Κρήτη – Θάνατος Κώστα Μανιουδάκη: Κανονικά στη θέση τους οι τέσσερις αστυνομικοί που διώκονται για ανθρωποκτονία από πρόθεση

Σαν να μην έχει συμβεί τίποτα -Οργή από την οικογένειά του

Στη θέση τους κανονικά, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, παραμένουν οι 4 αστυνομικοί εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον θάνατο του 58χρονου Κώστα Μανιουδάκη, ο οποίος έπεσε νεκρός την 1η Σεπτεμβρίου 2023 κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στις Βρύσες Χανίων.

Όπως καταγγέλλει η οικογένεια του 58χρονου, καμία πειθαρχική τιμωρία δεν έχει επιβληθεί στους 4 διωκόμενους αστυνομικούς, με τον πειθαρχικό φάκελο να λιμνάζει σε κάποια συρτάρια εδώ και 13 μήνες. Σε κοινή δήλωση, που υπογράφουν η σύζυγος, ο αδελφός και ο γιος του Κώστα Μανιουδάκη, η οικογένεια χαρακτηρίζει «προφάσεις και σοφίσματα» τις δικαιολογίες που επικαλείται η ΕΛΑΣ, τονίζοντας πως «όχι μόνο δεν μας πείθουν, αλλά μας εξοργίζουν».

Όπως τονίζει, η απάντηση της ΕΛΑΣ για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο πειθαρχικός έλεγχος ότι δεν είναι πειστική. «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της ΕΔΕ εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες που κατέθεσαν στην ποινική προδικασία και προσκομίστηκαν όλα τα κρίσιμα έγγραφα, ιατροδικαστικά και άλλα. Είναι δε γνωστό ότι η πειθαρχική διαδικασία είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από την ποινική δίκη και δεν αναστέλλεται εν όψει αυτής» σημειώνει.

«Αυτό που μένει από την απάντηση της ΕΛΑΣ είναι ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ δεν κρίνουν ως ικανό λόγο για τη θέση αστυνομικού σε διαθεσιμότητα την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση! Αυτό και μόνο τα λέει όλα, είναι δε ικανό να εξηγήσει το πλήθος των περιστατικών αυθαιρεσίας που διαβάζουμε στις εφημερίδες, με τους “ανεξιχνίαστους” θανάτους σε Αστυνομικά Τμήματα να έχουν πλέον καταντήσει ρουτίνα» ξεσπούν οι συγγενείς του Κώστα Μανιουδάκη.

«Η κοινωνία των Χανίων έχει βγάλει τα συμπεράσματά της, όχι μόνο για τον “ανεξήγητο” θάνατο του Κωστή Μανιουδάκη αλλά και για την επιχειρούμενη συγκάλυψη εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δικαιοσύνη, όχι μόνο στο πλαίσιο της ανάκρισης που έχει ανοίξει, αλλά και σε όλα τα επίπεδα. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα απεύθυνσης σε εθνικούς και διεθνείς φορείς, ανάμεσά τους στον Συνήγορο του Πολίτη που ήδη έχει επιληφθεί της υπόθεσής μας ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΕΜΗΔΙΠΑ), αλλά και στην Επιτροπή του ΟΗΕ για την πρόληψη των βασανιστηρίων που επισκέπτεται αυτές τις μέρες τη χώρα μας» ξεκαθαρίζουν.

«Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην ανθρωποκτονία του Κωστή Μανιουδάκη πρέπει να εκδιωχθούν άμεσα από το αστυνομικό σώμα και να λογοδοτήσουν σε ποινικό δικαστήριο για τις πράξεις τους» καταλήγουν η σύζυγος, ο αδελφός και ο γιος του Κώστα Μανιουδάκη.

Ολόκληρη η δήλωση της οικογένειας του Κώστα Μανιουδάκη

Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο από κοινού και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά των τεσσάρων αστυνομικών που εμπλέκονται στον θάνατο του συζύγου, αδελφού και πατέρα μας Κώστα Μανιουδάκη σε έλεγχο των ΤΑΕ Σούδας στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Η άσκηση ποινικής δίωξης ήρθε μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης και με βάση την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, που περιέγραφε το πλήθος των τραυμάτων που έφερε ο άνθρωπός μας στο κεφάλι του, γεγονός που υποδεικνύει προηγηθέντα ξυλοδαρμό.

Και ενώ η άσκηση ποινικής δίωξης είναι ήδη γνωστή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, καμία πειθαρχική τιμωρία δεν έχει ακόμα επιβληθεί στους τέσσερις διωκόμενους αστυνομικούς. Σε απάντηση που λάβαμε την 2/10/2024 από το Επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης (Τμήμα Διοικητικών Εξετάσεων) κατόπιν της από 20/9/2024 επιστολής μας προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, ενημερωθήκαμε ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) περαιώθηκε την 13/5/2024, αλλά “από τη μελέτη-έλεγχο της δικογραφίας της ΕΔΕ δεν είχε καταστεί δυνατό να ενσωματωθεί στο σώμα της ΕΔΕ αντιγραφο της σχηματισθείσας ποινικής δικογραφίας, λόγω μη περαίωσης της προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου το συλλεχθέν ανακριτικό υλικό να αξιολογηθεί-συνεκτιμηθεί και να συμβάλει στη λήψη απόφασης επί της κρινόμενης πειθαρχικής υπόθεσης, αποτελώντας ουσιαστική έλλειψη, με αποτέλεσμα την 23-5-2024 να επιστραφεί η πειθαρχική δικογραφία από την Υπηρεσία μας στον ενεργούντα την ΕΔΕ αξιωματικό για συμπλήρωση”. Ενημερωθηκαμε επίσης κάτι το οποίο γνωρίζαμε, ότι δηλαδή η λήψη του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας είναι, κατά το α. 15 παρ. 2 του πδ 120/2008, “δυνητική” στις περιπτώσεις άσκησης ποινικής δίωξης για αδίκημα για το οποίο απειλείται ποινή κάθειρξης ή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Πρόκειται για προφάσεις και σοφίσματα που όχι μόνο δεν μας πείθουν, αλλά μας εξοργίζουν.

Αν η ΕΛΑΣ ενδιαφερόταν τόσο πολύ για τη νομιμότητα όπως λέει, με τα άρθρα και τους νόμους που επικαλείται, θα είχε φροντίσει να ολοκληρώσει την πειθαρχική έρευνα στο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος και συγκεκριμένα το ά. 26 παρ. 14 του πδ 120/2008: “Η Ε.Δ.Ε. περατούται εντός της οριζόμενης από τον διατάξαντα προθεσμίας, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί, εάν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, για μια ακόμη φορά από τον διατάξαντα, με αιτιολογημένη απόφαση του, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες”. Τουναντίον έχουν κιόλας περάσει 13 μήνες από τον θάνατο του οικείου μας, με τον πειθαρχικό φάκελο να λιμνάζει πλέον σε κάποια συρτάρια.

Αλλά και επί της ουσίας, η απάντηση της ΕΛΑΣ δεν είναι πειστική. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της ΕΔΕ εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες που κατέθεσαν στην ποινική προδικασία και προσκομίστηκαν όλα τα κρίσιμα έγγραφα, ιατροδικαστικά και άλλα. Είναι δε γνωστό ότι η πειθαρχική διαδικασία είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από την ποινική δίκη και δεν αναστέλλεται εν όψει αυτής.

Αυτό που μένει από την απάντηση της ΕΛΑΣ είναι ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ δεν κρίνουν ως ικανό λόγο για τη θέση αστυνομικού σε διαθεσιμότητα την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση! Αυτό και μόνο τα λέει όλα, είναι δε ικανό να εξηγήσει το πλήθος των περιστατικών αυθαιρεσίας που διαβάζουμε στις εφημερίδες, με τους “ανεξιχνίαστους” θανάτους σε Αστυνομικά Τμήματα να έχουν πλέον καταντήσει ρουτίνα.

Η κοινωνία των Χανίων έχει βγάλει τα συμπεράσματά της, όχι μόνο για τον “ανεξήγητο” θάνατο του Κωστή Μανιουδάκη αλλά και για την επιχειρούμενη συγκάλυψη εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δικαιοσύνη, όχι μόνο στο πλαίσιο της ανάκρισης που έχει ανοίξει, αλλά και σε όλα τα επίπεδα. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα απεύθυνσης σε εθνικούς και διεθνείς φορείς, ανάμεσά τους στον Συνήγορο του Πολίτη που ήδη έχει επιληφθεί της υπόθεσής μας ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΕΜΗΔΙΠΑ), αλλά και στην Επιτροπή του ΟΗΕ για την πρόληψη των βασανιστηρίων που επισκέπτεται αυτές τις μέρες τη χώρα μας.

Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην ανθρωποκτονία του Κωστή Μανιουδάκη πρέπει να εκδιωχθούν άμεσα από το αστυνομικό σώμα και να λογοδοτήσουν σε ποινικό δικαστήριο για τις πράξεις τους.

Παρακαλούμε για τη δημοσίευση και κοινοποίηση της παρούσας ανακοίνωσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Με εκτίμηση,

Μαρια Γλεντούση, σύζυγος Κώστα Μανιουδάκη,

Πέτρος Μανιουδάκης, αδελφός Κώστα Μανιουδάκη,

Αναστάσιος-Γεωργιος Μανιουδάκης, γιος Κώστα Μανιουδάκη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί