Δεύτερη νύχτα αγωνίας στο Ξυλόκαστρο – Εκλεισε λόγω της φωτιάς η Εθνική Οδός (Βίντεο)

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, με δύο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και χιλιάδες στρέμματα να γίνονται στάχτη, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκαν και σπίτια.

Δείτε επίσης: Aνεξέλεγκτo πύρινο μέτωπο στην Κορινθία – Βρέθηκαν νεκροί δύο εθελοντές πυροσβέστες

«Δεν υπάρχει υποδομή και καμιά οργάνωση»: Οργή από την αδελφή θύματος της φωτιάς στην Κορινθία (Βίντεο)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ τα ενεργά μέτωπα είναι πολλά. Η φωτιά από τον Πύργο πέρασε στη Λυγιά ενώ έφτασε στα Τρίκαλα Κορινθίας που καίει σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά. Βάσει των ίδιων πληροφοριών η φωτιά πέρασε από τον Πύργο στο χωριό Λυγιά, στην πάνω πλευρά της εθνικής οδού και οι φλόγες περικύκλωσαν ένα σπίτι ενώ είναι πολύ κοντά σε πυλώνα της ΔΕΗ. Ήδη από το πρωί έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στον Πύργο.

Σημειώνεται ότι για προληπτικούς λόγους, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς ως το Δερβένι. Σύμφωνα με την αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών από τον κόμβο της Λυκοποριάς, στο 132ο χιλιόμετρο, μέχρι τον κόμβο του Δερβενίου, στο 140ο χιλιόμετρο.

Πληροφορίες από την πυροσβεστική ανέφεραν νωρίτερα ότι κατά την διάρκεια της ημέρας οι δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωπες με συνεχείς αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες πήραν διαστάσεις δημιουργώντας μέτωπα πυρκαγιάς και πως ηκατάσταση έχει πλέον σταθεροποιηθεί, ωστόσο υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες.

Παράλληλα από την πυροσβεστική δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.

Την ίδια ώρα τραγικά είναι τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις, καθώς σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS), οι καμένες εκτάσεις στην περιοχή εκτείνονται μέχρι στιγμής στα 42.190 στρέμματα.

Στο σημείο επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα και εθελοντές, ενώ συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας. Παράλληλα στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν 24 εναέρια μέσα.

Παράλληλα, διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 έχουν σταλεί σε κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα, σήμερα, μέσω του 112 έχουν σταλεί μηνύματα στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές.

Μιλώντας νωρίτερα στο Open ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι «καταβάλλονται προσπάθειες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση ειδικά μετά τις αναζωπυρώσεις οι οποίες έχουν αντιμετωπιστεί. Η πυρκαγιά δημιούργησε τον δικό της καιρό και κινήθηκε απειλητικά σε δύσβατα και δυσπρόσιτα σημεία. Η μείωση των ανέμων δεν μας εφησυχάζει και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν ισχυρές καθώς έχουμε ενεργές εστίες».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η φωτιά «δεν έχει περάσει στην Αχαΐα και παραμένει στην περιοχή της Κορινθίας», ενώ αναφερόμενος στους τραυματίες πυροσβέστες είπε ότι ο ένας εξ αυτών βγήκε από το κέντρο Υγείας.

Σημειώνεται ότι κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, στην Κορινθία. Σύμφωνα με τον Δήμο, η απόφαση για την μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ελήφθη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί