεγάλο Ηρακλειώτη καλλιτέχνη θα αποπειραθεί να απαντήσει ο ιστορικός της τέχνης Θοδωρής Κουτσογιάννης, παρουσιάζοντας το σύνολο της ζωγραφικής παραγωγής του Κωνσταντίνου Βολανάκη και «αποκαλύπτοντάς» τον μέσα από την «ανάγνωση» της έκθεσης Κωνσταντίνος Βολανάκης – ίσαλος γραμμή, την οποία έχει επιμεληθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί