Κρήτη: Απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε μέλη του τουρκικού συγκροτήματος Grup Yorum που έχουν υποστεί διώξεις από το καθεστώς Ερντογάν

Κρίθηκαν “επικίνδυνοι για την ασφάλεια του ελληνικού κράτους” – Θα εμφανίζονταν στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Ένα περίεργο περιστατικό σημειώθηκε χθες στα Χανιά, και πιο συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Χανίων, όπου παρεμποδίστηκε για άγνωστο λόγο η είσοδος στη χώρα δύο μελών του τουρκικού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, το οποίο επρόκειτο να συμμετάσχει στο 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του φεστιβάλ, οι Sena Erkoc και Umut Gültekin κρίθηκαν ως “επικίνδυνοι για την ασφάλεια του ελληνικού κράτους” και βρίσκονται σε “λίστα ανεπιθύμητων”, αν και είναι υπήκοοι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έχουν γερμανική και αυστριακή υπηκοότητα αντίστοιχα).

Το παράδοξο είναι ότι προ καιρού τα ίδια άτομα είχαν συμμετάσχει σε εκδήλωση στο νησί της Λέσβου χωρίς να υπάρξουν τέτοιες απαγορεύσεις. “Άραγε τι άλλαξε στο μεταξύ; Μαθαίνουμε συνεχώς για βελτίωση και σύσφιξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων με συμφωνίες που γίνονται υπογείως. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και τη φίμωση οποιασδήποτε φωνής αντίστασης”, αναφέρουν οι διοργανωτές, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στα μέλη του τουρκικού συγκροτήματος και καταδικάζοντας την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και έκφρασης μέσω της μουσικής.

Σε δήλωσή της, η Sena Erkoc τόνισε: “Είμαστε οι Grup Yorum, προσκεκλημένοι του φεστιβάλ στα Χανιά. Η ελληνική αστυνομία μάς συνέλαβε στο αεροδρόμιο και μας ανακοίνωσε πως δεν θα μας επιτραπεί η είσοδος στην χώρα, χωρίς κανένα λόγο. Βέβαια ξέρουμε τον λόγο, είμαστε ένα επαναστατικό μουσικό σχήμα, ένα πολιτικό μουσικό σχήμα, είμαστε με τον σοσιαλισμό και την επανάσταση, γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να εισέλθουμε στην χώρα. Αλλά το Grup Yorum θα κάνει αυτή τη συναυλία και θα συνεχίσει να έρχεται στην Ελλάδα, να πηγαίνει σε όλο τον κόσμο, γιατί το Grup Yorum είναι η φωνή τού λαού, των καταπιεσμένων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Κάτω ο φασισμός, ζήτω ο αγώνας και τα τραγούδια μας. Ευχαριστούμε”.

Σημειώνεται ότι το σχήμα Grup Yorum ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1985 από φοιτητές του Πανεπιστημίου, εμπνευσμένους από τον σύλλογο TAYAD (σύλλογος των οικογενειών των πολιτικών κρατουμένων) και την αλληλεγγύη στην αντίσταση των φυλακισμένων και απεργών πείνας μέχρι θανάτου, που έλαβε χώρα ως αντίδραση στο στρατιωτικό πραξικόπημα της Τουρκίας στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, στις πολιτικές αποπολιτικοποίησης και εκφοβισμού που προσπάθησαν να επιβληθούν στο λαό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί