Ανοιχτή ξανά για τα οχήματα η Χανιώπορτα (Βίντεο)

Το «ευχαριστώ» του Αλέξη Καλοκαιρινού στους πολίτες για τη συνεργασία και την κατανόηση

Στην Χανιώπορτα, που από σήμερα είναι ξανά ανοιχτή και για τα οχήματα, βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας 7/10 ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με τους Προέδρους της 1ης και 3ης Δημοτικής Κοινότητας, Θεοδοσία Αγγελιδάκη και Μιχάλη Βάμβουκα αντίστοιχα, καθώς και τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου Γιώργο Ταβερναράκη.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου είδε από κοντά το πλέγμα σκαλωσιών που έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό της Χανιώπορτας έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών που εντοπίζονται εσωτερικά του τόξου του γεφυρώματος, όπου παρατηρείται πολύ έντονη υγρασία, διαρροή νερού, εγκάρσιες ρωγμές και αποσάθρωση του συνδετικού κονιάματος και σε δήλωσή του ανέφερε: «Η Χανιώπορτα είναι το νεωτερικό άνοιγμα στο Τείχος που διαμορφώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα δίπλα στην Ενετική Πύλη του Παντοκράτορα. Έχει κάποια προβλήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε. Το έργο το οποίο ξεκινά αφορά στην αποκατάσταση αυτού του τοξωτού ανοίγματος που θα γίνει με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που αφορούν τις τσιμεντενέσεις, την αποκατάσταση της λιθοδομής και στο τέλος και την επίστρωση του ισόπεδου τμήματος που συνδέει το Τείχος από τις δύο μεριές της Χανιώπορτα. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να στηθεί μια αρκετά περίτεχνη σκαλωσιά, χρειάστηκε και μερικές μέρες να διακοπεί η κυκλοφορία. Όλα αυτά έγιναν χωρίς πολύ μεγάλη επιβάρυνση της κυκλοφορίας και θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας οι οποίοι συνεργάστηκαν πάρα πολύ και έδειξαν κατανόηση σε αυτό το αναγκαίο έργο και στην αναγκαία διακοπή της κυκλοφορίας. Είναι ένα ακόμα έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ένα σημαντικό έργο το οποίο εντάσσεται στη γενικότερη μέριμνα  την οποία δείχνει ο Δήμος για τα Τείχη. Και αυτή είναι διαχρονική, έρχεται από ένα αρκετά μεγάλο παρελθόν και πηγαίνει στο μέλλον στη συνολική διαχείριση των Τειχών από το Δήμο με την κατάληξη της Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για την οποία γνωρίζετε ότι εργαζόμαστε τους τελευταίους μήνες με την προοπτική, αυτή η μετάβαση που θα αποδώσει πάρα πολλά στην πόλη, να γίνει μέσα στο 2024.»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την κίνηση των πεζών, ο Αλέξης Καλοκαιρινός ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ευρύτερο ζήτημα το οποίο βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής και ειδικά για το σημείο της Χανιώπορτας τόνισε: «Όπως ήταν η διάβαση των πεζών από τη Χανιόπορτα, ήταν απολύτως ανεπαρκής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συνεννοούμαστε με την Αρχαιολογική Υπηρεσία ώστε να υπάρχει πέρασμα από την Πύλη Παντοκράτορα για τους πεζούς, σε συνδυασμό με την έκθεση την οποία προετοιμάζει και έχει αρκετά προχωρήσει η Εφορία Αρχαιοτήτων για τους σαράντα αιώνες ιστορίας του Ηρακλείου. Υπάρχει αυτή η στοά η οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείται και από τους πεζούς, θα είναι κάτι πολύ σημαντικό, αναβαθμίζει και την αίσθηση που έχει ο Ηρακλειώτης για την πόλη του. Πράγμα που συνδυάζεται εντέλει με τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να μετακινούμαστε μέσα στην πόλη.».

Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Άρση επικινδυνότητας και αποκατάσταση Νεωτερικού Ανοίγματος στη Χανιώπορτα», έχει προϋπολογισμό 395.000 ευρώ και είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης τους έξι μήνες. Η ένταξη στο πρόγραμμα έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

ΣΗΜ.: Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης, παρά το ότι ήταν προγραμματισμένο να βρίσκεται στην αυτοψία, δεν μπόρεσε να είναι παρών λόγω ίωσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί